ΟΧΙ αλλαγή των ορίων της Λίμνης!

on .

 Οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό για επανακαθορισμό της οριοθέτησης της λίμνης των Ιωαννίνων και άτοπες είναι και ανώφελες και εκ του πονηρού! Δικαιολογημένα λοιπόν προκαλούν αναστάτωση!   

Η λίμνη των Ιωαννίνων είναι το στολίδι της πόλης και του Νομού. Οποιαδήποτε απόπειρα να αλλοιωθεί η μορφή της, αποτελεί βεβήλωση και δεν είναι ορθό να περνάει από το μυαλό κανενός!

Δυστυχώς και η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων δεν παίρνει, όπως θα όφειλε, ξεκάθαρη θέση επί του θέματος. Τη μια λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση ν’ ανοίξει το ζήτημα οριοθέτησης για κανένα λόγο και την άλλη αφήνει ανοιχτά… παραθυράκια για μια τέτοια εξέλιξη. 

Αντιδρούν οι κάτοικοι όσον αφορά τις ιδιοκτησίες τους περιμετρικά της Παμβώτιδας, απ’ όπου πρόκειται να διέλθει ο σχεδιαζόμενος πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος. Όμως οποιαδήποτε παρέμβαση, που «μικραίνει» και υποβαθμίζει τη λίμνη, έστω και αν χαρακτηρίζεται αναπτυξιακή, είναι εκ των πραγμάτων απορριπτέα και επονείδιστη. Δεν πρέπει και δεν μπορεί να έχει την έγκριση και την αποδοχή της Γιαννιώτικης κοινωνίας. 

Η λίμνη ανήκει στους πολίτες και όχι στους όποιους προσωρινούς «εξουσιαστές»! Οφείλουμε ως κοινωνία να τη διαφυλάξουμε σαν «κόρη οφθαλμού». Να μην επιτρέψουμε την καταστροφή της... Αρκετές επιβαρύνσεις έχει υποστεί μέχρι τώρα, από ακατανόητες ενέργειες. Δεν θα αντέξει και άλλες…

Ας καταλάβουν όλοι το αυτονόητο: Η λίμνη είναι  δυναμικό και ευαίσθητο οικοσύστημα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και την παράδοση, αλλά και την ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής στο σήμερα και στο αύριο!

Άστοχοι για το περιβάλλον σχεδιασμοί μπορούν να επιβαρύνουν, με μαθηματική ακρίβεια, ποικιλότροπα την λίμνη, τον πυθμένα της, την τροφοδοσία της με πηγαία νερά. Να αφαιρέσουν τμήμα της έκτασής της και να επηρεάσουν σημαντικά την ισορροπία και βιωσιμότητα του ευαίσθητου οικοσυστήματός της.

Μέσα σ’ αυτό το παραλήρημα που ζούμε τα τελευταία χρόνια, με την...εξουθένωση της φύσης - και μέσα στην οχλαγωγία του «χρηματιστηρίου» υπερεκμετάλλευσης των φυσικών αξιών - η φωνή της λογικής, αλλά και της επιστημονικής επιχειρηματολογίας, αποκλείει προοπτική αλλαγής της οριοθέτησης της λίμνης Παμβώτιδας.

Αντίθετα, επιβάλλει να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα, που είναι απαραίτητα, για την προστασία της και την αναβάθμισή της.

Η λίμνη μας είναι ο «πνεύμονας» ζωής της πόλης. Επιτέλους, ας την αφήσουμε εκτός της ανελέητης ανθρώπινης σφαίρας επιρροής!

Ας την παραδώσουμε ακέραια, καθαρή, ζωντανή στις επόμενες γενιές. Αυτό είναι το χρέος μας…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ