Μια καλύτερη Ελλάδα ή τα πάντα για το χρήμα!

on .

Είμαστε μια χώρα μικρή (μόνο 131.957 km2 ), λένε φτωχή που δεν το πιστεύω, με κατοίκους όμως που κάνουν τα πάντα για το χρήμα (δεν με εξαιρώ). 

ΝΑΙ!! κάποιοι θα «τσουχτούν» αλλά είναι σίγουρα αυτοί που θέλουν τα περισσότερα. Συχνή η ευχή «να έχουμε υγεία» στην οποία προσωπικά πάντα προσθέτω «να έχουμε και λεφτά» οπότε όόόόλοι/ες αντικρούουν λέγοντας «υγεία, υγεία και ευτυχία, τα λεφτά δεν την φέρνουν» αλλά όλοι αυτοί είναι σφιχτοί και με καβούρια στην τσέπη.

 Η τοπική αυτή εφημερίδα «Πρωϊνός Λόγος» που μου δίνει βήμα για να δημοσιεύω τα σχόλια και τις κριτικές μου (τον Ευχαριστώ βαθύτατα) μέσα από τις σελίδες του μπορούν όλοι/ες να απαντήσουν & να αντικρούσουν ότι διαβάζουν (αγοράζοντάς την ή διαβάζοντάς την διαδικτυακά).

ΘΕΤΩ το ερώτημα: Θα μπορούσε η χώρα μας να γίνει πλούσια; Θα μπορούσε να ανεβάσει το ΑΕΠ της; Να είμαστε όλοι λίγο καλύτερα;

Δική μου απάντηση… ΝΑΙ!! θα μπορούσε, αλλά… τρέχουν κάποιες μικρολεπτομέρειες που φρενάρουν αυτή την υλοποίηση. Πόσες είναι αυτές; Υπολογίζω περί τις 9.302.008 όσοι και οι κάτοικοι που έχουν δικαίωμα ψήφου (πάλι δεν με εξαιρώ).

Κυρίαρχο σλόγκαν (slogan) στον τόπο μας και υποτιμητικό συνάμα… «να του ψοφήσει του κερατά η γίδα»  ή και το «τα δικά μου;; δικά μου & αν γίνεται και τα δικά σου, δικά μου» είναι ένας βασικός λόγος που αυτή η χώρα ΔΕΝ θα γίνει καλύτερη ΠΟΤΕ!

Μόλις βλέπουμε κάποιον/α να προοδεύει, να προκόβει, να δρέπει κάποια κέρδη… ευχόμαστε τα εύσημα μπροστά και στην επόμενη στροφή «πισώπλατες μαχαιριές, προσβολές, κακοευχές»... βγάλτε με ψεύτη (μακάρι για να γίνω πιο διάσημος).

Μην φεύγουμε από το θέμα. Ένας λόγος ακόμη που δεν προκόβουμε (εισροή κερδών) είναι η κεντρική διοίκηση της χώρας, αυτή που οι 9.302.008 (εκλογικό σώμα από ΕΛΣΤΑΤ 2019) ανέδειξαν ως κυβέρνηση, οποιουδήποτε χώρου (δεν μπλέκω πολιτικής απόχρωσης). Γιατί 9.302.008 πολίτες δεν σκέφτηκαν (πλην εξαιρέσεων) την χώρα αλλά την πάρτη τους (με τον οποιοδήποτε στόχο) και ας ξέρουν ότι διορθώνοντας την χώρα, θα διορθωθούν και αυτοί.

Τι μπορεί να γίνει σε αυτή την χώρα ώστε να ανακάμψει δυναμικά και να αρχίζει να πλουτίζει; (μερικές δικές μου σκέψεις) 

1. Ο απλός πολίτης να γίνει συνεργατικός, υπεύθυνος, δυναμικός, συζητήσιμος, να έχει λόγο & φυσικά αντιλογία, πάντα με επιχειρήματα.

2. Ομάδες πολιτών,  με όλα τα παραπάνω του κάθε πολίτη που συμμετέχει στην ομάδα,

3. Οι Ο.Τ.Α να δείχνουν τι είναι καλό για τον τόπο διοίκησής του, να είναι συζητήσιμοι, να συνεργάζονται, και οι αποφάσεις τους να είναι δίκαιες και με επιχειρήματα. 

4. Οι Περιφέρειες, με όλα τα παραπάνω του κάθε ΟΤΑ που διοικούν.

Και σιγά σιγά κάτι παρόμοιο ως την κυβέρνηση και τα υπουργεία της…

Από την άλλη, τι προσφέρει αυτή η χώρα η Ελλαδίτσα μας, που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε ώστε μελλοντικά να έχουμε κέρδη;

- Γεω-πλούτο; Πολύτιμα μέταλλα, Πετρέλαιο, Μάρμαρο, Βωξίτη, Λιγνίτη κλπ;;

- Βιομηχανία; Αλουμίνιο, Χάλυβα, Ναυπηγεία κλπ;

-Γεωργο-κτηνοτροφία; Καπνός, βαμβάκι, ρύζι, Λάδι & Ελιές, Σταφύλια & Κρασί, Εσπεριδοειδή, Φρούτα, Σιτάρι, Ζάχαρη, Αλιεία, κτηνοτροφία κλπ;

- Ναυτιλία; Πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη;

- Τουρισμός; Πολύ ψηλά στους τουριστικούς προορισμούς;

-Τόπος; (χωροταξία) Βουνά, ποτάμια, θάλασσα, νησιά;

-Πολιτισμός;

- Θρησκεία;

- Καιρός; Βροχή, Αέρας, Ήλιος;

... να βρούμε τον τρόπο εκείνο που όλα τα παραπάνω να είναι ανταγωνιστικά και ωφέλιμα για τον τόπο. Είναι όμως έτοιμος ο/η  Έλληνας/ίδα να εργαστεί για το γενικό σύνολο & συμφέρον;

ΠΡΙΤΣ!

Γιατί για όλα τα παραπάνω δεν επαρκεί η ΠΑΙΔΕΙΑ μας, την οποία ΔΕΝ μας δίδαξαν (πλην εξαιρέσεων – σταγόνα στον ωκεανό) γιατί ΔΕΝ την είχαν ούτε οι διδάξαντες μας.

Έφυγαν & φεύγουν τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας (αν τους ρωτήσετε θα πουν – καλύτερη ζωή και περισσότερο «χρήμα»). ΚΑΛΑ κάνουν! Γιατί πάνε εκεί που τους δίνουν την ευκαιρία να δείξουν τι μπορούν και αν κάτι πάει στραβά ΔΕΝ θα τους ρίξουν το φταίξιμο (τι μου θυμίζει αυτό; Αααα! μια χώρα μικρή νοτιοανατολικά της Ευρώπης όπου οι άλλοι φταίνε πάντα). Και όταν με πηχυαίους τίτλους αυτά τα μυαλά διαπρέπουν; Με στόμφο η χώρα λέει... τι βγάζει η ΕΛΛΑΔΑ!

Κάπως έτσι λοιπόν μπορεί η Ελλάδα να βγάλει πλούτο, δημιουργώντας υποδομές με επενδύσεις σε ότι αποτελεί «καλό χαρτί» όπως Τουρισμός, Ναυτιλία, Πολιτισμός, & στον Αέρα, Ήλιο, Θάλασσα.

Η χώρα έχει «μυαλά» ικανότατα να συνδυάσουν όλα τα παραπάνω αλλά από την άλλη έχει και «άμυαλους» θα τολμήσω να πω «ωφελιμιστές» που δεν θέλουν να υπαναχωρήσουν των θέσεών τους με συζήτηση και επιχειρήματα.

Κλείνω (και δίνω λαβή συζήτησης και σχόλιων) γιατί όλοι κατάλαβαν τμήμα της κατεύθυνσης της σκέψης μου.

Άγονα χιλιάδες νησάκια & βραχονησίδες στα πελάγη μας (Ανεμο-θαλασσορευματο - γεννήτριες). Κάπου διάβασα ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να είναι η καλύτερη «μπαταρία» της Ευρώπης (&να ρέουν τα ευρώ της πωληθείσας ενέργειας)

(φανταστείτε την εικόνα) Πανέμορφη χώρα με βουνά δασωμένα. Πλούσια χλωρίδα & πανίδα. Ώσπου κάποιος/α ανεγκέφαλος βάζει φωτιά (σύνηθες φαινόμενο στην χώρα). Καίγεται το βουνό, δύσκολη η πρόσβαση των δυνάμεων κατάσβεσης, χάνεται η χλωρίδα, μετακινείται η πανίδα, κλαίμε την μοίρα μας! Και φταίει η κάθε κυβέρνηση φυσικά!

Όμως έχει ανεμογεννήτριες η κορυφή, άρα έχει δρόμο. Χωρίζει η ομορφιά στην μέση (δασωμένος ορίζοντας), χωρίζει η χλωρίδα στην μέση, την πανίδα δεν την χωρίζουν οκτώ (8) μέτρα δρόμου αφύλακτου αλλά κυρίως υπάρχει πρόσβαση για πρόληψη & καταστολή κάποιων κακών πράξεων κάποιων «ανεγκέφαλων». ΜΗΝ αμφιβάλλετε ότι η αντικεραυνική προστασία των ανεμογεννητριών συμβάλλει στην αποτροπή πυρκαϊών λόγω κεραυνού. 

ΝΑΙ έχετε δίκιο, δεν είναι όμορφο αλλά τι είναι ομορφιά και ας μου εξηγήσουν όσοι θέλουν την ομορφιά, πως αυτή αποδίδει κέρδη για τον τόπο και για να ζουν;

Βραδέτο Ζαγορίου!