Πως τα καταφέρνει…

on .

Είναι να απορεί κανείς, πώς τα καταφέρνει αυτό το ελληνικό κράτος, 200 χρόνια τώρα, να μην έχει λύσει βασικά του προβλήματα! Με αγώνες και θυσίες, τα προβλήματα με τους ξένους, χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν… Όμως, το «πρόβλημα» είναι καθαρά… εσωτερικό! Μεταξύ μας δεν μπορούμε να τα βρούμε, καθώς ορθώνονται ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες, διάφορα… συμφέροντα και φυσικά ο μέγας ογκόλιθος της γραφειοκρατίας!

Έτσι, για παράδειγμα, το Υπουργείο Γεωργίας, πάντα ήταν σε «κόντρα» με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο οικονομικών! (Καλά το τελευταίο, έχει και… τον τελευταίο λόγο, στις όποιες εξελίξεις! Στην «ίδια γραμμή» η δασική υπηρεσία, να κονταροχτυπιέται με κάποιο Δήμο, για… ένα δέντρο που είναι φυτρωμένο στη μέση του δρόμου και δεν μπορεί κανείς να το πειράξει! Ακόμη η πολεοδομία, να… «βασανίζει» νόμιμους και «παράνομους» πολίτες! Αλλά και κάποιοι νόμοι να… αναιρούν κάποιους άλλους και η κατάσταση να γίνεται… κουλουβάχατα! (καλά η πολυνομία, είναι μία μεγάλη γάγγραινα!)

Σε τοπικό επίπεδο, τα πράγματα δεν λειτουργούν καλύτερα… Και εδώ το Δημόσιο μπαίνει στο «σβέρκο» του Δήμου, για διάφορα περιουσιακά στοιχεία! Λες και ο Δήμος, δεν είναι κομμάτι του ελληνικού Δημοσίου! Χαρακτηριστική περίπτωση, το Στρατόπεδο της πόλης, που χώρισε σε… δύο στρατόπεδα, το Δήμο και το Υπουργείο Άμυνας, με τελικούς «χαμένους» τους πολίτες! Μία αγαστή συνεργασία, θα έλυνε πολλά προβλήματα!

Όμως, το κράτος, πολλές φορές… «πυροβολεί» τους Δήμους, αξιώνοντας οικονομικά οφέλη, και οι Δήμοι με τη σειρά τους «ξεσπούν» στους δημότες, με «οικονομικά φραγγέλια»! Πότε θα τα βρούνε μεταξύ τους, στην Ελλάδα, οι… «εσωτερικοί εχθροί», ένας θεός ξέρει… και όταν αυτό συμβεί, τότε ίσως γίνουμε… «κανονικό κράτος»! Έστω και μετά από 200 χρόνια! Σήμερα, οι πολιτικές ηγεσίες, έχουν μπροστά τους πολλή δουλειά! Ιδίως το χειμώνα που θα έρθει!

Οι ηγέτες προειδοποίησαν για μια πολύ δύσκολη περίοδο. Αλλά… την προειδοποίηση μπορεί να την κάνει ο καθένας! Εύκολο πράγμα… Το θέμα είναι, οι σωστές πολιτικές πράξεις! Διαφορετικά… ζήτω που κρυώσαμε! Υπάρχουν όμως και κάποιες αισιόδοξες ειδήσεις!

Μετά τη συμπλήρωση 200 χρόνων της εθνικής μας ανεξαρτησίας, στο ελληνικό, υψώνεται ο μεγαλύτερος ουρανοξύστης της Ευρώπης, ύψους 200 μέτρων. Θα έχει δε, 200 διαμερίσματα, τα οποία όλα έχουν προπωληθεί!

Ο μπάρμπα Μήτσος, στην Άνω Ραχούλα, στενοχωρήθηκε πάρα πολύ, γιατί δεν… πρόλαβε να κάνει την αγορά, καθώς εκείνη την περίοδο πάλευε να μαζέψει τα χαρτιά του, για… την αγροτική του σύνταξη! Κρίμα…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.