Ο νέος Περιφερειάρχης πρέπει να… έρχεται από το μέλλον!

on .

 Σε ένα χρόνο από σήμερα, θα διεξαχθούν, αν δεν προκύψει κάποια αναβολή, οι αυτοδιοικητικές εκλογές για την ανάδειξη των ατόμων τα οποία θα διοικήσουν την Περιφέρεια Ηπείρου, για τα επόμενα 4 χρόνια. Ας σκεφθούμε λίγο τις δεκαετίες. Τι συντελέσθηκε στον τόπο μας στις δεκαετίες που πέρασαν, ξεκινώντας απ' την αυγή του 21ου αιώνα.

2002: Εκλογή του κυρίου Αλέκου Καχριμάνη στη διοίκηση της Νομαρχίας Ιωαννίνων. Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα της δεκαετίας;

2011: Εκλογή του κυρίου Καχριμάνη στη διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου. Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα της δεκαετίας για την Ήπειρο; Συνέβαλαν αυτά στην ανάπτυξη της περιοχής; Και σε ποιο βαθμό;

Στις δηλώσεις του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019, ο κύριος Καχριμάνης παρουσίασε το «Έργο» του και το έθεσε στην κρίση των πολιτών να το αξιολογήσουν (Π.Λ. 6/9/2018). Τούτο αναφέρεται στα παρακάτω έργα και δραστηριότητες της Νομαρχίας και της Περιφέρειας Ηπείρου, ήτοι: «Στη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε έργα προστασίας πολιτιστικών μνημείων (πέτρινων γεφυριών, Ιερών Ναών, Μονών, αρχαίων θεάτρων). Σε έργα οδικής σύνδεσης Κοινοτήτων και παράκαμψης Νικόπολης και Ηγουμενίτσας. Στην αποκατάσταση ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε οικονομική συνδρομή στη λειτουργία Νοσοκομείων, στο Πανεπιστήμιο, στη στέγαση φοιτητών. Στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών στα παράλια. Στη συνδρομή της Περιφέρειας στη βελτίωση του αεροδρομίου Ιωαννίνων. Στην προβολή τοπικών προϊόντων και στην προστασία του Περιβάλλοντος με καθαρισμό ποταμών κλπ.».

Όλα τα παραπάνω είναι έργα αξιόλογα και έπρεπε να γίνουν. Δύναται όμως να αξιολογηθεί το αναφερθέν «Έργο», με μόνο τα παραπάνω και χωρίς μεγάλα αναπτυξιακά έργα, που θα μπορούσαν να βγάλουν την Ήπειρο από τη στασιμότητα και παρακμή, ως σημαντικό και ικανοποιητικό έργο μιας εικοσαετίας; Αναμφίβολα ο κύριος Καχριμάνης κατέβαλε αρκετές προσπάθειες, στον βαθμό των ικανοτήτων του, οι οποίες όμως ήσαν ανεπαρκείς για δημιουργία κάποιου επιπέδου ανάπτυξης. Η όποια ανάπτυξη υπάρχει οφείλεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η Ήπειρος παραμένει η πιο φτωχή και υποανάπτυκτη Περιφέρεια της Ευρώπης. Η ανεργία στα υψηλότερα  ποσοστά της χώρας και η φυγή των νέων στο εξωτερικό χωρίς τελειωμό, τα δε χωριά ρημάζουν. Με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2021, ο μόνιμος πληθυσμός της Ηπείρου μειώθηκε κατά 5,1% συγκριτικά με το 2011, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο η μείωση περιορίζεται στο 3,5%. Μειωμένος ήταν και στην απογραφή του 2011 συγκριτικά με το 2001.

Στον δημόσιο διάλογο και σε συζητήσεις πολιτών, κάποιοι κρίνουν ικανοποιητικό το «Έργο» του κ. Καχριμάνη και της Περιφέρειας Ηπείρου. Κάποιοι άλλοι λέγουν πως έπρεπε να γίνουν πολύ περισσότερα έργα και προσθέτουν ότι, η Ήπειρος παρέμεινε υποβαθμισμένη με μηδενική ανάπτυξη, όταν όλος ο κόσμος έκανε τεράστια βήματα προόδου, επιρρίπτοντας ευθύνες στον κ. Καχριμάνη για τη χαμένη εικοσαετία.

2023: Αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κύριος Καχριμάνης θα διεκδικήσει ξανά τη θέση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, ή θα επιλέξει την απόσυρσή του από την πολιτική, έχοντας το τρόπαιο του 57%; Λίγοι έχουν τη δύναμη να αποδεχθούν ότι πρέπει να αποχωρήσουν. Εάν όμως αποφασίσει να συνεχίσει προσβλέποντας και στη στήριξη της Ν.Δ., οποιουσδήποτε λόγους και επιχειρήματα κι αν επικαλεσθεί για να δικαιολογήσει την απόφασή του, δεν θα προκύψει το ερώτημα: «και τι θα κάνει που δεν το έκανε στα 21 χρόνια διοίκησής του»; Ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος, κάθε άλλο και θα κρίνει με αυστηρότητα τα κίνητρά του.

Ο επόμενος Περιφερειάρχης  πρέπει να δίνει μια εικόνα δημόσιου άνδρα που έρχεται από το μέλλον. Και βέβαια να πλαισιώνεται από ομάδα ικανών συνεργατών που νοιάζονται για τον τόπο.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης  θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά, εάν παρασυρόμενοι από τον κομματικό ανταγωνισμό για τις Περιφέρειες, αποφασίσουν να τον στηρίξουν. Θα είναι μέγα ατόπημα για την Ήπειρο, αν αποτραπεί να μετέχουν νέοι άνθρωποι, με φωτεινά μυαλά, με οραματισμούς και ικανότητες για να οδηγήσουν τα Γιάννενα και την Ήπειρο σε αναπτυξιακή πορεία.