«Εκ των έσω…»

on .

 Βρε μήπως η «πολιτική σοφία» βρίσκεται μόνο στα ελληνικά καφενεία; Είναι ένα θέμα που θέλει διερεύνηση… Γιατί εκεί ακούς «αλήθειες», που δεν βγαίνουν στην επιφάνεια, ούτε στη Βουλή, ούτε στην τηλεόραση! Ούτε καν στις εκπομπές του Νίκου Ευαγγελάτου, αλλά και του φιλτάτου Άρη Πορτοσάλτε!
Όχι μόνο στον ηλεκτρονικό, αλλά και στο γραπτό τύπο, η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να δέχεται αυστηρή κριτική «εκ των έσω» για να παράξει έργο! Από την αντιπολίτευση, έτσι κι αλλιώς θα «τα ακούει», άλλο αν αυτή δεν… την ακούει!
Εάν κάποιοι κρατούν στο χέρι το… λιβανιστήρι, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες, αλλά κάνουν κακό!
Ας υποθέσουμε πως «είναι στα πράγματα» μία δεξιά κυβέρνηση… Δεν θα πρέπει να τη χτυπάει μόνο η Αριστερά, αλλά να επισημαίνουν τα λάθη της και οι «δικοί της άνθρωποι»! Τότε θα γίνουν βήματα μπροστά!
Γιατί η κυβέρνηση, όταν «της τα λέει» η αντιπολίτευση, δεν ακούει! Θα «στήσει όμως αυτί», αν δικοί της άνθρωποι τη φέρνουν στον ίσιο δρόμο, βάζοντας φρένο σε λάθη και παραλείψεις της!
Καμία κυβέρνηση δεν λειτουργεί σωστά, έχοντας δίπλα της χειροκροτητές και ανθρώπους με παρωπίδες!
Οι χειροκροτητές «κοιμίζουν», αποσυντονίζουν και το προσωπικό τους όφελος… εξασφαλίζουν!
Θέλουν το καλό των πολλών, ή των λίγων και εκλεκτών; Και αυτά ισχύουν για κάθε κυβέρνηση, δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη!
Να μην ωραιοποιούν τις καταστάσεις, γιατί έτσι «βάζουν στον ύπνο» την εξουσία και το λογαριασμό τον πληρώνει πάντα ο λαός!
Για να παράξει λοιπόν έργο μία κυβέρνηση πρέπει να έχει ισχυρή… εσωκομματική αντιπολίτευση! Να επισημαίνουν τα λάθη «οι δικοί της άνθρωποι»! Όχι μόνο οι αντίπαλοι…
Είτε είναι στην εξουσία η Δεξιά, είτε η Αριστερά!
Αν και φοβάμαι πως, δυστυχώς, τα όριά τους δεν είναι απολύτως διακριτά…
Μακάρι οι πολιτικοί σχηματισμοί, με τη δράση τους να ανατρέψουν αυτή μου την άποψη…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.