Η ρομποτική μέλισσα…

on .

Η φύση αποτελεί τη βάση της οικονομίας μας, παράγει ενέργεια και ύλη. Ο άνθρωπος απλώς τα μετασχηματίζει… Ο άνθρωπος, αντί να υιοθετήσει το πρότυπο της επιτυχούς εξέλιξης των ζωντανών συστημάτων, προσπαθεί να μεταμορφώσει όλα όσα αγγίζει, χωρίς να υπολογίζει το κόστος στο περιβάλλον… Το κέρδος δεν έχει υποδουλώσει μόνο τη φύση, αλλά και τον πολιτισμό ολόκληρου του πλανήτη. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη μια διαρκή βιώσιμη ανάπτυξη, που να ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών.

Το ένα τρίτο της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής εξαρτάται από την ύπαρξη των εντόμων που γονιμοποιούν τα φυτά. Το γεγονός αυτό μπορεί να θεωρηθεί παροχή υπηρεσιών της φύσης, δωρεάν, προς τον άνθρωπο.

Ο άνθρωπος αντιγράφει καταστρέφοντας τη φύση. Μια νέα εφεύρεση αντιγράφει τη μέλισσα!.. «μια μικροσκοπική μηχανή (drone), που μπορεί να κινηθεί αυτόνομα πάνω από μια αγροτική περιοχή, με τη βοήθεια μιας μικροσκοπικής βούρτσας, είναι σε θέση να μαζεύει τη γύρη από ένα φυτό και μετά να την ψεκάζει σε ένα άλλο, με τη βοήθεια ενός μικροσκοπικού ανεμιστήρα...».

Το επιχείρημα των ερευνητών για την ευρεσιτεχνία τους είναι: εδώ και χρόνια ο αριθμός των εντόμων που γονιμοποιούν τα φυτά μειώνεται…

Το ερώτημα… Κατά πόσον τα drones θα λειτουργήσουν σαν μέλισσες; Σήμερα το κρίσιμο θέμα είναι να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας, ανακόπτοντας έτσι και την κλιματική αλλαγή. Οι μέλισσες παράγουν μόνες τους την ίδια την ενέργειά τους από την τροφή τους, ζουν από τη γύρη των φυτών και από το μέλι που παράγουν οι ίδιες και τα φυτά παίρνουν την ενέργειά τους από τη φωτοσύνθεση…

Επειδή γνωρίζουμε με ποιες μεθόδους καλλιέργειας και φύτευσης αποδεκατίζονται οι πραγματικές μέλισσες, αναδύεται το εύλογο  ερώτημα: «Γιατί δε διατηρούμε τη φύση που μας χαρίστηκε, η οποία είναι εφοδιασμένη με ποικίλες μορφές ενέργειας και μπορεί να αναγεννηθεί;» (Maja Goepel: Ας δούμε τον κόσμο μας αλλιώς. Ψυχογιός, 2022).