Η νύχτα του Ερντογάν…

on .

 Ολόκληρος ο Ελληνισμός βρίσκεται μπροστά σε πρωτόγνωρες και πρωτάκουστες απειλές εκ μέρους του Ερντογάν. Αυτός ο ηγέτης αμφισβητεί κυρίαρχα δικαιώματα της Ελλάδας και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τρόπο αυθαίρετο και αλαζονικό. Έφτασε μάλιστα να προδικάζει κήρυξη πολέμου, αφού συνεχώς διαλαλεί ότι θα μας έρθει ως «νυχτερινός επισκέπτης» και υποστηρίζει ότι τα περισσότερα από τα νησιά μας ανήκουν στην Τουρκία!

Ίσως στην εποχή μας να είναι ο μοναδικός ηγέτης, ύστερα βέβαια και από τον φίλο του τον Πούτιν, που συμπεριφέρεται 

μ’ αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μια πολιτική πρακτική του Μεσαίωνα και θυμίζει τσάρους και απολυταρχικούς αυτοκράτορες που υποστήριζαν το δόγμα ότι «ο ήλιος είμαι εγώ».

Πράγματι, ο λαός μας, είχε να αντιμετωπίσει τέτοια κατάσταση από την εποχή του ’40, τότε που ο φασισμός είχε αποφασίσει να επιβληθεί στον κόσμο με τα όπλα και με παραβίαση κάθε κανόνα και αρχή ειρήνης και συνύπαρξης κρατών.

Βεβαίως επικοινωνιακά είναι χρήσιμο οι πολίτες να γνωρίζουν και να πληροφορούνται τους σχεδιασμούς, τα σενάρια και γενικότερα τη στρατηγική του Ερντογάν. Όμως η συνεχής προβολή και ο ημερήσιος σχολιασμός όλων όσων ο ίδιος και οι συνεργάτες του εκτοξεύουν σε βάρος της Ελλάδας μάλλον ζημιά προκαλεί στη διαμόρφωση της στάσης του κόσμου απέναντί τους.

Γι’ αυτό εκτιμώ ως πιο σώφρον και ωφέλιμο η πολιτική μας ηγεσία, αντί να απαντάει καθημερινά στους Τούρκους και έτσι να διαμορφώνει και εσωτερικό κλίμα αναταραχής, να ακολουθήσει μία διαφορετική πρακτική. Εκτιμώ πως σήμερα ουδείς αμφιβάλλει για την ταυτότητα του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας, για τις επιδιώξεις και για τις μεθοδεύσεις του. Επίσης όλοι γνωρίζουμε και το πολιτιστικό επίπεδο του τούρκικου λαού.

Επομένως, η Ελλάδα θα πρέπει πιο σθεναρά και απαιτητικά να ζητήσει από το ΝΑΤΟ, από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν την αντίδρασή τους προς τον Ερντογάν και να δείξουν με αποφασιστικό τρόπο ότι βρίσκονται δίπλα  μας με κάθε μέσο που διαθέτουν. Γιατί είναι αδιανόητο η Τουρκία να παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να απειλεί την Ελλάδα που είναι σύμμαχός τους! Και να μην ξεχνάμε ότι για τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ η Ελλάδα πληρώνει τεράστια ποσά παρά τα οικονομικά της προβλήματα.

Αλλά και η στάση της Ευρώπης δεν είναι η πρέπουσα. Ο Ερντογάν αμφισβητεί βασικούς κανόνες της, απαξιώνει ηγετικά της στελέχη, διαφοροποιείται απέναντι στον Πούτιν, απειλεί μέλος της. Και όμως τον προσκαλούν σε συμβούλια Ευρωπαϊκά και συζητάνε ακόμη για την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ενωμένη Ευρώπη!

Επίσης και η Αμερική, αν και με ειλικρίνεια δείχνει την αντίθεσή της στην πολιτική της Άγκυρας, νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να θέσει στον Ερντογάν όρους με χρονοδιάγραμμα και με δέσμευση για σκληρή αντιμετώπιση.

Όλοι αυτοί οι εταίροι δείχνουν ανοχή και πιστεύουν ότι ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, γιατί ηγείται σε ένα αυταρχικό καθεστώς, το οποίο αμφισβητείται από την πλειοψηφία του λαού του. Οι φυλακές είναι γεμάτες από πολιτικούς του αντιπάλους και οι σκεπτόμενοι έχουν πάρει το δρόμο της εξορίας.

Τέλος, δεν μπορεί σ’ αυτόν τον ηγέτη να έχεις καμιά εμπιστοσύνη, όταν ο ίδιος ζει σε παλάτι με χίλια διακόσια δωμάτια και ο λαός δυσκολεύεται ακόμα και για το ψωμί του. Επομένως, πρόκειται για ένα απολυταρχικό σύστημα, το οποίο δεν έχει δοκιμάσει ποτέ αρχές δημοκρατίας και ούτε αντιλαμβάνεται τι σημαίνει εθνική κυριαρχία, διεθνές δίκαιο και κανόνες ειρηνικής συνύπαρξης.