Επιβαλλόταν να γίνει ξανά παιδ. χαρά στα Λιθαρίτσια!

on .

 Ύστερα από αρκετά χρόνια τα τελευταία εγγόνια μου με οδήγησαν και πάλι στο πάρκο Λιθαρίτσια. Και, ω του θαύματος, έπεσα πάνω στη νέα παιδική χαρά που ξαναέστησε ο Δήμος, στην οποία διασκέδασαν τα παιδιά.

Και εδώ ήλθαν στο μυαλό μου μνήμες του 2016 όταν με τα μεγαλύτερα εγγόνια μου είχα επισκεφτεί τον ίδιο χώρο και για τον ίδιο σκοπό βρέθηκα τότε προ εκπλήξεως. Η παιδική χαρά εν μια νυκτί και απροειδοποίητα είχε ξηλωθεί από το Δήμο και έντεχνα είχαν εξαφανιστεί και όλα τα ίχνη της. Μάλιστα, η είδηση είχε μεταδοθεί προγενέστερα  από τον «Πρωινό Λόγο» με πρωτοσέλιδο άρθρο στις 27 - 28/4/2013 με τίτλο: «Επικίνδυνη η κατάσταση στην παιδική χαρά στα Λιθαρίτσια!».

Στην προσπάθειά μου  τότε να ενημερωθώ για τα αίτια του ξηλώματος της παιδικής χαράς, με πληροφόρησαν ότι αυτή ξηλώθηκε «για να προστατευτούν τα παιδιά από την ακτινοβολία της κεραίας της Μεραρχίας που υπάρχει κοντά στο χώρο». Λες και δεν περνούν από εκεί εκατοντάδες άτομα καθημερινά (μικροί μεγάλοι) που επισκέπτονται το Πάρκο!

Τα χρόνια πέρασαν και δεν δόθηκε η δέουσα σημασία από πολλούς, διότι πίστεψαν ότι θα γίνονταν πλήρης ανάπλαση - ανακατασκευή, σύμφωνα με σχετικό διαγωνισμό που είχε  προκηρύξει ο Δήμος και είχε ανακοινωθεί και στον ημερήσιο τοπικό Τύπο στις 20-4-16.

 Και αυτόματα γεννήθηκε η εξής απορία: Ζούμε σε μια πόλη -λογω Πανεπιστημίου- που βρίθουν οι αντίστοιχοι επιστήμονες, στους οποίους θα μπορούσε ο Δήμος να απευθυνθεί για να έχει στα χέρια του ένα τεκμηριωμένο ντοκουμέντο για την εκπεμπόμενη ακτινοβολία από την λόγω κεραία και μετέπειτα αιτιολογημένα να προέβαινε στην αποξήλωση της κοντινής παιδικής χαράς.  Απ’ ότι γνώριζα, ο Δήμος δεν είχε τους κατάλληλους προφέσορες να του υποδείξουν να ξηλωθεί η εν λόγω παιδική χαρά. 

Εν συνεχεία, στις 12/10/2016 -με κάποια σχετική καθυστέρηση και ύστερα από τη Δημόσια κατακραυγή- έρχεται η Μεραρχία και με σχετική ανακοίνωσή της, αφού προέβη σε σχετικές μετρήσεις του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου της εν λόγω κεραίας, κάνει γνωστό ότι: «Η εκπομπή ακτινοβολίας είναι χαμηλότερη από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια»! Η σχετική μέτρηση έγινε ύστερα από καθυστερημένη αίτηση του Δήμου, ο οποίος εξέφρασε δημόσια και τις ευχαριστίες του προς τη Διοίκηση της Μεραρχίας.

Την ίδια εποχή ο Δήμος εκμεταλλευόμενος τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων του Στρατού, ζήτησε και έγιναν επίσης μετρήσεις και στις κεραίες του Διοικητηρίου όπου και εκεί τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα εκπεμπόμενης ακτινοβολίας είναι πολύ χαμηλότερα από τα ανώτατα επιτρεπτά. Όπως επίσης αναφέρουν οι ειδικοί, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα εμφανίζονται πολλές φορές  και μεταδίδονται με την ταχύτητα του φωτός.

 Εξάλλου, εγκυκλοπαιδικά διαβάζουμε ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι οικιακές συσκευές, ο φούρνος μικροκυμάτων, το ασύρματο τηλέφωνο, το κινητό τηλέφωνο, το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, του κλιματιστικού, της πόρτας, ακόμη και τα τηλεχειριζόμενα αθώα παιδικά παιγνίδια, είναι φορείς εκπομπής ακτινοβολίας. Συμπερασματικά, έχουμε γύρω μας μία ηλεκτρομαγνητική ρύπανση!

   Εν κατακλείδι, μετά την αποκατάσταση της παρατυπίας στα Λιθαρίτσια, δίνουμε άφεση αμαρτιών στο Δήμο, προσδοκώντας ότι θα πράξει και αυτός το ίδιο για άλλες παρατυπίες που κατά καιρούς επισημαίνονται από τους δημότες!