Ο «μεταλλαγμένος γκρίζος άνθρωπος»!

on .

Ένας επισκέπτης του Μουσείου Φωτογραφίας (στο Σκαμνέλι Ζαγορίου) έγραφε στο βιβλίο εντυπώσεων τα ακόλουθα: «Ευτυχώς που με αυτή την έκθεση φωτογραφικού υλικού από το Ζαγόρι μπόρεσα να δω ανθρώπους σε μαύρο – άσπρο. Σαν παιδί της πόλης συνήθισα σε ανθρώπους γκρίζους…»!

Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην πρόκληση, να εκφραστώ κι εγώ μέσα από αυτά. Η αποδεδειγμένη θεωρία για την εξέλιξη των ειδών στον τόπο και στις μέρες μας είναι ολοφάνερη. 

Γεμίσαμε από μεταλλαγμένα ανθρώπινα υβρίδια – ανθρώπους γκρίζους – κόσμος δίχως ρίζες, κόσμος που δεν κου-

βαλά τίποτε από το παρελθόν και τις παραδόσεις μας. Άνθρωποι χωρίς αυτογνωσία, με ρηχότητα σχέσεων και αυτοπροβολή, μόνο επιφάνεια, δίχως καμία ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, όλα προς ίδιον όφελος. 

Παρακολούθησα εδώ και καιρό μια τηλεοπτική παρουσία κυρίας, που ρωτήθηκε από πού κρατάει η σκούφια της. «O παππούς μου ήταν από ένα ορεινό χωριό, νομίζω πως λέγεται Συρράκο». Η ίδια μεταλλαγμένο υβρίδιο της πόλης.

Δημοσιογράφος: «Τότε θα σας αρέσει και η Δημοτική μουσική, να σας πούμε ένα Ηπειρώτικο με κλαρίνα;».

«Όχι – όχι, μια φορά άκουσα έναν να παίζει κλαρίνο, δεν έχω σχέση μ’ αυτά».

Εύγε, κυρία μου!

«Είν’ η πιο κούφια φύτρα στους ανθρώπους

Όποιος τα ντόπια του καταφρονώντας

Στρέφει τα μάτια του στα μακρινά

Κυνηγώντας ανέμους με μάταιες ελπίδες».

(Πίνδαρος)

Το παραπάνω είναι ένα μικρό δείγμα, αλλά θέλω να μολογήσω: τα δεινά που προκάλεσε στον τόπο μας ο μεταλλαγμένος γκρίζος άνθρωπος!

Ομαδικά, σαν σε παράκρουση, εντάχθηκε σε κομματικούς σχηματισμούς με σκοπό να σιτίζεται από το δημόσιο κουρβανά, σε βάρος όσων συνεισέφεραν τον οβολό τους για να δημιουργηθεί μια κοινωνία που θα λειτουργεί προς όφελος του συνόλου των πολιτών. 

Και όταν το πέτυχε και απόκτησε ένα κλειδί, κατέβαζε τους διακόπτες λειτουργίας του κράτους κατά το δοκούν, εκβιάζοντας για περισσότερες παροχές. 

Παράλληλα οι εξουσιαστές συγκρότησαν μ’ αυτούς ένα στρατό οπαδών – τα δικά τους παιδιά! Το αποτέλεσμα καταστροφικό: με χρήματα δανεικά, που μοίραζαν αφειδώς στους γκρίζους ανθρώπους, οδηγηθήκαμε στη χρεωκοπία.

Μήπως θα τα επέστρεφαν αυτοί; Πολλοί δεν αρκέστηκαν στα ολίγα, το κλέψιμο του δημόσιου χρήματος έγινε ευγενές σπορ, όποιος προλάβαινε, βούταγε το χέρι στο μέλι, όχι το δάχτυλο, μέχρι στον αγκώνα!

Όμως όταν αποδείχθηκε ότι λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, ο γκρίζος άνθρωπος μετακόμισε ομαδικά σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς, που συνεχίζουν να τάζουν πράγματα  που και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν.

Ο λαϊκός  κόσμος λέγει πως «με το στόμα κτίζεις ανώγεια και κατώγεια», η πράξη είναι στο περίμενε…

Κανένας δεν τολμά να πει την αλήθεια, για την ευθύνη των κρατικοδίαιτων γκρίζων ανθρώπων στην καταστροφή. Αρκεί οι εξουσιαστές να αποκτήσουν οπαδούς, για να κατακτήσουν την εξουσία!

«Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο». Και ύστερα, πάλι με χρόνια και καιρούς θα εξουσιάσουν άλλοι, που θα μας ξανασώσουν με το στόμα και πάει λέγοντας…

Παράλληλα, ο γκρίζος άνθρωπος με προμετωπίδα το καταχρηστικό και ψευδεπίγραφο «ιερό  δικαίωμα…», παίρνει στα χέρια του «εξουσίες» που κανένας δεν τον εξουσιοδότησε ν’ ασκεί, διαλύει τον κοινωνικό ιστό και καταλύει τους νόμους της πολιτείας. Με σκέπη κομματικά λάβαρα καταλαμβάνει και καταστρέφει δημόσιες και ιδιωτικές δομές, πυρπολεί με μολότοφ, ακινητοποιεί δημόσιες συγκοινωνίες και εν γένει προκαλεί μια χαοτική κατάσταση.

 «Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» λέγει ο λαός. 

Καημένη Ελλαδίτσα!..

Όσο δε αφορά  στους ποικιλώνυμους «Ταγούς», που υπερασπίζονται και προβάλουν τα ιδεολογήματα – τους κομματικούς «ισμούς» -, όπως λέμε εμείς στα βουνά τα «γκεσέμια» που οδηγούν τα πρόβατα, εκεί να δείτε πακτωλό αμοιβών! Λεφτά γι’ αυτούς υπάρχουν άφθονα και αμείβονται, άμεσα ή έμμεσα, σκανδαλωδώς με ποσά υπέρογκα! Είναι η λεγόμενη… τέταρτη γκρίζα μεταλλαγμένη κρατικοδίαιτη εξουσία. Έχουν τόση δύναμη ώστε να γίνονται ρυθμιστές των πάντων και μάλιστα πολλές φορές προκαλούν με τις οβιδιακές μεταμορφώσεις τους, καθώς είναι στρατευμένοι να παραμορφώνουν την αλήθεια και να εμφανίζουν μια ψεύτικη εικονική πραγματικότητα. 

Η λογική και η επιστήμη αντιμετώπισαν με επιτυχία την επιδημία από τους ιούς. Ο μεταλλαγμένος γκρίζος άνθρωπος – σημείο των καιρών – ήρθε και δυστυχώς θα μείνει για πάντα ανάμεσά μας!

 Όποιος διαφωνεί με τα γραφόμενά μου, «πρώτος τον λίθον βαλέτω». Με προσοχή όμως, μήπως κάποιες πέτρες γυρίσουν πίσω και πλήξουν το δικό του κεφάλι…

Π. Φραγκ.

(Μουσείο Φωτογραφίας

Σκαμνέλι – Ζαγορίου

Τηλ.  6946-104034)