Κανονικότητα δεν υπάρχει με πλειστηριασμούς!..

on .

Οι πλειστηριασμοί έχουν επιστρέψει δυστυχώς στην κανονικότητα μας, όταν οι οικονομικές προκλήσεις (κόστος ενέργειας, η αύξηση των ενοικίων, πληθωρισμός, ενδεχόμενη αύξηση των κόκκινων δανείων, αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια), επηρεάζουν άμεσα το κόστος διαβίωσης των συμπολιτών μας και δεν θυμίζουν σε τίποτα συνθήκες υγιούς οικονομίας. 

Μη ξεχνάμε ότι, το σύνολο των οικονομικών αναλυτών αναφέρουν ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα όπου απαιτούνται αποτελεσματικές λύσεις για να μη γυρίσουμε δεκαετίες πίσω. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί ακινήτων για το 2022 ανέρχονται σε 33.840 ενώ το 2021 ήταν 23.073. 

Μπορεί πλέον στην καθημερινότητα μας, να ενημερωνόμαστε από εκτενή ρεπορτάζ  για τα ακίνητα άλλοτε μεγάλων επιχειρηματιών που πλειστηριάζονται, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε ότι πλέον παρατηρούμε να επισπεύδονται οι διαδικασίες των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για ποσά ακόμη και της τάξεως των 20.000 - 30.000 ευρώ.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν είναι λίγα τα ακίνητα σε λαϊκές συνοικίες της χώρας μας που ρευστοποιούνται, δεδομένο που μπορεί να το δει ο οποιοσδήποτε και σε ιστοσελίδες αγγελιών ακίνητων από εταιρείες real estate που διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια ακίνητων σε συνεργασία με εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, όπου καταχωρούν την αγγελία του ακινήτου που πρόκειται να πλειστηριαστεί αναζητώντας τον νέο ιδιοκτήτη.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι πλειστηριασμοί αφορούσαν αποκλειστικά μεγάλους οφειλέτες σε ακίνητα υψηλής αξίας, ενώ μεγάλο μέρος των πλειστηριασμών έβαιναν άγονοι. Πλέον, καταγράφεται ραγδαία μείωση των άγονων διαγωνισμών, διότι μεγάλο μέρος των ακινήτων αγοράζονται σε τιμές που υπολείπονται κατά 30%-35% της πραγματικής αξίας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενημερωνόμαστε από δημοσιεύματα, ότι για τα ακίνητα που πλειστηριαζόταν υποβλήθηκαν ανακοπές σχετικά με την αξία τους, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό γίνονται δεκτές από τα δικαστήρια και να αυξάνεται η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς ακόμη και 30%-40%.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι μεγάλο μέρος των αναρτημένων προς πώληση ακινήτων σε ιστοσελίδες αγγελιών, αφορούν ακίνητα που εντός άμεσου χρονικού διαστήματος εκπλειστηριάζονται. Δηλαδή, έχει οριστεί η ημερομηνία του πλειστηριασμού και ο διαμεσολαβητής της εταιρείας real estate αναζητεί εν δυνάμει αγοραστή που θα συμμετέχει στον πλειστηριασμό.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πλέον, μεγάλο μέρος των ακινήτων που διατίθενται μέσω των πλειστηριασμών, αφορούν ακίνητα που υπάρχουν τα πλήρη δεδομένα (φωτογραφικό υλικό, κατόψεις, τακτοποιήσεις κλπ), δεν πρόκειται για ακίνητα που οι πληροφορίες είναι ελλιπείς όπως στο παρελθόν.

Υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, είναι μη λογικό, να υπάρχουν περιπτώσεις δανειοληπτών που σύμφωνα με νομικούς, επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές ακόμη και με υψηλή δόση δανείου και ο επισπεύδων για να σταματήσει τον πλειστηριασμό να ζητάει υπέρογκα ποσά εφάπαξ. Ενώ, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα που ο επισπεύδων, δεν απαντά καν στα αιτήματα ρύθμισης.

Η μη ύπαρξη πλαισίου προστασίας, προσαρμοσμένο στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, αλλά, και του γεγονότος ότι μεγάλο μέρος των ακινήτων καταλήγουν σε funds «συνεργασίας», αποτελεί μείζον θέμα «ελέγχου» της εγχώριας κτηματαγοράς με ενδεχόμενους πολλούς κινδύνους στο άμεσο μέλλον, τη στιγμή που η διαθεσιμότητα κατοικιών είναι περιορισμένη και η οικονομική δυναμική των συμπολιτών μας περιορίζεται μέρα με τη μέρα.

Τέλος, οι θεσμοί στην τελευταία τους επίσκεψη στη χώρα μας ζήτησαν να βρεθεί λύση ώστε να μην «παγώσουν» οι πλειστηριασμοί, όπως είχε συμβεί για πολλούς μήνες λόγω πανδημίας και με δεδομένο ότι την επόμενη άνοιξη θα γίνουν εκλογές. Και να μη ξεχνάμε πως όλα τα άνωθεν λαμβάνουν χώρα στα ήδη απολεσθέντα εισοδήματα που καταγράφονται σε μια σειρά από έρευνες…

ΜΙΛΤΟΣ ΓΗΤΑΣ