Οι μεταβολές…

on .

«Τα πάντα ρει και ουδέν μένει». Αυτή η ρήση του Ηράκλειτου, δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Τίποτε δεν μένει σταθερό σ’ αυτή τη ζωή, τα πάντα μεταβάλλονται.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κορωνοϊού και της πανδημίας που ακολούθησε. Οι σταθερές θέσεις των επαϊόντων, δεν υπήρξαν και τόσο… σταθερές, στη εξέλιξη του ιού, με αποτέλεσμα ο κόσμος συνεχώς να μπερδεύεται.

Στην αρχή ένα μεγάλο ΟΧΙ στις μάσκες, ύστερα ένα δυνατό ΝΑΙ. Ένας «ειδικός» να καθησυχάζει, ενώ κάποιος άλλος… να τρομάζει. Άλλος να μιλάει για την ανοσία της αγέλης και άλλος να σου απαγορεύει να κυκλοφορείς όποτε θέλεις!

Κι ύστερα ήρθαν τα… σποτάκια. Μένουμε σπίτι! Πολλά αντισηπτικά, χέρια καθαρά. Παρά τα ενδεδειγμένα μέτρα, φτάσαμε στη χώρα μας, δυστυχώς, στις 30 χιλιάδες νεκρούς! 

Τα παιδιά στα σχολεία φιμώθηκαν, οι γέροντες στα σπίτια απομονώθηκαν. Οι επαφές… καταργήθηκαν και ο βήχας του διπλανού ήταν… σήμα κινδύνου! 

Τα εμβόλια έδωσαν ελπίδα και αισιοδοξία! Και σιγά- σιγά τα πράγματα άλλαξαν. Μπήκε το νερό στο αυλάκι. Οι χαιρετισμοί με τα γρονθοκοπήματα σταμάτησαν και επανήλθαν οι κανονικοί…                                                                                                                                              

Τα καταστήματα «άνοιξαν», οι επισκέψεις γίνονται κανονικά. Και τα μικρά παιδιά, τα εγγόνια, έχουν το… δικαίωμα να επισκεφθούν τους παππούδες, κυρίως την ημέρα που παίρνουν… τη σύνταξη!

Τα πάντα, λοιπόν, αλλάζουν στη ζωή, τίποτε δεν μένει σταθερό! (Και η… αστάθεια, δεν είναι ό,τι καλύτερο…)

Οι τελευταίες μάλιστα «μεταβολές» στην οικονομία και στα γεωπολιτικά, είναι τέτοιες, που δυστυχώς, δεν τις… προέβλεψε ούτε ο Ηράκλειτος!

 * Ο Γιάννης Μπούγιας είναι  καθηγητής Φυσικής Αγωγής