Σε… περίοπτη θέση!

on .

● Τι ουρά ήταν κι αυτή, έξω από το σούπερ μάρκετ, το προηγούμενο Σάββατο! Μια ουρά που ξεπερνούσε τα 100 μέτρα! Βρέθηκα σ’ αυτήν, σαν τελευταίος, μαζί με τη γυναίκα μου, είπε ο Μήτσος.

Γιατί τέτοια ουρά μεγάλη; Τον ρώτησε ο… μπροστινός του! Την ίδια απορία, είχε και… ο πισινός του!

Δεν τα μάθατε; τους είπε. Μπήκαν σε εφαρμογή, τα 50 πρώτα προϊόντα, χαμηλής τιμής για το φτωχό λαό! (δηλαδή, σχεδόν για όλους…)

Είναι η γνωστή «λίστα του Άδωνι» ή για να μη… θεωρηθούμε αγράμματοι, η λίστα του Αδώνιδος! Έκανε δηλαδή αγώνα ο υπουργός να συμμαζέψει… τα ασυμμάζευτα! Να δώσει στο λαό… κουράγιο και στη τσέπη του… μια ανάσα! Μόλις το μέτρο μπήκε σε εφαρμογή, στο σούπερ μάρκετ έγινε ευρείας κατανάλωσης και ήταν επόμενο να υπάρξει συνωστισμός! Τα καλάθια γέμιζαν με… χαρτί υγείας, ζυμαρικά, απορρυπαντικά, κονσέρβες, φρούτα… δεύτερης κατηγορίας και όσπρια… υπόκωφης λειτουργίας!

Πάντως βλέπω, τους είπε ο Μήτσος, το χαρτί υγείας, βρίσκεται στην πρώτη θέση!

Και η απάντηση του… πισινού του: Πάντα το χαρτί υγείας ήταν σε… περίοπτη θέση! Παλιά ο Έλληνας το είχε μαζί του, γιατί ευημερούσε και είχε «χεστεί στο τάλιρο»! Τώρα για άλλους λόγους…

Ο Μήτσος, από τα 50 προϊόντα της λίστας του Άδωνι, την πρώτη κιόλας μέρα αγόρασε τα 48! (να δούμε, πως θα βγει ο μήνας του…) Τα άλλα δύο προϊόντα, είπε, θα τα πάρω, από τον επόμενο διάδρομο, που έχει προϊόντα… πολυτελείας!

Μήτσο, μην το ξαναπείς αυτό, του είπε ο πισινός του! Το διάδρομο αυτόν, δεν μπορεί να τον πλησιάσει η… δική σου σύνταξη! Εκεί υπάρχουν τα ποτά, τα λάδια και το χαβιάρι!

Ο Μήτσος όμως ήταν ανένδοτος…

Εγώ, είπε, θα περπατήσω και σ’ αυτόν τον διάδρομο… των απλησίαστων προϊόντων! Το ‘χω μαράζι, να δω από κοντά, πως είναι αυτό… το χαβιάρι! 

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.