Το πολιτικό καφενείο…

on .

Τέτοιες «πολιτικές προβλέψεις» που γίνονται στο γνωστό «ελληνικό καφενείο», ξεπερνούν κατά πολύ και τις καλύτερες δημοσκοπικές εταιρίες της χώρας! Ποτέ δεν «έπεσε έξω» το καφενείο, σε αντίθεση με μερικές εταιρίες, που… τα έκαναν μούσκεμα! Είναι το αισθητήριο της «ζωντανής υπαίθρου», που σπάνια λαθεύει…

Και έχει μεγάλη παράδοση, στις σωστές προβλέψεις!

Γνωρίζει τον παλμό της υπαίθρου, από πρώτο χέρι!

Αυτό το καφενείο, είχε προβλέψει την θριαμβευτική πορεία και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το ’81! (καλά αυτό το είχαν προβλέψει… και οι κότες!)

Ο κόσμος σύσσωμος, είχε ψηφίσει ΑΛΛΑΓΗ!

Αργότερα προέβλεψε τη νίκη του Κώστα Καραμανλή, γιατί ο κόσμος ήθελε… απαλλαγή!

Και αργότερα, για κάποια χρόνια, το καφενείο έβγαζε πρωθυπουργό… τον κανένα! Αυτό έδειχναν και άλλες δημοσκοπήσεις, αλλά η χώρα έπρεπε να κυβερνηθεί!

Κάθε εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία, την προέβλεπε με βεβαιότητα… Τον ΣΥΡΙΖΑ τον είδε στην εξουσία, με γυμνό μάτι!

Αλλά και την εκθρόνισή του, με την καταστροφή στο MATI! Ακόμη και την κυβερνητική πορεία του Κυριάκου την προέβλεψε το καφενείο, αλλά τελευταία προβληματίζεται και βλέπει… ένα θολό τοπίο! (η απλή αναλογική, δεν απλουστεύει, δυσκολεύει!)

Σε τοπικό επίπεδο «το καφενείο» με… απλές διαδικασίες, βγάζει Δήμαρχο και Περιφερειάρχη! (έχει… δημοσκοπική πείρα, τόσων χρόνων!)  Παλιότερα είχε προβλέψει την άνετη επικράτηση του Αλέκου Καχριμάνη και την… έξοδο του Αλέξη Τσίπρα!

Και η… διατύπωση του καφενείου ήταν: … Αλέκος κερδίζει, Αλέξης χάνει! Και φυσικά επιβεβαιώθηκε!

Τώρα όμως, δεν… τολμάει να κάνει πρόβλεψη, ούτε για τον Αλέκο, ούτε για τον Αλέξη!

Πλέον το «πολιτικό καφενείο» μεταφέρθηκε… στη Δωδώνη και για τις πολιτικές εξελίξεις, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, ζητάει… τη βοήθεια της Πυθίας!

 

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.