Πανελλαδικές Εξετάσεις…

on .

Τις επόμενες ημέρες οι τελειόφοιτοι των Λυκείων θα δώσουν εξετάσεις, προκειμένου να εισαχθούν σε ανώτερες και ανώτατες σχολές. Όπως περπατούσαμε με φίλο μου, θυμηθήκαμε τις δικές μας αγωνίες, όταν δώσαμε και εμείς πανελλαδικές εκείνα τα χρόνια.

Ο φίλος μου, γόνος πολυμελούς κτηνοτροφικής οικογενείας, μου λέει ότι ο πατέρας του ήταν αντίθετος στο να δώσει εξετάσεις, γιατί θα έχανε ένα μέλος της οικογενείας, βοηθό στη βοσκή των ζωντανών. 

Να πως περιγράφει ο ίδιος τις δικιές του αγωνίες των τότε πανελλαδικών: Επειδή μου άρεσαν τα γράμματα, έπαιρνα το βιβλίο μαζί μου στα πρόβατα και διάβαζα, γιατί είχα βάλει σκοπό να σπουδάσω, κι έτσι παρά τις αντιρρήσεις του, έδωσα εξετάσεις, πέρασα και μάλιστα πρώτος. Κι όλα αυτά που πέτυχα στη ζωή μου ήταν επειδή είχα ισχυρή θέληση. Όμως και πόσα άλλα παιδιά, εκείνα τα χρόνια, περπατούσαν μέσα στο κρύο, τη βροχή, 3 - 4 χιλιόμετρα για να πάνε σε άλλο χωριό, που είχε Γυμνάσιο και Λύκειο να μαθητεύσουν. 

Ο δρόμος, φίλε μου, της ζωής δεν είναι στρωμένος με άνθη. Είναι δύσβατος, τραχύς και ανηφορικός. Για να τον περάσει εύκολα ένας νέος και να φτάσει με επιτυχία στο τέρμα του, χρειάζεται να έχει μαζί του, εκτός από τα υλικά και ορισμένα ηθικά εφόδια, όπως η γενιά μας τότε, γιατί, για να πούμε και την αλήθεια, περισσότερα ήταν τα ηθικά μας από τα υλικά εφόδια.

Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται ο νέος να είναι εργατικός. Εγώ θυμάμαι, σπούδαζα και δούλευα συγχρόνως, κάνοντας ιδιαίτερα σε σπίτια. Με την εργατικότητα αυτή που με διέκρινε, ξεπερνούσα τα εμπόδια της ζωής. Άλλωστε, από τη «φιλομάθεια» διδαχτήκαμε ότι ο οκνηρός δεν πετυχαίνει στη ζωή του.

Όλες οι πόρτες της ζωής είναι ανοιχτές στον εργαζόμενο. Βέβαια, στη σημερινή εποχή έχει να αντιμετωπίσει κανείς και εκείνους που διαθέτουν τα μέσα -και τότε ήταν, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό- που τους «σπρώχνουν» και παίρνουν καίριες θέσεις στην κοινωνία. 

Κι όμως, αυτός που έμαθε από μικρός να εργάζεται θα τα καταφέρει παρά τις αντιξοότητες που θα συναντήσει. Κι αυτό οφείλεται κατ’ εμέ στην ισχυρή θέληση, γιατί αυτή είναι η αφετηρία και η βάση κάθε επιτυχίας στη ζωή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι: «θέλω θα πει μπορώ» όπου υπάρχει ένα θέλω υπάρχει κι ένας δρόμος…

Παρεμπιπτόντως, θα αναφέρω ότι ο αδελφός μου, βλέποντας εμένα, ήθελε να σπουδάσει κι εκείνος. Ο πατέρας πάλι ανένδοτος. 

- Βρε πατέρα είναι κρίμα το παιδί να πάει «χαμένο». Τίποτα εκείνος. Τότε ο αδελφός μου πήγε κρυφά και έδωσε εξετάσεις, πέρασε κι έγινε εκπαιδευτικός.

- Να ξέρεις, φίλε Γιάννη, η δύναμη της θέλησης καταργεί τη δύναμη της τύχης. Τη θέληση όμως πρέπει να τη συνοδεύει το θάρρος και η αισιοδοξία. Ποτέ δεν κερδίζεις ότι βάζεις σκοπό χωρίς προσπάθεια, θέληση, θάρρος και ψυχραιμία στη ζωή. 

Ξέρεις πόσα εμπόδια αντιμετώπισα εγώ στην καριέρα μου, αλλά είχα επιμονή και υπομονή. Το να γνωρίζεις ότι πρέπει να περιμένεις και να μπορείς να επιμένεις είναι μεγάλο προσόν για να επιτύχεις στη ζωή, Γιάννη μου. Θυμάσαι το: «Απούχε την υπομονή το πεθυμά θωρεί το». Επίσης, θα σου πω πόσα «χαστούκια» έφαγα νέος, αλλά διέθετα αυτοκυριαρχία, δεν έγινα ποτέ έρμαιο των παθών και των ενστίκτων μου, είχα την αξιοπρέπειά μου και δεν την καταρράκωσα μέχρι σήμερα.

Σε όλα αυτά που ανέφερα, πέρα από τις αρχές που είχαμε σαν οικογένεια, με βοήθησε η μόρφωση που πήρα. Χωρίς γνώσεις κανείς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της ζωής και μάλιστα σήμερα. Πώς λέμε: «Σε έφαγαν λάχανο».

Χρειάζεται αυτό, λέω στα παιδιά μου για τα εγγόνια μου, μια πλατιά και βαθιά κατάρτιση σήμερα του νέου πάνω στα θέματα και στα προβλήματα της ζωής.

Όλα αυτά τα εφόδια που είχα από το σπίτι μου και με τη μόρφωση και τις γνώσεις που απόκτησα, με βοήθησαν να πετύχω στη ζωή μου, να γίνω αυτός που έγινα, καταξιωμένος στην οικογένειά μου και στην κοινωνία.

Σήμερα άλλαξε το εκπαιδευτικό σύστημα σχετικά με τις Πανελλαδικές με «μηχανογραφικά» και λοιπές αλχημείες. Εμείς τότε δίναμε εξετάσεις στη σχολή της αρεσκείας μας κι όχι όπως σήμερα, αν δεν πιάσεις τη σχολή που επιθυμείς, βρίσκεσαι σε κάποια άλλη.

Έχουν περάσει σε σχολές και  μαθητές με απολυτήριο κάτω απ’ τη βάση!!! Και το άσχημο είναι ότι βαυκαλίζονται γονείς και παιδιά ότι σπουδάζουν, ξοδεύονται κι έρχεται η στιγμή που τα παιδιά είναι σε μια ηλικία που δεν μπορούν να πάνε να μάθουν κάποια τέχνη κι έχουμε την πληθώρα των ανέργων και να μου επιτραπεί και των τεμπέληδων.

TTT

Καλή επιτυχία να ευχηθούμε στους διαγωνιζόμενους και να μην ξεχνούν ότι η επιτυχία στις Πανελλαδικές δεν είναι και η πανάκεια για αποκατάσταση της ζωής τους. Εκτός από την επιτυχία υπάρχει και η αποτυχία. Ίσως κάποια άλλη φορά σταθούν πιο τυχεροί. Αλλά και ο νέος στην ηλικία αυτή πρέπει να έχει το «γνώθι σ’ αυτόν». Αν καταλαβαίνει ότι δεν έχει τις δυνατότητες, να μη βάλει σε δοκιμασία τους γονείς να ξοδευτούν και ο ίδιος να χάνει πολύτιμο χρόνο. Υπάρχουν και οι τέχνες όπου μπορεί να μεγαλουργήσει.

«Από νεαράς ηλικίας  μέχρι γήρατος να έχεις μαζί σου το εφόδιο της γνώσης διότι η γνώση είναι το ασφαλέστερο από τα άλλα αποκτήματα» μας λέει κάποιος φιλόσοφος. Επίσης, «όποιος παραμελεί στη νεότητά του τη μάθηση και το χρόνο που πέρασε έχει χάσει και το μέλλον του έχει πεθάνει γι’ αυτόν».

(Μέτσοβο)