Επιζήμια για την Ήπειρο η άσκηση προσωπικής πολιτικής!

on .

 ΟΙ περίφημες «Αρχές» του τόπου, θέλουν πάση θυσία να μας κάνουν να σταματήσουμε τις αποκαλύψεις και την κριτική, να μας φιμώσουν. Διαρκής και διακαής πόθος δεκαετιών! Είναι βλέπετε και ο «Πρωινός Λόγος» που επιμένει στη διακηρυγμένη αρχή του για την ελευθερία της έκφρασης, που θα πει ότι στο στόχαστρο των παραγοντίσκων βρίσκεται κι αυτός.

Καλά, δε συζητάμε για τον «Τύπο Ηπείρου», που, αν μπορούσαν, θα σταματούσαν την κυκλοφορία του. Αλλά, γιατί φοβούνται τόσο πολύ, τρέμουν, τη μάχιμη και ερευνητική δημοσιογραφία; Κάλλιστα μπορούν να απαντούν, με επιχειρήματα όμως και όχι με απειλές, ύβρεις και αφορισμούς, ούτε και να απαιτούν να υιοθετήσουμε τις απόψεις και τα πεπραγμένα τους. Αλλά προφανώς δεν είναι σε θέση.

ΓΙΑ την άσκηση πολιτικής, έστω κάποιου επιπέδου με ευπρέπεια και σεβασμό στους ρόλους καθενός, μιλάμε. Βλέπουμε όμως το δήμαρχο κ. Μωυσή Ελισάφ να ομιλεί ως να μην υπάρχει αντιπολίτευση (θα το εύχεται...), την οποία απαξιώνει με το χειρότερο τρόπο. Μάλιστα δε έφτασε στο σημείο πριν από ένα χρόνο να πει, από το βήμα τηλεοπτικού σταθμού, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ανεύθυνο (!) και   για τον προκάτοχό του κ. Θωμά Μπέγκα  «...να το βουλώσει επιτέλους»! Κι αυτό διότι ζητούσε εξηγήσεις για πολύ σοβαρά θέματα, όπως η ακύρωση του διαγωνισμού για τον φωτισμό με led, που με 2,5 εκατ. περίπου θα είχε μεγάλο μέρος της πόλης φωτισμό (τώρα με 19 εκατ. με εκχώρηση της ευθύνης στην Περιφέρεια κι ακόμη εκκρεμεί το θέμα), τα σκουπίδια ή την πλατεία που και για αυτή είπε - ξείπε και που από 1,5 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί επί Μπέγκα, θα ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ! 

ΓΙΑ την πολιτική μιλάμε και τη με σεβασμό άσκηση εξουσίας. Είδος εν ανεπαρκεία αυτά και στην Περιφέρεια Ηπείρου, με τον κ. Αλέξ. Καχριμάνη να ενεργεί ως να είναι τσιφλίκι του.   Με διαδικασίες εντελώς αδιαφανείς προχώρησε μόνος του στην αγορά, μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου του σκελετού του λεγόμενου κλειστού της ξιφασκίας των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και ενός προπονητηρίου. Πάλι με ...βουβό πρόσωπο τον κ. Ελισάφ που συναινεί! Χωρίς καμιά έγκριση, άδεια και μελέτη. «Θα γίνουν αργότερα αυτά», δήλωσε!  Μέχρι στιγμής το κόστος ξεπέρασε τα 3 εκατ. και οι εκτιμήσεις ειδικών κάνουν λόγο, ότι μέχρι να στηθεί και να καταστεί ως γυμναστήριο, θα φτάσει σίγουρα στα 15 εκατ.!

ΚΑΠΟΥ εδώ όμως ο κ. Καχριμάνης μπέρδεψε στα της Περιφέρειας και τις οικογενειακές του επιχειρήσεις. Προμηθεύτηκε υλικά με τρόπο που προκαλεί, εκτός των ορίων της νομιμότητας, για την κτηνοτροφική τους μονάδα, μαζί και ο Πρόεδρος των Μετακινουμένων Κτηνοτρόφων! Με τιμολόγιο που εξεδόθη μετά από σχετικά δημοσιεύματα και καθυστέρηση μηνών, με αμφισβητούμενης νομιμότητας συμφωνητικό και πολλά άλλα. Έχει όμως πάντα ισχύ η ρήση ότι «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται». Όλα λοιπόν σαν να είναι προσωπική του υπόθεση, διότι -το έχει πει πολλές φορές- ο λαός τον εξέλεξε με 57%! Ως η λαϊκή ετυμηγορία να επιτρέπει οτιδήποτε ή να είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που κατά τις Γραφές ...«θεραπεύει πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν». 

ΑΓΝΩΣΤΟ λοιπόν πόσο θα κοστίσει το νέο κλειστό προκάτ γυμναστήριο των Ιωαννίνων, με το Δήμαρχο να παριστάνει το βουβό πρόσωπο, με τον Περιφερειάρχη να αρνείται να δώσει στην Περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» τα έγγραφα που αφορούν αυτή την υπόθεση!!! Όπως ουδείς γνωρίζει, πώς και γιατί το «Τεχνολογικό Πάρκο» που θέλει να φτιάξει, από 2,5 εκατ. θα φτάσει στα 40 εκατ. όπως καταγγέλθηκε! Λέει μόνο ότι όσοι διαφωνούν ή εκφράζουν επιφυλάξεις... «δε θέλουν να γίνει τίποτε στον τόπο», για να θεωρεί εαυτόν το μόνο εκφραστή της εξέλιξης και προοπτικής του τόπου, που όλα αυτά τα χρόνια δεινοπαθεί από ερασιτεχνισμούς και την εφαρμογή προσωπικών πολιτικών, που δημιουργούν πλήθος αδιεξόδων.

ΓΙΑ να μη νομίζετε ότι υπερβάλλουμε, υπενθυμίζουμε τι έγινε με τη σύνδεση της Ιόνια οδού με την Κακαβιά, τον οδικό άξονα που φυσικά και είναι απαραίτητος. Το Υπουργείο Υποδομών είχε την αρμοδιότητα και ευθύνη τις κατασκευής του. Ο Περιφερειάρχης διαφωνούσε με τις διαδικασίες και ζήτησε να του εκχωρηθεί η αρμοδιότητα, όπως και έγινε, για να φτιάξει το δρόμο η Περιφέρεια. Ο καιρός περνούσε, δε μπόρεσε ο Περιφερειάρχης να βρει τον τρόπο και τα χρήματα και έτσι ανέλαβε πάλι το Υπουργείο Υποδομών την ευθύνη. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με τη μελέτη για τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό, αφού ο κ. Καχριμάνης ζήτησε να αναλάβει η Περιφέρεια να φτιάξει το έργο.

ΑΥΤΑ και πολλά άλλα δε δείχνουν σοβαρό προγραμματισμό, αλλά μία αγωνιώδη προσπάθεια να αποδείξει ότι μόνο εκείνος μπορεί να δώσει λύσεις εκεί που η Πολιτεία αποτυγχάνει, με αποτέλεσμα και το έργο να μη γίνεται ή να μας κοστίζει ο κούκος αηδόνι, που λέει και ο θυμόσοφος λαός μας. Όπως έτσι εξελίσσεται και το θέμα της αγοράς «διατηρητέου κτιρίου» (έστω και ετοιμόρροπου, είχε πει!) στην οδό Ανεξαρτησίας, για να στεγαστεί το Περιφερειακό Ταμείο και την ιδέα (είπε ο κ. Καχριμάνης) του την έδωσε ένας φίλος του καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής! Διατέθηκαν πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ, κατεδαφίζεται και είναι άγνωστο πόσα χρήματα θα χρειαστούν μέχρι που να γίνει το κτίριο, που, εδώ που τα λέμε, δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος για αυτή την «επένδυση», όπως και για άλλες που αποπειράθηκε να κάνει.

ΤΕΤΟΙΕΣ πολιτικές, όμως, χωρίς σχεδιασμό και αποτίμηση της χρησιμότητας, κοστίζουν ακριβά στην Ήπειρο. Η επιλογή π.χ. της μονοπώλησης από τον κ. Καχριμάνη του ενδιαφέροντος για τα σκουπίδια, της σύγκρουσης με τους Δήμους και τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων, μας κοστίζει -πέραν των άλλων- μέχρι στιγμής περί τα 3,5 εκατ. ευρώ που απαιτεί η εταιρία «Αειφορική Ηπείρου» (ΤΕΡΝΑ) που λειτουργεί το Εργοστάσιο Επεξεργασίας τους, άγνωστο πόσα ακόμη διεκδικεί. Και πάνω σε όλα αυτά ήρθε και το πρόστιμο 1,2 εκατ. και κάτι (θα αφαιρεθούν από άλλα προγράμματα) στην Περιφέρεια, από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου για τη μεροληπτική συγκρότηση επιτροπών αξιολόγησης των προγραμμάτων ενίσχυσης επιχειρήσεων, την έλλειψη αμεροληψίας στις αποφάσεις τους κλπ., που θα πει ότι και αυτά τα προγράμματα με αδιαφάνεια διαχειρίζονταν. Ύστερα λοιπόν από όλα αυτά, πιστεύει στα αλήθεια κάποιος ότι έτσι μπορούμε να πορευτούμε προς το μέλλον, το οποίο ήδη είναι ...«υποθηκευμένο»;