Τρώνε μόνοι τους…

on .

● Όλη η παλιοπαρέα της Άνω Ραχούλας, μπορεί να μην έχει πτυχία και πολλές γραμματικές γνώσεις, το «βιβλίο» όμως της ζωής, που αναφέρεται διεξοδικά στις δυσκολίες της, το ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά! Έχουν φάει τη ζωή με το κουτάλι! (άσχετα αν τελευταία το κουτάλι είναι… σε πλήρη αχρηστία!)

Εφτά δεκαετίες… και βάλε, πέρασαν πολλά!

Πήραν μαθήματα πολέμου, φτώχειας, πείνας, δικτατορίας και πέρασαν περιόδους μεγάλης αφραγκίας!

Πήγαν να σηκώσουν κεφάλι τα τελευταία χρόνια, προσπάθησαν «να ανέβουν», αλλά κάποιες δυνάμεις τους προσγείωσαν ανώμαλα στη γη!

Πότε η ψευτοευδαιμονία, πότε το χρηματιστήριο, πότε τα μνημόνια, τους «έπνιγαν» και ζούσαν με το κεφάλι… ελαφρώς έξω απ’ το νερό!

Ήρθαν «καπάκι», η πανδημία, το Ουκρανικό και το ενεργειακό και… έδεσε ωραία το γλυκό!

Κυριάρχησε η πείνα και ο φόβος, για το τι μας ξημερώνει αύριο!

Και αυτές οι «μαύρες μέρες» (και… κρύες σε λίγο) που βιώνει ο κοσμάκης, είναι η… καλύτερη περίοδος των κερδοσκόπων της αγοράς!

Κέρδη και μόνο κέρδη! Δεν έμεινε τίποτε όρθιο! Οι τιμές… εξαϋλώθηκαν και ο λαός δεινοπαθεί!

Κάποτε, όλη η Άνω Ραχούλα, παρακολουθούσε με το «στόμα ανοιχτό», την εκτόξευση πυραύλων στο Διάστημα! Τώρα, ανήμπορη να αντιδράσει, παρακολουθεί… την εκτόξευση των τιμών των προϊόντων! (σήμερα το πρωί ένα γάλα… βιολογικό είχε 2,52 ευρώ και το απόγευμα πήγε στα 2,65! Μάλλον προορίζεται για… εξωγήινους καταναλωτές!)

Δυστυχώς, έρευνες έχουν δείξει, πως η φτώχεια εξαπλώθηκε ταχύτατα στη γη και πως κάθε 5 δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος στη γη, πεθαίνει από την πείνα!

Και οι μεγαλοκαρχαρίες, όπου γης, συνεχώς κερδίζουν, τρώνε μόνοι τους και δεν μοιράζουν τίποτε!

«Στο λαιμό να τους σταθεί», τους λέει… σύσσωμη η Ραχούλα!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.