Φτωχαίνει η Ήπειρος, αλλά πλουτίζουν οι διοικούντες!

on .

 «ΠΙΟ λίγοι και πιό φτωχοί οι Ηπειρώτες» έγραφε σε πρωτοσέλιδό του ο «Πρωινός Λόγος» στο φύλλο της 17ης Αυγούστου, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Αναμενόμενη εξέλιξη. Πιό λίγοι λόγω υπογεννητικότητας και αποδημίας και πιό φτωχοί λόγω της ανικανότητας της τοπικής ηγεσίας και προπαντός της αδιαφορίας των εν Αθήναις ηγητόρων.

Η ΤΟΠΙΚΗ ηγεσία δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει αποδοτικά όσα έπρεπε και το πλήθος των Εθνικών και Κοινοτικών προγραμμάτων, τα σκόρπισε σε ασκήσεις μικροπολιτικής και ψηφοθηρίας. Η κεντρική ηγεσία, οι κυβερνήσεις που πέρασαν, διαπιστώνοντας την απουσία σθεναρής διεκδίκησης, έβαλε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα την Ήπειρο έναντι άλλων περιφερειών.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ έτσι τόσο απλή είναι η εξήγηση και ας ενοχληθούν οι παριστάνοντες τους σωτήρες, που δήθεν αναλίσκονται στον αγώνα για την προκοπή της Ηπείρου. Για τη δική τους προκοπή πασχίζουν και μιά χαρά τα καταφέρνουν. Μέχρι τώρα δεν είδαμε κανέναν και καμία από όσους εμπλέκονται με τα Κοινά, να φτωχύνει. Αντιθέτως όλοι έχουν βγει πλουσιότεροι (αδικαιολογήτως φυσικά) και συνεχίζουν ακάθεκτοι, επικαλούμενοι βεβαίως το ...δικό μας το καλό! 

ΑΥΤΑ αφορούν όλους, είτε αυτοδιοικητικούς, είτε πολιτευομένους καθ’ οιονδήποτε τρόπο και βουλευτές. Από την άλλη πλευρά οι πολίτες της Ηπείρου γίνονται φτωχότεροι και μάλιστα τόσο που πολλοί αδυνατούν να ζήσουν αξιοπρεπώς, όπως είχε πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τους εθνοπατέρες και τις εθνομητέρες, που κάθε μήνα αμείβονται με χιλιάδες ευρώ. 

ΚΑΙ πως να μην είναι λιγότεροι και φτωχότεροι οι Ηπειρώτες; Κίνητρα για να μείνουν στα χωριά τους δεν παρέχονται και μάλιστα τα όργανα της Πολιτείας φτάνουν στο σημείο να εξαντλούν την αυστηρότητά τους στο αν έκοψε απόδειξη για τον καφέ το καφενείο του ερημωμένου χωριού ή αν κάποιος εκ των εναπομεινάντων παππούδων κάπνιζε παίζοντας «δηλωτή»! 

ΚΑΙ ως ...ευσυνείδητοι και ...αδέκαστοι υπάλληλοι επιβάλλουν ένα εξοντωτικό πρόστιμο στον καφετζή, που εν τέλει απελπισμένος κλείνει το μαγαζάκι του! Αλλά για να μείνουν στα χωριά όσοι θα μπορούσαν, βασική προϋπόθεση είναι να νιώθουν ασφαλείς. Ούτε αυτή υπάρχει, έστω και ως  αίσθηση. Ληστές, διαρρήκτες, ημεδαποί και αλλοδαποί, δρουν ως να μην υπάρχει κράτος, οπότε ποιός θα διακινδυνεύσει τη ζωή της οικογένειάς του μένοντας σε ένα απομακρυσμένο χωριό και μάλιστα χωρίς γιατρό, απαραίτητος για τους ηλικιωμένους;

ΠΩΣ περιμένουμε να έλθει η ανάπτυξη; Για το Φυσικό Αέριο, το απέκλεισαν ως ασύμφορη «επένδυση» λόγω κόστους, όπως και τη σιδηροδρομική σύνδεση- κι ας συνεχίζονται από το ...1912 οι συζητήσεις περί αυτής! Ο οδικός άξονας προς Κακαβιά- Αλβανία δεν πρόκειται να γίνει μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, η Πρέβεζα δεν έχει πρόσβαση στην Ιόνια Οδό και θα αργήσει να αποκτήσει, το αεροδρόμιο Ιωαννίνων θα πωληθεί, όπως και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Η Εγνατία οδός πέρασε στα χέρια της ΤΕΡΝΑ κι όπου να είναι θα έλθει η σειρά και της Ιόνιας οδού. Τα καύσιμα και η ενέργεια στα ύψη, μαζί και τα καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης.

ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ η απαρίθμηση των προβλημάτων τα οποία κάνουν το βίο- αβίωτο, όπως λένε, των Ηπειρωτών. Χωρίς δουλειά χιλιάδες νέοι και γυναίκες, με την ανεργία να σκοτώνει και την παραμικρή ελπίδα για καλύτερες ημέρες! «Πιό λίγοι και πιό φτωχοί οι Ηπειρώτες» και πάλι καλά να λέμε που είμαστε όσοι είμαστε και μόνο τόσο φτωχοί- ίσα που να ζούμε με όποιες εξαιρέσεις ευπόρων και ευημερούντων φυσικά. 

ΤΟ έχουμε ξαναπεί όμως· Από την Ήπειρο πέρασαν δισεκατομμύρια ευρώ από διάφορα προγράμματα και σε συνδυασμό με τον πλούτο του φυσικού περιβάλλοντος κι αν δίνονταν έμφαση στον πρωτογενή τομέα, η Ήπειρος έπρεπε να είναι μια περιοχή παράδεισος και οι κάτοικοί της προνομιούχοι από κάθε άποψη. Βλέπετε, όμως, ότι πέραν των άλλων προβλημάτων, ποτέ οι βουλευτές π.χ. της Ηπείρου όλων των κομμάτων δε θέλησαν να κάνουν, έστω μιά φορά, κοινό διάβημα σε κυβέρνηση για τα του τόπου μας! Βρίσκουν όμως χρόνο και τρέχουν στα πανηγύρια, πιστεύοντας ότι θα το εκτιμήσουν οι κάτοικοι και θα τους ψηφίσουν! Αυτό τους νοιάζει και τίποτε άλλο!

ΣΤΟ... διά ταύτα: Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις για την προοπτική! Η περιοχή μας θα συνεχίσει να μαστίζεται από τη φτώχεια και την υπανάπτυξη αν δεν επιτύχουμε οι Ηπειρώτες να οργανωθούμε και να απαιτήσουμε όσα μας αξίζουν. Βασική προϋπόθεση, όπως πολύ σωστά έγραφε πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο «Πρωινός Λόγος», η αλλαγή της τοπικής ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα! Δεν υπάρχουν περιθώρια για αμφιταλαντεύσεις, συναισθηματισμούς και μικροπολιτικάντικες επιρροές. Ανατροπές εδώ και τώρα, αλλιώς τα παιδιά θα φεύγουν, ο τόπος θα ερημώνεται και θα συνεχίσουν να κλαίνε τη μοίρα τους και οι επόμενες γενιές.