ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: Επιτέλους, βρείτε λύση!

on .

Το καυτό θέμα των απορριμμάτων είναι γνωστό ότι απασχολεί την Ηπειρωτική κοινωνία το τελευταίο διάστημα, καθώς η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου και ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), δεν δείχνει να εκτονώνεται. Όμως, για να βρεθεί λύση, τόσο στη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης (Σ.Μ.Α.), όσο και γενικότερα στη διαχείριση απορριμμάτων, δυο λέξεις δίνουν την απάντηση: συνεννόηση και συνεργασία! Βέβαια αυτές μοιάζουν να είναι άγνωστες και στις δυο πλευρές, με τους πολίτες να βρίσκονται στη μέση! Η απαράδεκτη αυτή κωλυσιεργία στην εξεύρεση λύσης, βλάπτει σοβαρά την καθημερινότητά τους από τις υπηρεσίες που στερούνται! Την ίδια ώρα, λόγω του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί… βομβαρδίζονται συνεχώς με εξειδικευμένους όρους και λεπτομέρειες, που για πολλούς δεν είναι κατανοητές. Αποτέλεσμα η προβληματική αυτή κατάσταση να διαιωνίζεται... Είναι, πράγματι, δυσάρεστο να μην μπορούν Περιφέρεια και Δήμοι να συνεργαστούν για το καλό του τόπου!

Η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου με χθεσινή νέα μακροσκελή ανακοίνωσή της, αναφέρεται στο ιστορικό και τη λειτουργία των Σ.Μ.Α., απαντώντας τόσο στο Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων, όσο και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέκρινε τη στάση της Περιφέρειας και στο θέμα των απορριμμάτων. Έκανε όμως και μια ορθή διαπίστωση: «Αποτέλεσμα της διετούς αντιπαράθεσης είναι η απόλυτη σύγχυση που έχει προκληθεί στην κοινή γνώμη. Η κατάσταση έχει οδηγηθεί στο μη παρέκει και πρέπει να βρεθεί λύση χωρίς καμία χρονοτριβή».

Ο «Π.Λ.» επανειλημμένα έχει τονίσει ότι οι δυο πλευρές πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και, επιτέλους, να βρουν τη λύση! Μέχρι στιγμής όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή η διάθεση!

Στην χθεσινή ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ηπείρου, αναφέρεται στους όρους που πρέπει να τηρηθούν στο στάδιο της δοκιμαστικής, αλλά και της κανονικής -στη συνέχεια - λειτουργίας τους από το ΦΟΔΣΑ, χωρίς βέβαια να λείπουν οι υπαινιγμοί και τα υπονοούμενα για τον Φορέα και τη στάση που τηρεί για τους Σ.Μ.Α. Στα βασικά όμως σημεία της ανακοίνωσης θα πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιοι του ΦΟΔΣΑ, υποδεικνύοντας κάποια αποδεκτή απ’ όλα τα μέρη λύση. Αρκετά με τις… μαχητικές ανακοινώσεις και από τις δυο πλευρές. 

***

• Στη συνέχεια δημοσιεύεται το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Περιφέρειας Ηπείρου, για να έχουν οι αναγνώστες εικόνα της μιας τουλάχιστον πλευράς:

«Η Περιφερειακή Αρχή κατ’ επανάληψη έχει κάνει σαφείς τις θέσεις της για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), οι οποίες υπαγορεύονται από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει. 

Οφείλει όμως να επανέλθει μετά την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, αλλά και σχετική  κομματικής οργάνωσης, προκειμένου να μη μένει καμία αμφιβολία ως προς τους όρους που πρέπει να τηρηθούν στο στάδιο της δοκιμαστικής, αλλά και της κανονικής -στη συνέχεια - λειτουργίας τους από το ΦΟΔΣΑ. 

Η Περιφέρεια με Προγραμματική Σύμβαση με τους πρώην 4 Αναγκαστικούς Συνδέσμους Διαχείρισης Αποβλήτων ανέλαβε την κατασκευή επτά (7) ΣΜΑ και την προμήθεια του εξοπλισμού για οκτώ (8) ΣΜΑ. 

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, το έργο χρηματοδοτήθηκε 100% από  Ευρωπαϊκούς πόρους. Η χρηματοδότηση αυτή κατέστη εφικτή λόγω της τεκμηρίωσης του Έργου ως Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ). Αυτό σημαίνει ότι:

1)Η λειτουργία των ΣΜΑ δεν μπορεί να ανατεθεί σε ιδιώτη γιατί αυτό θα συνιστούσε παράνομη κρατική ενίσχυση του ιδιώτη.

2)Έχουν προβλεφθεί 45 θέσεις εργασίας και συγκεκριμένα 21 θέσεις οδηγών και 24 θέσεις εργατοτεχνικού προσωπικού (φύλακες – ζυγιστές, χειριστές εξοπλισμού, γενικών καθηκόντων) που πρέπει να καλυφθούν υποχρεωτικά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από τον ΦΟΔΣΑ με ετήσιες απολαβές 20.000€ έκαστος (κοστολόγηση 2017 αναπροσαρμοζόμενη).

3)Για το τέλος εισόδου στους ΣΜΑ, στην ΥΓΟΣ έχει ληφθεί υπόψη ακόμα και το εκτιμώμενο Α.Ε.Π. Ηπείρου ώστε να είναι χαμηλό για τα νοικοκυριά της.

Η Περιφέρεια έχει αποπερατώσει σταδιακά τους 7 ΣΜΑ από το 2019 έως το 2020. Ο ΣΜΑ Πρέβεζας, την κατασκευή του οποίου ανέλαβε ο ΦΟΔΣΑ, εξ όσων γνωρίζουμε, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής του.

Η Περιφέρεια έχει καλέσει εγγράφως τον ΦΟΔΣΑ από το 2020, δηλαδή αμέσως μετά αφότου συστάθηκε, να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία τους. 

Ο ΦΟΔΣΑ επιχείρησε αρχικά να αναθέσει τη λειτουργία του σε ιδιώτη για 10 χρόνια με τον κολοσσιαίο προϋπολογισμό των 37.124.559,33€. Βάσει της ΥΓΟΣ το σύνολο των δαπανών λειτουργίας τους για 25 χρόνια έχουν προϋπολογισθεί σε 42.918.962€. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. 

Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Κρίθηκε ότι ο ΦΟΔΣΑ ενεργούσε κόντρα στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). 

Ο ΦΟΔΣΑ επαναπροκήρυξε τον διαγωνισμό. Τότε παρενέβη ευθέως η Περιφέρεια Ηπείρου με υπόμνημα στην Αποκεντρωμένη απαιτώντας να τηρηθεί η ΥΓΟΣ με προσλήψεις προσωπικού, όπως έχει δεσμευθεί με την απόφαση ένταξης της πράξης, και έτσι σταμάτησε η διαγωνιστική διαδικασία.      

Επομένως, αν έχουν «χορταριάσει» τα μηχανήματα,  δεν είναι από ευθύνη της Περιφέρειας, χωρίς αυτό να εγκυμονεί κάποιο κίνδυνο. Η Περιφέρεια έχει κάνει προσπάθειες από «εκεί και τότε» για να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία και να παραδοθούν στη συνέχεια οι ΣΜΑ στον ΦΟΔΣΑ. 

Από τα πραγματικά γεγονότα που παραθέτουμε και ο πιο αδαής αντιλαμβάνεται ποιος κωλυσιεργεί την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας τους και ποιος αρνείται να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της ΥΓΟΣ για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Ή ας παρακολουθήσει τις παρεμβάσεις ιδιωτικού φορέα μόλις η Περιφέρεια παίρνει πρωτοβουλίες για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας. Ή πολύ πιο απλά, ας παρακολουθήσει ποιος ιδιωτικός φορέας υπέρ ποιου δημόσιου φορέα παρεμβαίνει στα δικαστήρια. Όχι πάντως υπέρ της Περιφέρειας. 

Καταληκτικά: Οι ΣΜΑ πρέπει υποχρεωτικά να λειτουργήσουν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Πρόκειται για 45 θέσεις εργασίας που εξασφάλισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου για την Ήπειρο και προ πολλού έχει καλέσει τον ΦΟΔΣΑ να τις προκηρύξει, πλην όμως η διοίκησή του αρνείται. 

Η καθυστέρηση στη λειτουργία τους ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα που πάντως δεν έχουν ταυτιστεί με την Περιφέρεια. 

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους οφείλουν να συμπράξουν στη δοκιμαστική λειτουργία για το καλό του τόπου. 

Ο ΦΟΔΣΑ οφείλει να προκηρύξει τις μόνιμες θέσεις προσωπικού για το καλό του τόπου. 

Η Περιφερειακή Αρχή στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν συγκρούεται ούτε με φορείς, ούτε με τους εργαζόμενους, με συμφέροντα συγκρούεται για το καλό του τόπου, και συμφέροντα την πολεμούν. 

Πράγματι μαζεύτηκαν πολλά για να είναι τυχαία».