Οι ανώφελες φιέστες με την κρίση προ των θυρών!

on .

 ΦΥΣΙΚΑ και δε διαφωνούμε με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά με όσα γίνονται εν ονόματι της ανάπτυξης μέσω μιας προσδοκώμενης... έκρηξης επιχειρηματικότητας.

Το λέμε για μια ακόμη φορά για να ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας. Διότι δε μας αρέσει να μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και να μας τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας γενικευμένης οικονομικής, κοινωνικής κρίσης, με την ανέχεια να χτυπά την πόρτα πολλών νοικοκυριών και με ορατή την απειλή λουκέτων σε πολλές επιχειρήσεις. Αυτά τα λέει πλέον δειλά - δειλά και η κυβέρνηση, αλλάζοντας αιφνιδίως το μοτίβο των ανακοινώσεων για την... εκπληκτική πορεία της οικονομίας προ ολίγων μηνών.

ΔΕ θα αναλύσουμε το γεγονός, για το οποίο από καιρό προειδοποιεί και ο «Πρωινός Λόγος», αναζητώντας τις αιτίες της κρίσης. Όμως η κυβέρνηση ευθύνεται που δεν φρόντισε να προετοιμάσει τους πολίτες για όσα θα συμβούν κατά τους προσεχείς μήνες, που θα θυμίζουν λέει το χειμώνα του 1942! Ούτε καν προνόησε να οργανώσει το κράτος ώστε να υπάρχει επάρκεια τουλάχιστον των αναγκαίων, για να μπορεί να αντιμετωπίσει μια μάλλον αναπόφευκτη ανθρωπιστική - επισιτιστική κρίση, την οποία θα επιχειρήσει να ψευτοκαλύψει με επιδοματική πολιτική! Αυτά βεβαίως μπορούσαν να γίνουν σε μεγάλο βαθμό και από την Αυτοδιοίκηση, Περιφέρειες και Δήμους. Δεν έγιναν όμως κι ούτε είδαμε να νοιάζεται κάποιος εκ των Αυτοδιοικητικών παραγόντων, που ζουν μάλλον στο δικό τους κόσμο ευμάρειας- άγνωστο (;) πως το καταφέρνουν με το μισθό τους.

ΣΕ αυτό τον φανταστικό κόσμο ζούνε από ό,τι φαίνεται και οι εν Ηπείρω εκλεγμένοι να διοικήσουν, που θα πει και για να οργανώσουν τις τοπικές κοινωνίες, να ετοιμάσουν ένα πρόγραμμα που θα μπορέσει να στηρίξει όσους θα δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Αντί για αυτά, επιδίδονται σε γιορτές και πανηγύρια για τα οποία σπαταλούν πολύτιμους οικονομικούς πόρους, αλλά και σε φιέστες που δε συνάδουν με την κατάσταση που βιώνουμε ή που θα κληθούμε να βιώσουμε. Να, επί παραδείγματι οι πολίτες των Ιωαννίνων κι όχι μόνο, κλήθηκαν να πανηγυρίσουν τα πέντε χρόνια λειτουργίας μιας εταιρίας (Γερμανικής), με... δωρεάν συμμετοχή σε μια συναυλία γνωστών καλλιτεχνών, με τις ευλογίες της (ταλανιζόμενης από πλήθος σκανδάλων) Περιφέρειας και του Δήμου Ιωαννιτών!

ΚΑΠΟΙΟΙ συμπολίτες ίσως εργάζονται σε αυτή την εταιρία, αλλά δεν κατανοούμε για ποιο λόγο έπρεπε όλοι να γιορτάσουμε ή να επαινέσουμε την εκδήλωση, όταν μάλιστα οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι εξειδικευμένες, με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να μην έχει αντιληφθεί καν την παρουσία της στα Γιάννινα. Αλλά εν πάση περιπτώσει δικαίωμά της ήταν να γιορτάσει και δεν είναι αυτό ακριβώς το θέμα μας. Για να στεγαστεί αυτή η εταιρία και ενδεχομένως κάποιες άλλες, θα διατεθούν 50 εκατ. ευρώ για να γίνει το περίφημο Τεχνολογικό Πάρκο που θέλει ο Περιφερειάρχης της Ηπείρου, με τα 25 εκατ. να τα επωμίζεται η Περιφέρεια -εμείς όλοι δηλαδή- και μέσω δανείων! Αυτό το έργο στην αρχή προϋπολογίζονταν στα 2,5 εκατ. και άνευ εξηγήσεων το κόστος εκτινάχτηκε στα 50 εκατ. με την κυβέρνηση να συναινεί!

ΜΑΣ λένε ότι οι εταιρίες που ΘΑ έλθουν θα πληρώνουν ενοίκιο, οπότε σιγά - σιγά θα εξοφληθούν οι υποχρεώσεις, αλλά ένα από τα ερωτήματα είναι: για ποιο λόγο θα πρέπει να φτιάξουμε ένα τέτοιο έργο για να έλθουν τάχα επιχειρήσεις από άλλες χώρες, που αν ήθελαν (να έλθουν) θα εύρισκαν ή θα έφτιαχναν κτίρια μόνες τους; Εκείνο που χρειάζονταν ήταν ο χώρος που θα έστηναν την επιχείρησή τους, που θα μπορούσε να προσδιοριστεί από την Περιφέρεια και Δήμο, όπως είχε πει και ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος, ακόμη και να παραχωρηθεί έναντι ενός συμβολικού τιμήματος! Τώρα θα ξοδευτούν 50 και πλέον εκατ. για «έργο»  που δεν διανοήθηκαν η Πολιτεία, Κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμοι να χρηματοδοτήσουν, με αμφίβολα αποτελέσματα, για να στηθεί μια νέα φάμπρικα αναθέσεων, με ο,τιδήποτε συνεπάγεται αυτό. Καλοδεχούμενες όλες οι επιχειρήσεις, αλλά όχι και να τις πληρώνουμε αδρά αντί να το πράττουν εκείνες!

ΜΕ αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να οργανωθεί ένας μηχανισμός παροχής βοήθειας σε συνανθρώπους μας, αλλά αυτό βλέπετε δεν είναι «έργο» που εντυπωσιάζει, ούτε και προσφέρεται για απευθείας αναθέσεις και το αναπόφευκτο «φαγοπότι» από κάποιους! Πρεμούρα για το Τεχνολογικό Πάρκο, αλλά καμιά βιασύνη για τον οδικό άξονα προς Κακαβιά που ακόμη δεν εντάχθηκε σε κανένα πρόγραμμα, ούτε και για την πολυθρυλούμενη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό! Τα ίδια και χειρότερα με το φωτισμό των Ιωαννίνων με led, που από 2 εκατ. περίπου που θα κόστιζε αν το έργο το έφτιαχνε ο Δήμος (όπως είχε αποφασιστεί επί δημαρχίας του κ. Θωμά Μπέγκα), θα κοστίσει 19,5 εκατ. με την ΤΕΡΝΑ να εισπράττει επί δώδεκα χρόνια τα ανταποδοτικά τέλη!!! Ένα έργο της Περιφέρειας πάλι (άγνωστο γιατί ο κ. Ελισάφ το εκχώρησε στον κ. Καχριμάνη), με καταγγελίες για αδιαφάνεια, χαριστική πράξη κλπ. που είχε καταγγείλει ο τότε αντιδήμαρχος κ. Λυκογιώργος!

ΤΟΥΣ ενδιαφέρει, ξαναλέμε, ο εντυπωσιασμός των πολιτών και όχι η ουσιαστική προσφορά. Πανηγυρισμοί από τη Δημοτική Αρχή για ένα νηπιαγωγείο που κατάφερε να ολοκληρώσει, ως να πρόκειται για κοσμοϊστορικής σημασίας έργο, λες και δεν είναι υποχρέωσή της κάτι να κάνει! Όπως γίνεται και με τον αχρείαστο και ακριβοπληρωμένο κόμβο (και αλλού... ρουσφετολογικοί κόμβοι από την Περιφέρεια) στο κέντρο της πόλης από το Δήμο, τα ακατανόητα και πολυδάπανα σκαψίματα στην Πυρσινέλλα - Σμύρνης - Πλατεία Πάργης, όλα σε σημεία που βλέπει πολύς κόσμος, με τις συνοικίες να μη μπορούν να διαβούν τα αυτοκίνητα από τις λακκούβες και τους πέριξ πρώην Δήμους και Κοινότητες να έχουν βρωμίσει και να σπάνε αυτοκίνητα! Κανένα όμως ενδιαφέρον για το τι θα γίνει αργότερα το χειμώνα, που συμπολίτες δε θα μπορούν να επιβιώσουν!

Ευθύνη της Δημοτικής Αρχής είναι και η παροχή βοήθειας σε δεινοπαθούντες και μη μας πει ότι ο ΟΚΠΑΠΑ μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση ή πως η Μητρόπολη μεριμνά, διότι ο κ. Μάξιμος νοιάζεται μόνο για το πως θα εισπράττει (και εκατοντάδες χιλιάδες από επιχορηγήσεις) από τις επιχειρήσεις του και τίποτε άλλο.