Σχολείο Αριστείας…

on .

Μια κοινωνία πρέπει να μεγιστοποιεί την αξιοποίηση των πόρων που διαθέτει. Οι πολυτιμότεροι πόροι είναι οι ανθρώπινοι. Προϋπόθεση για την αξιοποίηση τους είναι η κατάλληλη παιδεία που θα πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με τις εγγενείς ικανότητες των μαθητών. Το σημερινό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα δεν δίνει τέτοια δυνατότητα (εκτός ίσως των μουσικών σχολείων). Το γεγονός αυτό αποτελεί ανεπίτρεπτη σπατάλη ανθρωπίνων πόρων αφού καθηλώνει άτομα αυξημένων δυνατοτήτων στο μέσο όρο, στερώντας έτσι και την κοινωνία από τις υπηρεσίες των ατόμων αυτών. Το «άριστος» είναι υπερθετικός βαθμός του επιθέτου  αγαθός. Κατ’ επέκταση, η αριστεία στην εκπαίδευση περιγράφει την ολοκληρωμένη διαδικασία με τη βοήθειά της οποίας επιτυγχάνεται το βέλτιστον όχι μόνο  στους τομείς του πολιτισμού και των επιστημών αλλά και στη διαμόρφωση της συνολικής προσωπικότητας του μαθητού.

Επομένως, το Σχολείο Αριστείας έχει ως στόχο και αυτοσκοπό την ανάδειξη των εν δυνάμει χαρισμάτων του ατόμου (μαθητή) προς όφελος όχι μόνο του ίδιου αλλά και του κοινωνικού συνόλου.

Πάνω σ’ αυτή τη φιλοσοφία, πάνω σ’ αυτό το αξιακό σύστημα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΥΡΩΠΗ, έχουν ιδρυθεί οργανισμοί οι οποίοι αναλαμβάνουν να βεβαιώσουν (πιστοποιήσουν) ότι οι μαθητές ενός Εκπαιδευτικού Οργανισμού έχουν επιτύχει να φτάσουν στο ανώτερο σημείο του δυναμικού τους. 

Το Σχολείο Αριστείας προκειμένου να επιτύχει το βέλτιστον τηρεί σταθερά και απαρέγκλιτα τους παρακάτω όρους.

• Επιλέγει τους μαθητές του με δοκιμασίες αξιολόγησης

• Αναπτύσσει υψηλή ποιότητα διδασκαλίας με υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκά προγράμματα

• Επιλέγει με τα κατάλληλα παιδαγωγικά κριτήρια το εκπαιδευτικό προσωπικό

• Έχει συστήματα αξιολόγησης εσωτερικής και εξωτερικής για τους μαθητές και τους αποφοίτους

• Αξιολογεί τους εκπαιδευτικούς με συστήματα αυτοαξιολόγησης και με τη βοήθεια εξωτερικού οργανισμού αξιολόγησης, την εκπαιδευτική αποτελεσματικότητα

Στην αξιολόγηση των μαθητών λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψη η ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων που αποτελούν σύμφωνα με την έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. τη βάση για τη δια βίου μάθηση στα παιδιά και τους ενήλικες.

2 Επικοινωνία στη μητρική γλώσσα

2 Επικοινωνία στην ξένη γλώσσα

2 Ικανότητες στα Μαθηματικά, τις Επιστήμες, την Τεχνολογία

2 Ικανότητα να χρησιμοποιεί την εγκατεστημένη γνώση για την απόκτηση νέας γνώσης

2 Ικανότητα κοινωνική και πολιτική ικανότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών για κοινωνική δράση, αγάπη για τις τέχνες και τόλμη στο επιχειρείν με τρόπο που υπηρετεί τον άνθρωπο

2 Αίσθηση και αποδοχή κανόνων εταιρικής ηθικής και ηθικής νέων τεχνολογιών

2 Καλλιέργεια των αξιών για το περιβάλλον

Γενικά το Σχολείο Αριστείας έχει ως σκοπό να αναδεικνύει και να ενθαρρύνει τους καινοτόμους εκπαιδευτικούς και να προωθεί να αναδεικνύει και να καταξιώνει την καλύτερη ποιότητα των μαθητών ως προς το δείκτη νοημοσύνης και την ανθρώπινη ποιότητα. 

Να είναι δηλαδή ένα Σχολείο που θα εξασφαλίζει στους μαθητές συνθήκες μύησης στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και θα τους εφοδιάζει με δεξιότητες γλωσσικές (μητρική και ευρωπαϊκές γλώσσες), δεξιότητες πολιτισμού και συμπεριφοράς καθώς και δεξιότητες κατανόησης και διακονίας των επιστημών, θετικών και θεωρητικών.

Για να συμβεί αυτό πρέπει το Σχολείο να δίνει έμφαση στα εξής:

- Την ολόπλευρη και αρμονική ανάπτυξη των πνευματικών και ψυχικών δυνάμεων των μαθητών

- Την καλλιέργεια προσωπικοτήτων που διακατέχονται από τα υψηλά ιδανικά και τις αξίες της Παιδείας

-Την προβολή της γνώσης ως αξίας

- Την παροχή ολοκληρωμένων γνώσεων και την άσκηση της κριτικής σκέψης που οδηγούν στη συγκρότηση ενός χαρακτήρα με ανεπτυγμένο αίσθημα κοινωνικής και ατομικής ευθύνης

-Την καλλιέργεια της ευαισθησίας και τον εμπλουτισμό του ψυχικού κόσμου των μαθητών με εμπειρίες ουσιαστικές και χρήσιμες 

- Την διαμόρφωση υγιών σωμάτων, ικανών να στηρίξουν καθαρή και δημιουργική σκέψη

- Τη συμπόρευση με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση

-Τη δημιουργική αξιοποίηση της εκπαιδευτικής εμπειρίας των πιο εξελιγμένων ευρωπαϊκών  κρατών

-Την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σ’ όλα τα επίπεδα

- Την ανάπτυξη σχολικής κουλτούρας και ηθικής

Πάνω σε αυτές τις γενικές αρχές μπορεί να λειτουργήσει ένα Σχολείο Αριστείας με μαθητές που θα φοιτούν δωρεάν εφόσον προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και μαθητές που θα πληρώνουν δίδακτρα και τροφεία εφόσον προέρχονται από οικογένειες υψηλών εισοδημάτων (το ύψος του εισοδήματος θα καθοριστεί). 

* Ο Ελευθέριος Γείτονας είναι Ηπειρώτης στην καταγωγή – ιδρυτής και Διευθυντής των ομώνυμων Εκπαιδευτηρίων στη Βάρη Αττικής.