Ένα μυστικό βαθύτερο!

on .

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1974 ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοίνωσε την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας αποκαλώντας την «ευρεία και ζωντανή πολιτική παράταξη, συγκροτημένη από έμπειρες, αλλά και από νέες προοδευτικές και ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις».   

Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας είχε σαφή αντίληψη πως το κατεξοχήν πρόβλημα της Ελλάδος ήταν το πολιτικό και πως μόνο μια εξυγιαντική προσπάθεια διάρκειας θα άλλαζε τη μοίρα της. Στην προεκλογική ομιλία του στην Αθήνα, της 15ης Νοεμβρίου 1974 επεσήμανε την έλλειψη διάρκειας στις εθνικές μας προσπάθειες: «Έχομεν την κακήν συνήθειαν να καταστρέφωμεν με τα ίδια μας τα χέρια όσα με κόπους και θυσίες δημιουργούμε… αυτή ακριβώς την αδυναμία συμβολίζει και ο μύθος του Σισύφου».

Η Νέα Δημοκρατία που κυβερνά τη χώρα τους τελευταίους 33 μήνες, παρά τους απίστευτα, όσο και απροσδόκητα ισχυρούς ανέμους που μας πλευροκοπούν (πανδημία, Τουρκία, Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) κρατά το σκάφος στη σωστή πορεία και όπως θύμισε στο 14ο Συνέδριο ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οι έξι βασικοί προγραμματικοί στόχοι τηρήθηκαν: Μείωση φορολογικών βαρών, οικονομική ανάπτυξη (8,3% σημειώθηκε το 2021), σύγχρονο κράτος δίπλα στον πολίτη, ενίσχυση δημόσιας παιδείας, ασφάλεια στη χώρα και ενίσχυση διεθνούς μας θέσης. Οι παράγοντες αυτοί συνδυάζονται με στήριξη των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας, τη μείωση της ανεργίας ήδη κατά 4,5%, την επικείμενη λήξη της οικονομικής εποπτείας, μαζί με την περιπόθητη απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί για να γίνουν αυτές οι πρωτοβουλίες κατακτήσεις και για να μεταμορφωθεί η Ελλάδα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.    

Μία νέα τετραετία για τη Νέα Δημοκρατία θα εδραιώσει αυτά τα επιτυχημένα βήματα και θα βελτιώσει τις επιδόσεις που ξεκίνησαν σε κάθε τομέα. Η πολιτική προσπάθεια που ξεκίνησε χρειάζεται στοιχειώδη διάρκεια και η αυτοδυναμία που θα διεκδικήσει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές το 2023 είναι η στοιχειώδης προϋπόθεση αυτής της διάρκειας. 

Πώς όμως κατακτάται η αυτοδυναμία; Με τη λαϊκή αναγνώριση του έργου που έχει γίνει και με την ευρύτερη απήχηση της παρατάξεως. Τι είναι όμως αυτή η παράταξη; Γράφει σε μια κομματική έκδοση υπό τον τίτλο «Ιδέες και Σκέψεις» ο Ευάγγελος Αβέρωφ - Τοσίτσας, το 1983: «Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα νέο κόμμα. Έχει παλιές ρίζες και αυτή είναι μία απ’ τις δυνάμεις της, γιατί δυνατές, παλιές ρίζες θρέφουν γερούς κορμούς. Και τους θρέφουν ακόμα πλουσιότερα όταν απλώνονται προς πολλές κατευθύνσεις». 

Στο επιτυχημένο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προσδιόρισε τη σύγχρονη ταυτότητα της παράταξης, λέγοντας πως είναι μια «ταυτότητα που έχει γερές άγκυρες στις αξίες μας και έχει ταυτόχρονα ανοιχτά και τα πανιά της στους ανέμους της ανανέωσης και των καινοτόμων ιδεών». 

Να, λοιπόν, πως μια παράταξη που εκπροσωπεί ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας, μια παράταξη που κρατάει γερά το τιμόνι σε καιρούς φουρτουνιασμένους διεκδικεί να ολοκληρώσει το έργο της, τοποθετώντας στέρεα τη χώρα στη χορεία των προηγμένων κρατών. Ο Άγγελος Σικελιανός είχε γράψει πως «το μυστικό αυτών που οικοδομούν είναι ανυπολόγιστα βαθύτερο από εκείνων που είναι έτοιμοι να καταστρέψουν ή να αρνηθούν». Και αυτό το μυστικό σήμερα πια είναι κοινό: Πολιτική σταθερότητα, προσπάθεια διάρκειας και αποτελεσματικότητα. Αυτό αναδείχθηκε στο 14ο Συνέδριο της  Νέας Δημοκρατίας και αυτό θα κριθεί, επιτυχώς πιστεύω, στις επόμενες εκλογές!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ