Πώς βλέπουν Πολιτεία και φορείς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας…

on .

 Με αφορμή την ενεργειακή κρίση που βρίσκεται εν εξελίξει με πρόβλεψη να κορυφωθεί το προσεχές μέλλον, στάθηκε η αφορμή όλα τα κράτη που πλήττονται απ’ αυτή - καθένα με τον τρόπο του– να δραστηριοποιηθούν ποικιλοτρόπως. Τα σύγχρονα βασικά αγαθά της κοινωνικής ζωής που είναι το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν προ πολλού τρίξει τα δόντια στους καταναλωτές με τα εμφανιζόμενα δυσάρεστα φαινόμενα. Η ενεργειακή κρίση έφερε στο προσκήνιο την «ανάγκη ανάπτυξης των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» με επιτάχυνση και ενίσχυση επενδύσεων με στόχο το ενεργειακό δυναμικό της χώρας μας να ενισχυθεί.

Μπροστά σ’ αυτό το φαινόμενο επιστήμονες και οικονομολόγοι προκειμένου ν’ αποφευχθούν εισέτι δυσάρεστες καταστάσεις απεφάνθησαν ότι τη λύση μπορούν να δώσουν ο ήλιος, ο αέρας και το νερό που είναι ανεξάντλητες πηγές στη φύση. Για την αξιοποίησή τους όμως απαιτούνται να γίνουν μια σειρά έργων με συνέπεια να εκδηλώνονται από την κοινωνία αιτιολογικές και αδικαιολόγητες αντιδράσεις. 

‘Ετσι το ατεκμηρίωτο -πολλές φορές -περιεχόμενο αυτών να προκαλεί θυμηδίαν.  Ειδικότερα όσον αφορά τα κάτοπτρα (πάνελ), έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις όπως – μεταξύ των άλλων- ότι θα είναι αντιαισθητικά στη θέα των κατοίκων των γύρω περιοχών!  ‘Ολοι οι τοπικοί φορείς συμφωνούν με την κατασκευή τέτοιων έργων –φωτοβολταικά πάρκα- αρκεί αυτά να γίνουν μακριά απ’ την περιοχή τους. Και τα πρόβατα σωστά και ο λύκος χορτασμένος! 

Μάλιστα, δε, από σημαίνον πρόσωπο της Επιτροπής Περιβάλλοντος εκφράστηκε η αντίθεσή του με το αιτιολογικό «ότι το πλήθος των φωτοβολταικών γεννητριών θα προκαλέσει μεγάλη σκίαση του εδάφους διαφοροποιώντας το κλίμα στην περιοχή τους». Επίσης «οι εργασίες εγκατάστασης των γεννητριών θα προκαλέσουν επιπλέον εκσκαφές ή και εκχερσώσεις που θα έχουν σα συνέπεια την διαφοροποίηση της υδρολογικής μορφής της περιοχής». Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε!

Σε τοπική Εφημερίδα (28-5-22) διαβάζουμε ότι ύστερα από  σύσκεψη φορέων και Δημοτών που διοργάνωσε ο Δήμος Βορ. Τζουμέρκων, οι Δημότες είπαν ομόφωνα «ΟΧΙ» στο σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο στο Ξεροβούνι Τζουμέρκων. Επίσης, το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο ΟΜΟΦΩΝΑ πάλι εξέφρασε αρνητική γνώμη για τη μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Διαβάζουμε ότι σχετικές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και στη γειτονική μας  Θεσπρωτία κατά της εγκατάστασης γεννητριών στα  βουνά της Μουργκάνας με ΟΜΟΦΩΝΗ και εδώ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών.

Στον τύπο (20-7-22) διαβάζουμε ότι στη Μικρή Λάκκα Σουλίου εκδηλώθηκε σχετική αντίδραση με το πρόσχημα «της εκδίωξης κτονοτρόφων, μελισσοκόμων, ελαιοκόμων κ.λ.π)». Μάλιστα, η αντίστοιχη Κοινότητα διέθεσε λεωφορείο για μετάβαση στα Ιωάννινα για σχετική διαμαρτυρία με αντίστοιχα πανό!

Από το Δημοτικό Συμβούλιο  Λαγκαδά ωσαύτως πάρθηκε σχετική ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση για μη αποδοχή κατασκευής Αιολικού Πάρκου με το αιτιολογικό «ότι ο ορεινός όγκος δεν είναι έκταση αλλά περιοχή με δασική κάλυψη και έντονη υλοτομική δραστηριότητα. Θα επιφέρει επίσης ζημιά στον υδροφόρο ορίζοντα  και όχληση από το θόρυβο των ανεμογεννητριών. Επιπλέον δε, θα προκληθεί ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής»

Μία άλλη αντίδραση προήλθε προφανώς από οικολογική οργάνωση που αναφέρεται στο ότι «τα περιστρεφόμενα πτερύγια της ανεμογεννήτριας  σκοτώνουν τα διερχόμενα πτηνά του ουρανού», λες και η ταχύτητα περιστροφής είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούν να την αποφύγουν ή ότι τα πτερύγια είναι αόρατα. Ποιάσ’ τ’ αυγό και κούρευτο! 

Καθημερινά βρίσκουμε στους δρόμους ζωάκια σκοτωμένα από διερχόμενα αυτοκίνητα. Αυτά δεν είναι κρίμα; Τι προτείνουν οι οικολόγοι; Να σταματάνε νυχτιάτικα τ’ αυτοκίνητα για να περάσουν. Για τα αγριογούρουνα τί  έχουν να πουν;

Σημειώνουμε εδώ ότι σύμφωνα με δημοσιευθέντα στοιχεία στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι ΑΠΕ γνωρίζουν πρωτοφανή ανάπτυξη με συνέπεια βοηθούντων και των καιρικών συνθηκών, οι τιμές ρεύματος να πέσουν σημαντικά. Παρά ταύτα, στην πατρίδα μας το ρεύμα που παρήχθη τις τελευταίες μέρες προέρχονταν κατά το ήμισυ από ΑΠΕ και από τις μισητές ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά! Αλλά δεν πάμε πίσω και στις αντιδράσεις για τα υδροηλεκτρικά. Εδώ όμως η τεκμηριωμένη αιτιολόγηση της ΔΕΗ τις έκαμψε επιστημονικά και τεκμηριωμένα

‘Υστερα από τα παραπάνω γεννώνται μερικά καυτά ερωτήματα:

1. Πώς καταφέρνουν οι Δήμαρχοι να εκμαιεύουν ΟΜΟΦΩΝΕΣ αρνητικές αποφάσεις για περιβαλλοντολογικά θέματα όπως η κατασκευή αιολικών πάρκων; Δεν έχουν ανάγκη οι δημότες τους από ηλεκτρικό ρεύμα; Αν τα καταφέρνουν να περνούν ομόφωνα και άλλα θέματα που αφορούν το Δήμος τους είναι άξιοι συγχαρητηρίων! 

2. Μέσα στο Συμβούλιά τους δεν βρέθηκε ένας μα ένας για δείγμα και για την τιμή των όπλων να εκφράσει κάποια διαφορετική γνώμη, να εκφράσει μια δεύτερη άποψη: Όλα καλά και καμ-μένα; Δεν υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες να εκφράσουν τη γνώμη τους για κάθε περίπτωση ή δεν τους ζητήθηκε;

3. ‘Εχουν στο μυαλό τους οι Δημοτικοί άρχοντες κάποια άλλη λύση που θα βοηθήσει τους Δημότες τους να λύσουν τα προβλήματα αύξησης ρεύματος με το ότι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινή ζωή των Δημοτών τους; Αμφιβάλλω!

Μπροστά σ’ αυτά τα αντιδραστικά φαινόμενα, η πολιτεία -θέλοντας να κατευνάσει τα πνεύματα- προέβη στην παροχή κινήτρων σε Δήμους και Περιφέρειες προκειμένου να εγκαταστήσουν στοιχεία ΑΠΕ. Μάλιστα, για να χρυσώσει το χάπι των αντιδράσεων, υπαινίχθηκε ότι τα έργα που προγραμματίζονται να γίνουν στην περιοχή τους έχουν σαν στόχο «να παράξουν φτηνότερη ενέργεια στα ευάλωτα νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας!».

Αλλά, κάλλιο αργά παρά ποτέ, που λέει και ο λαός μας. Επιπλέον η πολιτεία -με σχετική βέβαια καθυστέρηση- ήλθε και με διαδικασίες fast track ύστερα από σημαντική παρέμβαση με Νομοθέτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος  απλοποίησε τη διαδικασία αδειοδότησης για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο που καταρτίστηκε διευκρινίζεται με σαφήνεια, καθορίζοντας τις περιοχές που επιτρέπεται ή απαγορεύεται η χωροθέτηση σταθμών παραγωγής πράσινης ενέργειας (όπως αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα, μονάδες βιοαερίου, υποδομές γεωθερμίας κ.λ.π), καθορίζοντας τις συνθήκες αλλά και τις προϋποθέσεις, ώστε και τα έργα ΑΠΕ να αναπτύσσονται και να μη διαταράσσεται η κοινωνική γαλήνη με συγκρούσεις στην κοινωνία. 

Σημειώνουμε εδώ ότι όπως διαβάζουμε το υφιστάμενο  χωροταξικό σχέδιο ήταν της δεκαετίας του 2000, το οποίο ήταν παρωχημένο λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας των ΑΠΕ. Ανεμογεννήτριες μεγάλου μεγέθους, εγκαταστάσεις ΑΠΕ στη θάλασσα, τρόποι αποθήκευσης ενέργειας κ.λπ.. Είναι άλλωστε βεβαιωμένο -όπως αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες- ότι  η κλιματική αλλαγή μετέβαλε την ταχύτητα των ανέμων καθώς και την ακτινοβολία του ήλιου, συνέτειναν στο να καταστεί ανάγκη αλλαγής της περιβαλλοντολογικής Νομοθεσίας.

Σημαντικότεροι από τους θεσπισμένους κανόνες χωροθέτησης είναι:

Α. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης στο σύνολο των καλλιεργήσιμων και βοσκήσιμων εκτάσεων των ΟΤΑ.

Β. Σύνταξη ειδικής μελέτης όπου προβλέπεται όταν τα πάρκα  βρίσκονται εντός ζώνης 1.000 μ. από μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, διατηρητέα μνημεία κ.λ.π.

Γ. Το δίκτυο διασύνδεσης μέσης τάσης απαιτείται να είναι υπογειοποιημένο.

Έτσι μπαίνει μια τάξη στο όλο θέμα και μοιραία θα παύσουν και οι κάθε αντιδραστικοί να εκφράζουν ατεκμηρίωτες ενστάσεις πολλές φορές για το θεαθήναι.

Από τη μέχρι τούδε εμπειρία έχει αποδειχθεί ότι οι Δήμοι που φιλοξενούν έργα ΑΠΕ έχουν αποκομίσει σημαντικά οφέλη. Κλείνοντας, φρονώ ότι είναι άξιον προσοχής ο τρόπος με τον οποίο  οι γείτονές μας Τούρκοι παράγουν ενέργεια. Μια Τουρκική Εταιρεία παρουσίασε μία πατέντα που παράγει ηλεκτρική ενέργεια με την εκμετάλλευση της κυκλοφοριακής κίνησης! Με μια μικρή ανεμογεννήτρια (τουρμπίνα)  μπορεί να εκμεταλλευτεί τον φυσικό ή τον τεχνητό άνεμο.

Ο πιο έξυπνος τρόπος για τον τεχνητό άνεμο είναι η εκμετάλλευση της κίνησης των οχημάτων σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας  τοποθετώντας σε κάποιο στηθαίο του δρόμου τη φτερωτή της γεννήτριας. ‘Ετσι αυτή θα περιστρέφεται με τον αέρα που «βίαια» εκτοπίζουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα λόγω των μεγάλων ταχυτήτων κίνησής τους.