Μέγα πρόβλημα η φυγή των Αλβανών βοσκών!

on .

Παρακολουθώντας, εξετάζοντας την πορεία του πρωτογενή τομέα παραγωγής και δη της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, αλλά και την χώρα μας γενικότερα από το 1980, διαπιστώνουμε την καταστροφική φθίνουσα πορεία, τη μείωσή του από το 35% στο 7 - 8% του ΑΕΠ τώρα. Ολοκληρωτική καταστροφή!

Το μέγα ερώτημα που θέτει ο καθένας μας είναι, γιατί συνέβη αυτό; Υπάρχουν ευθύνες που δεν έχουν το θάρρος να αναλάβουν κανένας, κυβερνήσεις, περιφερειάρχες, δήμαρχοι; Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι ευθύνες είναι τεράστιες για όλες τις κυβερνήσεις, βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους που δυστυχώς δεν έκαναν και δεν κάνουν τίποτα, ακόμη και τώρα, για να ανατρέψουν την καταστροφική αυτή φθίνουσα πορεία! 

Δεν μπορεί η Ελλάδα μας να έχει το ελάχιστο αυτό ποσοστό του ΑΕΠ στον πρωτογενή τομέα, μια χώρα με το καλύτερο, το άριστο περιβάλλον, κλίμα, ήλιο, θερμοκρασία και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν αναλογικά μεγαλύτερα ποσοστά, τώρα μάλιστα που είναι επίκαιρη, επείγουσα στην επερχόμενη επισιτιστική κρίση, η επάρκεια τροφίμων, η επιβίωσή μας!

Η κατάσταση στην κτηνοτροφία μας θα ήταν πολύ χειρότερη εάν το 1990 δεν είχαν ανοίξει τα σύνορα και δεν ερχόταν για εργασία οι καλοί και φτηνοί Αλβανοί βοσκοί. Θα είχαμε πολύ μικρότερους αριθμούς προβάτων, αιγών και αγελάδων, με συνέπεια μικρότερη παραγωγή τυριών και δη φέτας.

Τι συμβαίνει τα τελευταία δυο χρόνια και μάλιστα τώρα; Δυστυχώς, οι Αλβανοί βοσκοί έφυγαν από την Ήπειρο και γενικά την Ελλάδα και πήγαν στην Αγγλία με τα τεράστια κοπάδια από πρόβατα και αγελάδες οι περισσότεροι, αλλά και στην Ιταλία με πολύ καλύτερες αμοιβές, ασφάλεια, εύκολες άδειες παραμονής, εργασίας και διαβίωσης! Το πρόβλημα με τους βοσκούς είναι επείγον και θα έχει άμεσες συνέπειες στην περεταίρω φθίνουσα πορεία της κτηνοτροφίας μας!

Εδώ, στο κράτος μας, είναι να τρελαθεί κανείς με αυτά που κάνουν ή δεν καταλαβαίνουν οι αρμόδιοι! Δεν έχουμε βοσκούς και εργατικά χέρια για τον πρωτογενή τομέα, εσχάτως και στην οικοδομή, όμως κάνουμε τον βίο αβίωτο για να τους δώσουμε άδεια παραμονής και εργασίας! Δεν υπάρχει η στοιχειώδης λογική. Θέλει πολύ μυαλό η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι τώρα, στην ηλεκτρονική εποχή και πληροφόρηση, αφού ελέγξουν το ποινικό μητρώο των αλλοδαπών εργατών, να συντάξουν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό ορισμένου χρόνου με τον εργοδότη, με δυνατότητα ανανέωσης και να πληρώνουν για ασφάλεια, υγεία ένα χαμηλό ποσό π.χ. 300 ευρώ το χρόνο ώστε να είναι νόμιμοι και ήσυχοι; Γιατί εκεί που πήγαν Αγγλία, Ιταλία όλα αυτά είναι εύκολα; Τι φταίει σε αυτό το δημόσιο «τέρας», όπως αρκετοί πολιτικοί το έχουν αποκαλέσει; Η ασχετοσύνη των υπουργών που δεν έχουν καμιά επαφή με την πραγματικότητα; Η γραφειοκρατία; Οι δημόσιοι υπάλληλοι; Γενικά το δημόσιο «βόλεμα»;

Έχουν άδικο που έφυγαν από την Ελλάδα οι βοσκοί; Ασφαλώς και όχι! Το κράτος μας, δυστυχώς είναι ανίκανο να τους κρατήσει. Τυχαίο είναι ότι δεν έκαναν και δεν κάνουν τίποτα για την ερήμωση των χωριών μας με το ιδανικό, το πλούσιο και σπάνιο περιβάλλον, κλίμα, καθώς και για την φυγή των 600.000 νέων και δη επιστημόνων;

Με την επερχόμενη επισιτιστική κρίση τι έχουν να μας πουν κυβέρνηση, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, οι «καθηγητές» του Χάρβαντ που μας «βομβαρδίζουν» κάθε μέρα με τις βαθυστόχαστες αναλύσεις τους στις τηλεοράσεις και τα ΜΜΕ;

Τεράστιες οι ευθύνες που δεν αναλαμβάνει κανένας, να κάνουν κάτι για τους νέους, για την χώρα, για την επιβίωσή μας. Ο χειμώνας δεν είναι μακριά! Οι καιροί ου μενετοί. Μακάρι να ξυπνήσουν όλοι και να μη παραμείνουν στο «βόλεμά» τους!