Αυτές οι…αλυσίδες!

on .

 Το «καλάθι της νοικοκυράς» δέχεται μεγάλες «μαχαιριές», σε όλες τις «αλυσίδες των προϊόντων»! Το πορτοφόλι του καταναλωτή «βομβαρδίζεται» συνεχώς, λες και βρίσκεται… στην Ουκρανία! Και δεν «σπάνε» εύκολα αυτέςοι αλυσίδες… Ο αρχηγός της κάθε οικογένειας εφαρμόζει τα δικά του «μέτρα λιτότητας», που πολλές φορές ξεπερνούν και αυτά… του Σόιμπλε! (πού τον θυμήθηκα…)

Στο σούπερ μάρκετ, βλέπεις εικόνες αντιθέσεων! Κάποιοι «κονομημένοι» βγαίνουν φορτωμένοι, πηγαίνοντας προς το αυτοκίνητο, δύο μεγάλα καρότσια προϊόντων! Η πλειοψηφία όμως, βγαίνει με μια σακούλα στο χέρι και… περιμένει να πέσουν οι τιμές, με τους κυβερνητικούς ελέγχους!

Ο μπάρμπα Μήτσος, παρότι αγράμματος και… κάτοικος Ραχούλας, βρήκε τη λύση, στο θέμα των εβδομαδιαίων προμηθειών! Έχει να θρέψει στόματα! Το… δικό του, της γυναίκας του, των δύο παιδιών του και των δύο εγγονών του! Και βέβαια, η φτώχεια… τέχνας κατεργάζεται! Έκανε ολόκληρο σχέδιο… πολλαπλών διαδρομών, στα σούπερ – μάρκετ! Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά, πως τα φτηνά προϊόντα, δεν βρίσκονται όλα στην ίδια αλυσίδα! Γι’ αυτό έκανε… κατανομή δρομολογίων, στα μέλη της οικογένειάς του, ψάχνοντας τα «φτηνά προϊόντα του Άδωνι»!

Η γυναίκα του, για να μην… ταλαιπωρηθεί, θα δράσει… «εντός των τειχών»! Θα πάει στο μπακάλη του χωριού, να αγοράσει τις κονσέρβες! Να κοιτάξει απλώς, να μην είναι… προπολεμικές! Γιατί οι γέροντες, πίνουν το τσίπουρο με άλλο μεζέ και αυτές είναι… καταχωνιασμένες στο καφενείο και μάλιστα… με τις παλιές τιμές! Ο ίδιος θα κατέβει στην κωμόπολη με τους δύο γιούς του!

Ο Μήτσος θα ψάξει στην «πρώτη αλυσίδα», ψάχνοντας… ματαίως, για φτηνά απορρυπαντικά! Όσο για τα φρούτα, φεύγοντας, θα κάνουν… μία στάση, στο πρώτο περιβόλι του κακού τους γείτονα, που είναι λίγο έξω απ’ το χωριό και θα κόψουν φρούτα εποχής! Η τελευταία ενέργεια, θα γίνει με πολύ προσοχή, για να μη βρεθούν… με αλυσίδες στα χέρια του! Βλέπετε οι… αλυσίδες, σήμερα, έχουν… την τιμητική τους! 

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής..