Ο... «αλάνθαστος» κ. Αλέξ. Καχριμάνης!

on .

«ΔΕΝ κάναμε κανένα λάθος, ό,τι έγινε στο Λούρο οφείλεται στην ανομβρία», δήλωσε με τη στεντόρεια φωνή του, μεταξύ άλλων βλαχοακατάληπτων ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξ. Καχριμάνης! Στον ποταμό Λούρο μετά τα Πλατανάκια η Περιφέρεια ανέθεσε σε εργολάβο το κόψιμο άρρωστων πλατάνων, τον καθαρισμό της όχθης και τη διευθέτηση της κοίτης. Έτσι, χωρίς ιδιαίτερη μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με αποτέλεσμα σχεδόν να «μπαζωθεί», να στερέψει σε μήκος οχτώ χιλιομέτρων, να πεθάνουν χιλιάδες ψάρια και πολλά άλλα, που τα διαπίστωσαν και οι περιβαλλοντολόγοι - επιθεωρητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΑΠΤΟΗΤΟΣ ο κ. Καχριμάνης επιμένει ότι όλα σωστά έγιναν και χαρακτήρισε περίπου ως ασχέτους όσους διαφωνούν μαζί του! Να τα έκανε ίσως μαντάρα ο εργολάβος με την απευθείας ανάθεση, πάλι δεν το δέχεται γιατί θέλει να τον προστατεύσει και αφού διακηρύττει πως όλα καλώς καμωμένα, μαζί με εκείνον προστατεύει τον εαυτό του και τις υπηρεσίες. Κρίμα στο μπόι του, όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός μας. Μιά φορά αυτός ο άνθρωπος να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος, που ανθρώπινο είναι και τι στον κόσμο. Αλλά δεν μπορεί να είναι ο μόνος αλάνθαστος στον πλανήτη και όλοι οι άλλοι να μην ξέρουν τι τους γίνεται! Το λέμε διότι αυτή την τακτική ακολουθεί για όλα τα θέματα, εξορκίζων οποιαδήποτε απόδειξη περί του αντιθέτου. Τόσο που οι συνομιλητές του αισθάνονται την ανάγκη να πάρουν φόρα και να χτυπήσουν το κεφάλι τους στον τοίχο. Τέτοια ισχυρογνωμοσύνη, ξεροκεφαλιά τη λένε, είναι... δυσεύρετη!

ΤΑ ίδια και χειρότερα όμως έκανε και με το Θεογέφυρο στο Λίθινο, όταν κατέρρευσε το 2018. Φταίνε οι πολλές βροχές είχε πει τότε, ενώ τώρα στο Λούρο η ανομβρία. Κι άλλες χρονιές, αιώνες τώρα, υπήρξαν μέχρι και κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις, αλλά το Θεογέφυρο έστεκε εκεί όρθιο. Ενδεχομένως να είχε σημειωθεί κάποια διάβρωση, αλλά αυτή μπορούσε να διορθωθεί και μάλιστα είχαν υψωθεί φωνές προειδοποίησης. Δεν έφταιξε όμως αυτό, αλλά ότι έγιναν παρεμβάσεις στο γεφύρι, πέρασε πάνω του σωλήνας άρδευσης αφού πρώτα σκάφτηκε αυλάκι, ρίχτηκε τσιμέντο και άλλα «έργα» οδοποιίας από την Περιφέρεια, χωρίς την έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του Υπουργείου Πολιτισμού! Όλα... νόμιμα, κατά την άποψη και του κ. Δημ. Χαμπίπη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Περιφερειακού Συμβούλου του ΠΑΣΟΚ!

ΟΥΤΕ μιά συγγνώμη, έστω να αναρωτηθεί ο κ. Καχριμάνης μήπως και έφταιξαν όσα περιγράφουμε ή μήπως επιβάρυναν τουλάχιστον το γεφύρι. Αλλά αν το έπραττε θα αναγνώριζε την ύπαρξη προσωπικών ποινικών ευθυνών και του εργολάβου, που είναι Μετσοβίτης φίλος του και τακτικός αποδέκτης απευθείας αναθέσεων.  Κατατέθηκαν μηνύσεις, αλλά δε γνωρίζουμε την τύχη τους, με πιθανότερο σενάριο να μπήκαν στο αρχείο, κατά την προσφιλή τακτική κάποιων Εισαγγελέων για όσα αφορούν τον κ. Καχριμάνη! «Κανένα λάθος» λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση, παρά το γεγονός ότι οι ευθύνες βγάζουν μάτι. Ο κακός (μας) ο καιρός έφταιξε λοιπόν όπως και στο Λούρο, που για να αποκατασταθεί θα χρειαστούν χρόνια.

ΕΙΧΕ όμως προηγηθεί το 2015 η κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, με τον Περιφερειάρχη να ρίχνει τις ευθύνες πάλι στα καιρικά φαινόμενα, στις πολλές βροχοπτώσεις!!! Ότι από καιρό νωρίτερα η αρχαιολογική υπηρεσία υποδείκνυε προς την Περιφέρεια ότι σε ένα από τα βάθρα του γεφυριού το έδαφος είχε διαβρωθεί, ότι είχε συνταχθεί μελέτη για την ενίσχυσή του αλλά ουδέποτε η Περιφέρεια προχώρησε στην υλοποίηση του έργου, δεν απασχόλησε τη συνείδηση του κ. Καχριμάνη! Για αυτό και παραμιλούσε, όπως μας λένε, όταν τον ενημέρωσαν για την καταστροφή, αναλογιζόμενος πρωτίστως τις ευθύνες του και τη ζημιά δευτερευόντως. Ότι στη συνέχεια προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει η Περιφέρεια στην αναστήλωση του γεφυριού, δεν τον καθιστά άμοιρο ευθυνών.

ΘΑ μπορούσαμε να συνεχίσουμε την απαρίθμηση καταστροφικών αποφάσεων ή παραλείψεων του Περιφερειάρχη, λανθασμένων χειρισμών που φυσικά κόστισαν εκατομμύρια ευρώ στους Ηπειρώτες και στο δημόσιο. Όπως π.χ. η τακτική του με τα σκουπίδια ή την εξωφρενική απόφαση αγοράς των σιδερένιων λειψάνων του κλειστού ξιφασκίας των Ολυμπιακών Αγώνων και την σκανδαλώδη προμήθεια παρόμοιων υλικών για τον γιό του και τον φίλο του Πρόεδρο των Μετακινουμένων Κτηνοτρόφων κ. Δεκόλη και πολλές ακόμη τραγικές περιπτώσεις... «αλάνθαστης» κρίσης του κ. Καχριμάνη, για τις οποίες μπορούμε να συζητήσουμε όποτε θελήσει.