Έλεγχος της αγοράς για τον περιορισμό της κρίσης!

on .

ΕΙΝΑΙ γνωστή η διαφωνία μας με πολλές επιλογές της κυβέρνησης στα εσωτερικά θέματα και στα της εξωτερικής πολιτικής. Κυρίως διαφωνούμε με κάποιες άστοχες δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, προπαντός δε υπουργών, που συχνά δείχνουν ως να μην καταλαβαίνουν τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελληνική κοινωνία. Θα συμφωνήσουμε όμως με την ορθότητα πολλών εκ των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. 

ΑΛΛΩΣΤΕ δεν πιστεύουμε ότι είχε και μεγαλύτερα περιθώρια παροχών, αλλά μπορούσε να προβεί τουλάχιστον σε μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, όπως έγινε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η επίκληση του πολέμου στην Ουκρανία, ως ισχυρού επιχειρήματος για την ακρίβεια εν γένει, δεν πείθει. Διότι αυτή ενέσκηψε πολύ πριν τη Ρωσική εισβολή και εκτιμάται ότι θα ήταν δυνατός ο έλεγχος της κατάστασης στην αγορά. Όπου οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών και δη της πρώτης ανάγκης, έχουν εκτοξευτεί στα ύψη και δε λένε να σταθεροποιηθούν.

ΑΣ πούμε λοιπόν ότι τα μέτρα για τα του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι σχετικώς ικανοποιητικά. Με τις τιμές των τροφίμων τι θα γίνει; Αδυνατούμε να κατανοήσουμε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει παρεμβάσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχουν νοικοκυριά που δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα βασικά για την επιβίωσή τους. Λέμε για το περίφημο «πλαφόν» στις τιμές, το οποίο ζητούν επιμόνως οι πολίτες, αλλά μάλλον απευθύνονται εις ώτα μη ακουόντων! Αλλιώς δεν εξηγείται που από ημέρα σε ημέρα οι τιμές καθίστανται απλησίαστες.

ΑΣ συνειδητοποιήσουν όλοι, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, ότι οι «κορώνες» περί του ενδιαφέροντός τους, δεν αρκούν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Πολύ δε περισσότερο όταν μας καλούν να κάνουμε υπομονή και οικονομία, να υποστούμε κάποιες θυσίες, αλλά εκείνοι δεν φαίνονται καν διατεθειμένοι να κάνουν την παραμικρή θυσία και μερική έστω παραίτηση από τα προκλητικά προνόμιά τους! Διότι όταν η σύνταξη ή ο μισθός των πολιτών εξανεμίζεται, για να πληρωθεί το ρεύμα και περισσεύουν ελάχιστα ή και καθόλου για τις άλλες ανάγκες και εκείνοι δεν αισθάνονται καν την ελάχιστη «πίεση» της καθημερινότητας, τα μαθήματα ηχούν παράταιρα και εκνευριστικά.

ΑΣ αφήσουν λοιπόν τις συμβουλές κι ας αρχίσουν πρώτα εκείνοι να δίνουν το παράδειγμα. Φυσικά και δε θα το κάνουν! Έρχεται μας λένε άσχημος χειμώνας, με στερήσεις.  Ε, ας υποστηρίξουν τουλάχιστον το αίτημα να μη γίνεται διακοπή του ηλεκτρικού των πραγματικά αδυνάμων πολιτών για ένα εξάμηνο. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, ας ανασταλούν οι πλειστηριασμοί, δεδομένου ότι σε τέτοιες περιπτώσεις κρίσης τα «κοράκια» κάνουν πάρτι. Μαζί με αυτά να γίνεται έλεγχος στις τιμές των τροφίμων και γενναία ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Και μη μας πούνε για το νόμο που αφορά την «εξωδικαστική ρύθμιση» και τους ευνοϊκούς  όρους που περιλαμβάνει, γιατί θα έπρεπε να γνωρίζουν οι εθνοπατέρες και εθνομητέρες, ότι αυτός προχωρά με εξοργιστικά αργούς ρυθμούς, τόσο που οι ειδήμονες ομιλούν για σκέτη αποτυχία! 

ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ όμως και ότι είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν αυτά που περιγράφουμε και πολύ εύκολα, αλλά δεν τα απαιτούν από την κυβέρνηση. Αν επρόκειτο όμως για δικό τους θέμα, θα έσπευδαν να το ρυθμίσουν. Για αυτό ας σταματήσουν να μας ζαλίζουν με το ανεκδιήγητο ...  «έχουμε πόλεμο με τη Ρωσία»! Δε φταίει αυτό για πολλά από όσα ζούμε εν Ελλάδι, ούτε οι απειλές της Τουρκίας. Πόλεμο έχουμε με την ακρίβεια και το δικό τους βόλεμα. Πόλεμο έχουμε με μιά νοοτροπία που λέει πως θα πρέπει να υποτασσόμαστε στα κελεύσματά τους και στα βλακώδη επιχειρήματά τους. Ο χειμώνας που πλησιάζει και που μας καλούν να δούμε πως θα επιβιώσουμε, δε θα πλήξει εκείνους και κάποιους προνομιούχους. 

ΟΜΩΣ, όταν μια Πολιτεία αδυνατεί να προστατεύσει τους φτωχούς, κάποια στιγμή δε θα μπορέσει να προστατεύσει ούτε τους πλούσιους. Νόμος! Ας λάβουν λοιπόν τα μέτρα τους, γιατί η μπόρα θα πάρει και όσους ορίζουν με οιονδήποτε τρόπο τις ζωές μας. Γιατί η ανέχεια είναι κακός σύμβουλος κι όταν ένας λαός οδηγείται εκ νέου στην φτωχοποίηση, τότε θεωρείται ως δύναμη που κατεδαφίζει τα πάντα! Και κανείς δε θέλει κάτι τέτοιο...