Κινδυνεύει ο εξωνάρθηκας της Ευαγγελίστριας Άνω Πεδινών!

on .

Το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στην είσοδο του χωριού των Άνω Πεδινών είναι ένα από τα αρχαιότερα του Ζαγορίου και το μόνο γυναικείο. Η χρονολογία κτίσεως είναι άδηλη. Η δεύτερη κτίση έγινε το 1630 και η αναστήλωση το 1783. Τότε έγινε και η αγιογράφηση του ναού από του Πανωσουδενιώτες αγιογράφους αδελφούς Λαζόπουλου. Όλα τα χρόνια, ανέκαθεν οι χωριανοί φρόντιζαν το μοναστήρι με τις δυνατότητες που είχαν. Την ημέρα του Ευαγγελισμού γινόταν πανηγύρι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ήταν το μόνο χειμωνιάτικο πανηγύρι στο Ζαγόρι. Κι ερχόντανε από τα γύρω χωριά, προσκυνητές άλλοι με τα πόδια κι πιο μακρινοί καβάλα στα άλογα. Συνήθιζαν να κοιμούνται την παραμονή μέσα στο ναό σε μάλλινα στρωσίδια.

 Τα τελευταία χρόνια η μονή ανακαινίστηκε και έγινε κατοικήσιμη καθώς είναι στην είσοδο ενός τουριστικού χωριού. Όμως ο χρόνος είναι ανελέητος. Έτσι, ο εξωνάρθηκας που δεν είχε επισκευαστεί κινδυνεύει με κατάρρευση. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος να θρηνήσουμε θύματα και να συμπαρασύρει και μέρος του νάρθηκα.

Τα τελευταία δέκα χρόνια εγκαταστάθηκε στη μονή η μοναχή Ευφημία, πτυχιούχος της σχολής καλών τεχνών, αγιογράφος και ειδική στην τέχνη του ψηφιδωτού με σπουδές στη Σορβόννη, παραδίδοντας δωρεάν μαθήματα και δουλεύει η ίδια για τη συντήρηση της μονής. Ως πότε όμως!

Πέρασαν τρία χρόνια και περισσότερο αφ’ ότου ο Περιφερειάρχης μας, την ημέρα της τελετής στη Γκραμπάλα υποσχέθηκε στη γερόντισσα ότι θα φροντίσει το μοναστήρι, αλλά δεν δόθηκε συνέχεια. Ύστερα από καιρό επισκέφτηκε τη μονή κάποιος μηχανικός, κατέγραψε τις ανάγκες αλλά εκεί έμεινε. Αργότερα και βλέποντας τον κίνδυνο, επισκέφτηκε τον Περιφερειάρχη επιτροπή από τη γερόντισσα και τις αρχές του χωριού αλλά πάλι κανένα αποτέλεσμα.

Και είναι απορίας άξιο και προβληματίζει τους χωριανούς, γιατί, ενώ είναι γνωστό το ενδιαφέρον του κ. Περιφερειάρχη για τα θρησκευτικά μνημεία, αφού έχει φροντίσει, αναστηλώσει και συντηρήσει όλα σχεδόν -αν και τα περισσότερα είναι κλειστά- γιατί δεν προχώρησε σε κάποιες ενέργειες για την Ευαγγελίστρια Άνω Πεδινών. 

Τώρα που άνοιξε πάλι το μοναστήρι, το οποίο για ένα διάστημα ήταν κλειστό λόγω του κορωνοϊού, καθημερινά το επισκέπτονται τουρίστες Έλληνες και ξένοι, ακόμη και Ισραηλίτες. Ενδιαφέρονται για τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες και ξεναγούνται άριστα από τη γερόντισσα. Πού λοιπόν σταμάτησε το ενδιαφέρον και οι υποσχέσεις; Ως πότε η Ευαγγελίστρια θα αποτελεί εξαίρεση του ενδιαφέροντος των αρχών να μπει σε κάποιο πρόγραμμα αποκατάστασης;

Επειδή η κατάσταση έχει χειροτερέψει, πριν θρηνήσουμε θύματα θα παρακαλέσουμε να ενδιαφερθεί κάποια αρχή πριν να είναι αργά.