Ανοιχτή γραμμή!

on .

● -Τις τελευταίες δεκαετίες άλλαξε η Ελλάδα, Μήτσο μου.

-Συμφωνώ Θύμιο, τίποτε δεν έμεινε ίδιο! (και όρθιο…) Αν και ορισμένα πράγματα είναι παγιωμένα και σταθερά!

Σκληρούς φόρους πληρώναμε… επί Τουρκοκρατίας, σκληρούς φόρους πληρώνουμε και τώρα…

Πάντα ο φτωχός στην Ελλάδα ζοριζόταν, αλλά και το κράτος, τις ατασθαλίες των πλουσίων ανεχόταν!

Εκείνο που άλλαξε ριζικά τη ζωή του Έλληνα, είναι οι νέες τεχνολογίες!

Παλιά, για να πάρεις ένα τηλέφωνο πήγαινες στο περίπτερο ή στο καφενείο του χωριού, όπου υπήρχε μία τηλεφωνική συσκευή και… τηλεφωνώντας σε άκουγε όλο το χωριό!

-Γιατί τώρα Θύμιο, όταν μιλάς στο τηλέφωνο του σπιτιού ή στο κινητό, νομίζεις πως σε ακούει μόνο ο συνομιλητής σου;

-Δεν ξέρω Μήτσο τι συμβαίνει… Πριν μερικά χρόνια στο χωριό, μιλούσαμε για τις… ζωοκλοπές! Τώρα αυτές εξέλιπαν και μιλάμε πλέον για… τηλεφωνικές υποκλοπές!

Μου φαίνεται, για να «μείνει κάτι μεταξύ μας», θα πρέπει να μιλάμε… με νοήματα και από απόσταση αναπνοής! Μόνο έτσι θα νοιώσουμε… ασφαλείς! Ακόμη και με τον… αέρα, υποκλέπτονται οι συνομιλίες!

-Είπαμε Μήτσο, προοδεύσαμε πολύ και όλα είναι… στον αέρα! Ο κόσμος άλλαξε, η τεχνολογία άπλωσε παντού τις ρίζες της και δεν θα επηρεαζόταν ακόμη και οι… μύχιες σκέψεις του σύγχρονου ανθρώπου;

-Ας μιλάμε εμείς Θύμιο μου στο τηλέφωνο, περί… ανέμων και υδάτων, για να είμαστε σίγουροι… Να, εγώ προχτές που τηλεφωνούσα στο… μπατζανάκη μου, προβληματίστηκα! Ακουγόταν και μία τρίτη φωνή, ξεκάθαρα… Ένας άγνωστος μιλούσε με έναν… υποψήφιο βουλευτή και έπαιζαν… την κολοκυθιά, με την ημερομηνία των εκλογών!

Και στη συνέχεια, ακούστηκε στο τηλέφωνο μία γυναικεία φωνή, που μιλούσε για την… επιτυχία που είχε ο μουσακάς της! Σε σημείο, που ο μπατζανάκης μου «με έκλεισε» για να παραγγείλει… ντελίβερι!

Και η γυναίκα του «παρακολουθεί»… τη βουλιμία του! Ουδέν κρυπτόν…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.