Η αερολογία βγήκε μπροστά από την ΑΕΡΙΟ-λογία!

on .

Περισσότερο από ένα μήνα έχουν που κυκλοφόρησαν σωρευτικά ειδήσεις, για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου στην Ήπειρο. Ήταν μια είδηση καθησυχαστική, και αντίλογος για τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα στην ενεργειακή κρίση και στις συνέπειες που θα έχουν αυτά τα «καλούδια της Φύσης» στο έλλειμμα ενέργειας που έχει η πατρίδα μας.

Την καλή είδηση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μας, για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε παλιές γεωτρήσεις. Συνέχισε ο συμπατριώτης μας βουλευτής και Πρόεδρος της Βουλής κύριος Κώστας Τασούλας, ο οποίος μίλησε για παλιές γεωτρήσεις που «ταπώθηκαν» και τώρα αποκαλύπτονται και θεωρούνται πλούσιες σε υδρογονάνθρακες και σωτήριες για το ενεργειακό μας έλλειμμα!

Τις ειδήσεις «επιβεβαίωσε» «πετρελαιάς», ενήμερος στο θέμα και κοντά στο τιμ που θα επιχειρήσει («ξεκίνησαν οι προεργασίες»!). Ακούστηκε ακόμη και η πρόβλεψη, ότι θα αρχίσουν γρήγορα οι διαδικασίες και έρευνες, αφήνοντας διάχυτη και την προσδοκία να έχουμε σε δυο χρόνια, άντληση και διάθεση (πώληση!) αερίου και πετρελαίου και συνοδά άνοδο του ΑΕΠ!

Οι ειδήσεις ενισχύθηκαν με επάλληλες ανακοινώσεις του ειδικού επιστήμονα Αντωνίου Φώσκολου, επίτιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, σύμφωνα με τις οποίες χαρακτηρίζει «ευχάριστη εξέλιξη» τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την έναρξη των ερευνών από την Ήπειρο», καθώς όπως εξήγησε, «κοντά στο Δελβινάκι έχει εντοπιστεί κοίτασμα φυσικού αερίου δυναμικότητας 2,5 τρις μ3 αερίου αλλά και υδρογονανθράκων εκτιμώμενης ποσότητας 60 εκατομμυρίων βαρελιών»! Σε άλλη του δήλωση ο ειδικός επιστήμων Αντώνιος Φώσκολος πρόσθεσε ότι «Τα Ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων μπορούν να σώσουν τη χώρα μας και την Ευρώπη».

Το ανάγνωσμα αυτής της «ΑΕΡΙΟ-λογίας» για την Ήπειρο έχει πλέον όνομα, έχει κυβικά αερίου τρις μ3, ακολουθείται από βαρέλια πετρελαίου σε εκατομμύρια, που κάνει πέρα την απειλή της «κλιματικής αλλαγής»! Πρόβλεψη απροσδόκητη και γρήγορη, με την προσδοκία μάλιστα να έχουμε σε δυο χρόνια, άντληση και διάθεση (πώληση!) αερίου και πετρελαίου.

Η Ήπειρος βομβαρδίζεται από ελπιδοφόρες ανακοινώσεις. Η Ηπειροσωτήρια «ΑΕΡΙΟ-λογία» γέμισε πολλές σελίδες του τοπικού Τύπου και βέβαια ενθουσίασε και χαροποίησε τους κατοίκους των τόπων στους οποίους είχαν γίνει έρευνες και γεωτρήσεις οι οποίες είχαν «ταπωθεί».

Η περίπτωση του Δελβινακίου, την οποία, τόσο εντυπωσιακά παραθέτει ο ειδικός επιστήμονας Αντώνιος Φώσκολος, με αποθέματα 2,5 τρις μ3 αερίου και 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ήταν αναπόφευκτο, να συνεγείρει ευχάριστα, ιδιαίτερα, τους κάτοικους της περιοχής και όλου του Πωγωνίου.

Ήταν γνωστές από παλιά οι έρευνες στην περιοχή Δελβινακίου και στην κοιλάδα του Μουχτάρη (κάτω Πωγωνίου). Από πολύ παλιά μάλιστα, τοπικά, στο χωριό Λάβδανη, υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν επιφανειακά, ενδείξεις πισσασφάλτου. Από προπολεμικά δε ο καταγόμενος από τη Λάβδανη, δημοσιογράφος Κων/νος Νάκος είχε προσπαθήσει με πολλές ενέργειες να πείσει την Πολιτεία να προχωρήσει σε έρευνες, με κάποια διάχυτη αδόκιμη φημολογία, ότι στη γειτονική Αλβανία που βρέθηκε πετρέλαιο, αυτό συνηγορούσε στην ιδέα να συνέβαινε το ίδιο και στη Λάβδανη, όπου υπήρχαν και οι ενδείξεις της πισσασφάλτου. Η φημολογία αυτή δεν έχει παύσει ακόμη και τώρα να κυκλοφορεί.

Για όσα πληθωρικά και πολύ πειστικά, και τόσο επιστημονικά, και από επίσημα χείλη ανακοινώθηκαν, με τη σκέψη μάλιστα ότι τα αποθέματα κάλυπταν τις εθνικές ενεργειακές ανάγκες και ενίσχυαν το Κρατικό Ταμείο, έγιναν μια διάχυτη ελπιδοφόρα ΑΕΡΙΟ-λογία, αλλά και με πολλές αμφισβητήσεις και αμφιβολίες, για κάτι τόσο γιγάντιο και τόσο εύκολο. Κάτι τέτοιο πέρασε και στο δικό μου λογισμό, για να με οδηγήσει στην διατύπωση εκείνου του «Αχ Δελβινάκι μου, ξαναπέρασες μια τέτοια προσδοκία κατακόρυφης ανάπτυξης και με τα περίφημα φωσφάτα»!

Τώρα, μπορώ όχι μόνο να το επαναλάβω αλλά και να το συμπληρώσω «Αχ Πωγώνι μου, ξαναπέρασες και συ μια τέτοια προσδοκία κατακόρυφης ανάπτυξης με τα περίφημα, φωσφάτα»!

Ναι, ήταν τότε που ήρθε η είδηση από την απομονωμένη Αλβανία, ότι οι Αλβανοί σκάβουν στην άλλη πλαγιά του συνοριακού βουνού του Πωγωνίου, Μακρύκαμπος - Μπουράτο (ακουγόταν και οι εκρήξεις από τις εργασίες) και «βγάζουν» λίπασμα! Τα φωσφάτα! Όραμα για λιπάσματα για τις καλλιέργειες! Κάτι που τελικά, έμεινε και έσβησε σαν μεγάλος μύθος!

Για την τόση πλούσια ΑΕΡΙΟ-λογία, που σε προηγούμενο σημείωμά μου, την τοποθέτησα απέναντι στην πληθωρική αερολογία των ανεμογεννητριών της ελάχιστης ενεργειακής συνεισφοράς, την χρυσοφόρο ΑΕΡΙΟ-λογία, με τις προσδοκώμενες γιγάντιες ποσότητες των κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου, φυσικό ήταν να θεωρηθούν οι ανεμογεννήτριες της περιοχής, περιττή και άσκοπη και ασήμαντη ενεργειακή επένδυση, Αποφεύγοντας μάλιστα και την τεράστια καταστροφή του περιβάλλοντος με τις εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στο επιχώριο βουνό Κασιδιάρη.

Δεν πέρασε όμως ένας μήνας και η «συντεταγμένη αερολογία» των ανεμογεννητριών, πέρασε στην... «αντεπίθεση», και επειγόντως πέρασε από το περιφερειακό συμβούλιο συνοπτική απόφαση εγκρίσεως τοποθετήσεως νέων ανεμογεννητριών στον Κασιδιάρη 3 και Κασιδιάρη 4 με κάλυψη και της Λάβδανης του Πωγωνίου (περιοχή Δελβινακίου), με πλήρη αποδοχή των όρων των ενδιαφερομένων και, χωρίς ακόμη μια δέσμευση για την τύχη των λειψάνων των ανεμογεννητριών, μετά τα 20 χρόνια του προβλεπόμενου «θανάτου», κάτι που προβλέπεται στη Δανία και συζητείται πολύ στη Γαλλία. Μάλιστα, στο πρακτικό εμφανίζεται ως νέα απόφαση (ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ 3 και ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ 4), ενώ η απόφαση της ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΗΠΕΙΡΟΥ ήταν για επέκταση ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ 1 και 2.

Στο πρακτικό δεν καταγράφεται ούτε μία προσθήκη ή αφαίρεση, μια ελάχιστη τροποποίηση των όρων των ενδιαφερομένων. Και δεν αναφέρεται ποιος Φορέας θα ελέγχει υπεύθυνα στο μέλλον όλους αυτούς τους όρους των επεμβάσεων στο Φυσικό περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα, στην ορνιθοπανίδα, στη ροή των υδάτων κ.λπ., και ποιος θα διαχειριστεί οικονομικά την τύχη των υλοτομιών των δένδρων και των μπάζων των εκβραχισμών.

Να προστεθεί ακόμη μόνο ότι, δεν υπάρχει μια επιβεβαίωση της διατυπωμένης άποψης σε επιστολή -απάντηση του Δήμου Πωγωνίου (στην περιοχή του οποίου τοποθετούνται οι νέες ανεμογεννήτριες) ότι: «εν κατακλείδι επισημαίνουμε ότι για κάθε επένδυση ή έργο που πρόκειται να γίνει στην περιοχή μας, θα προηγηθεί ενημέρωση-διαβούλευση-συζήτηση με την τοπική κοινωνία αντισταθμίζοντας τα θετικά και αρνητικά και λαμβάνοντας την απόφαση με γνώμονα το καλό του Δήμου» (επιστολή 16-6-2021).

Τέτοια στοιχεία έγγραφα της κοινωνικής συναίνεσης ή αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, δεν καταγράφονται και δεν περιλαμβάνονται στο πρακτικό της απόφασης της Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αυτά είναι βέβαια θέμα αρμοδίων οργάνων, που δεν κατονομάζονται, και όχι μιας δημοσιογραφικής ενημερότητας. Οι «ευεργετούμενοι» Δήμοι από την «επένδυση» δεν δηλοποίησαν επίσημα και ενθουσιαστικά την βαθειά ικανοποίησή τους για την απόφαση.

Τελικά με την απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου η αερολογία (των ανεμογεννητριών) υπερίσχυσε της ΑΕΡΙΟ-λογίας των τόσο επίσημων ανακοινώσεων, μιας πολλαπλός διαφημισθείσας ελπιδοφόρας απόφασης και επένδυσης.

Το προηγούμενο των φωσφάτων, φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται, τα τρις μ3 αερίου και τα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ίσως ταπωθούν ξανά, ή δεν θα ανοίξουν καθόλου. Οι ενθουσιώδεις δηλώσεις μπαίνουν στην προεκλογική επικοινωνιολογία.

Αχ Δελβινάκι, Αχ Πωγώνι, όνειρο ήταν η χρυσοφόρα ΑΕΡΙΟ-λογία. Έσβησε, πριν ανάψει μια έστω λάμπα φωτισμού με το νέο πετρέλαιο!

 

Υ.Γ.: Κάποιος καιροσκόπος που παρακολουθεί τον καιρό με τα δελτία της μετεωρολογικής Υπηρεσίας και τις προβλέψεις του Μετεό, σημειώνει ότι παρατηρεί συνεχώς τελευταία ότι, ο Αίολος ο «θεός των ανέμων», στην περιοχή, σημειώνει αερολογικά, πολλές άπνοιες και Μποφόρ ισχύος ανέμου 1 η 2, απαράγωγο για τις ανεμογεννήτριες.

NATURA NON FACIT SALTUS έλεγαν οι Λατίνοι, μετά την Αρχαιοελληνική φιλοσοφική αντίληψη για τη ΦΥΣΗ και την Ύβρι των ασεβών. Μια άλλη άποψη για την Κλιματική Αλλαγή, της Κλιματικής Κρίσης, της Ενεργειακής Κρίσης, της ΑΕΡΙΟλογίας, της Άπνοιας, της αερολογίας!

Από τις τελευταίες ειδήσεις της ενεργειακής κρίσης που όλο και φουντώνει μετά τους νέους περιορισμούς της ροής του Ρωσικού αερίου, άρχισε να συζητιέται και η εισαγωγή δελτίου αερίου στην Ευρώπη. Η Γερμανία καταφεύγει στον άνθρακα για να μειώσει την κατανάλωση αερίου. Και στη Βουλή ο κ. Σκρέκας, Υπουργός ενέργειας, βεβαίωνε ότι αυξάνονται τα ντεπόζιτα... ΑΕΡΙΟΥ! Για το Δελβινάκι δεν είπε κάτι.