ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ…ΣΤΟΠ ΣΤΗ ΣΑΓΙΑΔΑ!

on .

Δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τις δεκάδες ιχθυοκαλλιέργειες της περιοχής

ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ…ΣΤΟΠ ΣΤΗ ΣΑΓΙΑΔΑ!

«Κύμα» αντιδράσεων προκαλεί η άδεια που έδωσε το ΥΠΕΝ στην εγκατάσταση βιομηχανικής μονάδας • Προσφυγές προαναγγέλλει η Περιφέρεια Ηπείρου

Ανάκληση της απόφασης ζητούν τοπικοί φορείς…

IXTHYOKALLIERGEIS

• «Σεισμό» προκάλεσε στη Θεσπρωτία η… αναπάντεχη έγκριση που έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου στη Λωρίδα της Σαγιάδας.

Πρόκειται για μία δραστηριότητα που πλήττει ευθέως έναν από τους δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της χώρας, αυτόν της ιχθυοκαλλιέργειας, στον οποίο απασχολούνται σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι, αφού είναι σαφές ότι ψάρια, ασφαλτικά και τάνκερ δεν μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά στον ίδιο χώρο. Η προσπάθεια για εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας στην περιοχή «μετράει» πάνω από μία εικοσαετία, όμως οι έντονες αντιδράσεις δεν έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής την ευόδωσή της. Ούτε αυτή τη φορά αναμένεται να προχωρήσει καθώς συναντά ήδη «τοίχο» σφοδρών αντιρρήσεων! Χθες η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε πως θα προσβάλλει την απόφαση του ΥΠΕΝ διοικητικά και δικαστικά, ενώ την ανάκλησή της ζητούν ο Σύλλογος Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, ο Φορέας Διαχείρισης της περιοχής, τοπικοί παράγοντες και οργανισμοί.

 Σημαντικός κλάδος

Μεγάλος αριθμός ιχθυοκαλλιεργειών είναι εγκατεστημένος από το 1989 στη θαλάσσια περιοχή της Σαγιάδας. Πρόκειται για μονάδες οι οποίες λειτουργούν με νόμιμες άδειες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν μάλιστα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους για την ίδρυση ή τον εκσυγχρονισμό τους, στα πλαίσια επενδυτικών σχεδίων από Επιχειρησιακά και Τομεακά Προγράμματα. 

Σήμερα ο συνολικός τζίρος του κλάδου υπερβαίνει τα 65 εκατ. ευρώ ανά κύκλο εκτροφής, προσφέροντας 450 θέσεις εργασίες, οι οποίες με τις εν εξελίξει αδειοδοτήσεις θα αυξηθούν στις 1.000 περίπου, χωρίς να συνυπολογίζονται οι θέσεις σε υποστηρικτικές του κλάδου δραστηριότητες. Ο τοπικός κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας στην  Θεσπρωτία υπερβαίνει το 12,5% της εθνικής παραγωγής και συνολικά το 5,5% της Μεσογειακής παραγωγής σε τσιπούρα και λαβράκι, με την Ελλάδα να είναι η μεγαλύτερη παραγωγός τους παγκοσμίως! Αποτελεί λοιπόν τον δυναμικότερο κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας και μάλιστα με εξαγωγικό προσανατολισμό, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία του όχι μόνο για την περιφερειακή αλλά και για την εθνική οικονομία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο τρίτα των εξαγωγών της Περιφέρειας Ηπείρου είναι σήμερα τρόφιμα με προϊόντα αιχμής τα ιχθυηρά, τα οποία καταλαμβάνουν μερίδιο 32% επί των συνολικών εξαγωγών της και 84% επί των συνολικών εξαγωγών της Π.Ε. Θεσπρωτίας. 

Αντιδρά η Περιφέρεια

Διοικητικά και δικαστικά θα προσβάλλει η Περιφέρεια Ηπείρου την απόφαση για τα ασφαλτικά προσφεύγοντας, όπως ανακοίνωσε χθες, στα εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα και δικαστήρια προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον, η δημόσια υγεία, η οικονομία και η ανάπτυξη της περιοχής της Σαγιάδας.

Η Περιφέρεια επισημαίνει πως «η υλοποίηση της αδειοδοτηθείσας μονάδας στην περιοχή αυταπόδεικτα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των νομίμως προϋφιστάμενων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και θα αποτελέσει μια μόνιμη ’βόμβα’ για την περιοχή». Και προσθέτει πως «η διακίνηση και αποθήκευση πετρελαιοειδών μέσω της θάλασσας ανάμεσα από πυκνές ιχθυοκαλλιέργειες είναι ασύμβατη με τη λειτουργία των νόμιμα υφιστάμενων υδατοκαλλιεργειών, ακόμη και αν διασφαλίζεται η λήψη των πλέον ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας, όπως έχει διαπιστωθεί από την Ειδική Γραμματεία Περιβάλλοντος ήδη από το 2011». Υπενθυμίζει δε πως για τέτοιες δραστηριότητες προβλέπεται χωροθέτηση πλησίον του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Ταυτόχρονα, σημειώνει πως η αρνητική δημοσιότητα που κατά πάσα βεβαιότητα θα δοθεί από ανταγωνιστές γειτονικών χωρών, όπως η Τουρκία, στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας αποθήκευσης πετρελαιοειδών σε μία από τις περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, θα αποβεί ζημιογόνα για το σύνολο της εξαγωγικής δραστηριότητας προϊόντων ιχθυοκαλλιεργειών της Π. Ε. Θεσπρωτίας αλλά δυνάμει και όλης της χώρας. 

Οι ιχθυοκαλλιεργητές

Έκπληξη, αγανάκτηση και οργή εκφράζουν οι ιχθυοκαλλιεργητές της Θεσπρωτίας για το «πράσινο φως» που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, στη θέση «Μανδήλα», στη Λωρίδα της Σαγιάδας.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Ιωάννης Χεκίμογλου και ο Γραμματέας Χαράλαμπος Κοντονάσιος) κατηγορεί την πολιτεία πως με την πρόσφατη απόφασή της δυναμιτίζει, όχι μόνο τις επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά και την ανάπτυξη και την προοπτική του τόπου. Κι αυτό μάλιστα, όπως τονίζει, λίγους μόλις μήνες αφού το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τη συγκεκριμένη περιοχή, ως αποκλειστική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών!

Σύμφωνα με τους υδατοκαλλιεργητές, η διακίνηση των πετρελαιοειδών είναι μία δραστηριότητα που εγκυμονεί κινδύνους, όχι μόνο για τον μεγαλύτερο παραγωγικό εξαγωγικό κλάδο της Ηπείρου που είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και για το περιβάλλον και τον τουρισμό τόσο της Θεσπρωτίας όσο και της Κέρκυρας.

 Κρατάει χρόνια!

Χρόνια και συγκεκριμένα από το 2001, κρατάει η προσπάθεια εγκατάστασης της μονάδας ασφαλτικών στη Σαγιάδα. Παρά τις εγκρίσεις που είχε λάβει η επένδυση από την τότε Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Ηπείρου – ∆υτ. Μακεδονίας και την άδεια που είχε δώσει ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος, η άρνηση του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη και των φορέων της περιοχής και οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών δεν άφησαν περιθώρια να υλοποιηθεί η μονάδα. 

Όπως επισημαίνει σχετικά ο Σύλλογος Υδατοκαλλιεργητών, «κάποιοι, εκτός Θεσπρωτίας και εκτός Ηπείρου, αποφασίζουν να θέσουν σε κίνδυνο 28 μονάδες υδατοκαλλιέργειας, 450 εργαζόμενους, τον τουρισμό της Θεσπρωτίας και της Κέρκυρας, για μια δραστηριότητα που ουδείς έχει αντιληφθεί 21 χρόνια τώρα ποιες ‘ιδιαίτερες ανάγκες’ της Θεσπρωτίας, της Ηπείρου ή της χώρας, θα εξυπηρετήσει». 

Ο Φορέας Διαχείρισης

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας Παναγιώτης Πάντος σε ανακοίνωσή του τονίζει χαρακτηριστικά: «Δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στη συγκεκριμένη ‘εγκατάσταση’ και καλούμε το Υπουργείο που έδωσε την έγκριση για την συγκεκριμένη δραστηριότητα να την ανακαλέσει άμεσα».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης, γνωστές σε όλους είναι οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του συνόλου των τοπικών αρχών και φορέων επί της εγκατάστασης της συγκεκριμένης επένδυσης, ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες. Ωστόσο, όπως αναφέρει, «αυτές πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων και οι ‘αρμόδιοι’ από τις καρέκλες των Αθηνών αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου μας, αγνοώντας το παρελθόν, το παρόν του και αδιαφορώντας για την τοπική κοινωνία». Καταλήγοντας ο κ. Πάντος διαβεβαιώνει πως «και πάλι θα παλέψουμε, όπως άλλωστε κάνουμε τόσα χρόνια, με όλους τους δυνατούς τρόπους, για να μη συντελεστεί το περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα στην περιοχή μας». 

Άλλοι φορείς

- Ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς θεωρεί ότι «η έγκριση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σ’ έναν κλάδο που αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» του Νομού Θεσπρωτίας, έναν κλάδο που η φήμη των προϊόντων του έχει φθάσει σ’ ολόκληρο τον κόσμο, έναν κλάδο που εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του, έναν κλάδο που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, έναν κλάδο με μεγάλη προοπτική ανάπτυξης…».

- Σε δήλωσή του για τη μονάδα ασφαλτικών ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οι επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες αλλά ευδοκιμούν μόνο όταν βρίσκονται σε σύμπνοια με τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και δεν αποβαίνουν εις βάρος άλλων επενδύσεων». Παράλληλα, καλεί τον βουλευτή της Ν.Δ. Β. Γιόγιακα να κάνει το παν ώστε να παρθεί πίσω αυτή η ακατανόητη, όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση της κυβέρνησης.

- Επιστολή απευθείας στον Πρωθυπουργό έστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρος Πάσχος επισημαίνοντας ότι «σας καλούμε να εξετάσετε άμεσα και χωρίς αναίτια καθυστέρηση το οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που δρομολογείται με ευθύνη του Υπουργείου και να ενεργήσετε για την επανεξέταση της χορηγηθείσας Απόφασης και την ανάκλησή της άμεσα».

-Σε χθεσινή της ανακοίνωση η περιφερειακή παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» του Σπύρου Ριζόπουλου επισημαίνει σχετικά πως «ο μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος της Ηπείρου η ιχθυοκαλλιέργεια βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τεράστια απειλή» και κάνει λόγο για «μια εντελώς λανθασμένη απόφαση για την οποία μάλιστα εδώ και 20 χρόνια, όλοι οι τοπικοί φορείς έχουν διατυπώσει ανούσια μόνο με κορώνες τη διαφωνία τους με τη συγκεκριμένη επιχειρούμενη επένδυση». Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» ζητούν την άμεση ανάκλησή της, ενώ επιτίθενται στον Θωμά Πιτούλη, τονίζοντας πως «είναι από το 2011 αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας και μαζί με τον κ. Καχριμάνη δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως για την τελειωτική ακύρωση αυτής της ‘επένδυσης’ που απειλεί την πιο βαριά βιομηχανία της Ηπείρου».