Να τι κρύβεται πίσω από την απομάκρυνση Α. Μπέζα…

on .

 «Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις», η γνωστή παροιμία ταιριάζει γάντι στα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν γύρω από την ΕΤΑΔ και τη στάση που κρατούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ενδεικτικό αυτής της δίγλωσσης στρατηγικής είναι το γεγονός, πως το 2019, η μισή κυριολεκτικά κοινοβουλευτική ομάδα της τότε Ν.Δ., από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, κατέθετε ερώτηση στη Βουλή με την οποία κατήγγειλε φαινόμενα αδιαφάνειας σε σχέση με το καθεστώς προσλήψεων στην ΕΤΑΔ! Σήμερα όμως η στάση των γαλάζιων στελεχών έχει άρδην αλλάξει. Ενώ το φαινόμενο έχει διογκωθεί, στην κυβέρνηση ποιούν κυριολεκτικά τη νήσσα, επιχειρώντας να υποβαθμίσουν το θέμα, χωρίς να προχωρούν στις αναγκαίες παρεμβάσεις άμεσα. Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας καθώς αφήνουν τη Διοίκηση της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο), του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ να μην εφαρμόζουν το πόρισμα-καταπέλτη του ΑΣΕΠ.
Η φάμπρικα έχει στηθεί και οι δικαιολογίες αμέτρητες, μόνο που το παραμύθι τους φαίνεται να μην έχει δράκο. Ισχυρίζονται στην ΕΤΑΔ, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπερταμείου, πως δεν είναι εταιρία του Δημοσίου και πως δεν οφείλουν να λειτουργούν με τους κανόνες του ΑΣΕΠ, αλλά με τη λογική που διέπει μια ιδιωτική εταιρία, λησμονώντας όμως σκοπίμως, πως η ακίνητη περιουσία που διαχειρίζονται και εκποιούν είναι περιουσία του ελληνικού λαού, άρα τα χρήματα που προκύπτουν είναι δημόσια και οφείλουν να τα σέβονται έχοντας κανόνες.
Το να επιχειρούν να ερμηνεύουν το νομικό πλαίσιο και το καθεστώς των προσλήψεων, είτε πρόκειται για την ΕΤΑΔ, είτε για το ΤΑΙΠΕΔ, είτε για το ίδιο το Υπερταμείο, αποτελεί μια νομικίστικη ακροβασία, καθώς αυτός που μπορεί να κρίνει τη νομική ορθότητα των προσλήψεων είναι το ΑΣΕΠ και τα ελληνικά δικαστήρια. Επί αυτού του θέματος κάθε άλλη ερμηνεία είναι εκ του πονηρού και εντελώς αβάσιμη.
Το πόρισμα άλλωστε του ΑΣΕΠ τον Μάρτη του 2020, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας διευκρινιστικό και δεσμευτικό για το καθεστώς των προσλήψεων στην ΕΤΑΔ και προβλέπει πως πρέπει να γίνονται με τους κανόνες που ο ΑΣΕΠ θέτει και αυτό οι διοικήσεις της ΕΤΑΔ και του Υπερταμείου το γνωρίζουν από το Μάιο του ίδιου έτους και παρόλα αυτά συνεχίζουν να παρανομούν.
Πάνε κι έρχονται
οι σύμβουλοι
Οι προσλήψεις συνεχίζονται κυριολεκτικά από το… παράθυρο, οι παχυλοί μισθοί δίνουν και παίρνουν ενώ την ίδια ώρα εμπλέκονται και εταιρίες συμβούλων που έρχονται να συμβουλεύσουν για την ωρίμανση των έργων και τη διαχείριση της κρατικής περιουσίας, με το αζημίωτο φυσικά, και όλα αυτά για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, που τα ασημικά του κράτους χάνονται στην περίφημη… μετάφραση.
Όταν η τρόικα ήρθε στην Ελλάδα με το επιχείρημα πως θα μας βάλει σε τάξη, τότε δίπλα της προσκολλήθηκαν μια σειρά από πρόσωπα, που στην πορεία βρέθηκαν να κινούν τα νήματα σε αυτό το «αλισβερίσι» της κρατικής περιουσίας. Όμως η τάξη ουσιαστικά δεν μπήκε ποτέ και κανείς δεν θα μπορέσει να μας απαντήσει πόσο μέχρι σήμερα πουλήθηκαν τα ασημικά της χώρας και πόσο τελικά στοίχισε η δημιουργία αυτών των περίφημων μηχανισμών διαχείρισης, που λειτουργούν σαν αφέντης σε ξένο τσιφλίκι.
Μετά τις αναφορές μας στην υπόθεση της «καρατόμησης» του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Αντώνη Μπέζα, από την θέση του μη εκτελεστικού προέδρου, ήρθε και η ανακοίνωση της περασμένης Κυριακής το βράδυ από πλευράς ΕΤΑΔ, (κάνουν φαίνεται υπερωρίες) την οποία και δημοσιεύσαμε. Όμως, η αναφορά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού μόνο ως διάθεση αστεϊσμού μπορεί να εκληφθεί, αφού σύμφωνα με τα όσα πληροφορούμαστε, αυτό παρουσιάζει έλλειμμα 1.000.000 ευρώ ετησίως και φέτος προβλέπεται, λόγω αύξησης των εξόδων, να ανέλθει στο 1.200.000!
Όσο για το επιχείρημα της ΕΤΑΔ μέσα από την ανακοίνωση της, πως ο διαχειριστικός έλεγχος είναι τακτικός και έχει διαταχθεί από το Μάιο του 2020, αυτό δεν ισχύει καθώς ο έλεγχος διατάχθηκε στις 9/2/2022, ζητήθηκαν στοιχεία από τους ελεγκτές μέχρι 25/2/2022 και από τις 11/3/2022, δυο μέρες μετά την αποχώρηση του κ. Μπέζα, άρχισε και ο επιτόπιος έλεγχος.
Για την ιστορία πάντως πρέπει να αναφέρουμε πως, ως πρόεδρος της ΕΤΑΔ, ο κ. Μπέζας, ζήτησε όπως μαθαίνουμε να συνταχθεί πόρισμα από τον εσωτερικό έλεγχο, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει στην ΕΤΑΔ κανονισμός για την πρόσληψη προσωπικού, πλαίσιο για την πολιτική αμοιβών, πλαίσιο για την πολιτική πρόσθετων παροχών στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα διευθυντικά στελέχη, κανονισμοί που πρέπει να διέπουν την όποια εταιρία και να τηρούνται με ευλάβεια.
Κενό όμως και εδώ και όπως φαίνεται από την εξέλιξη των γεγονότων αυτά για κάποιους είναι κυριολεκτικά ψιλά γράμματα. Από τη μια έχουμε τη «μαμά» ΕΕΣΥΠ και από την άλλη τα δυο «παιδιά» της, το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ και το… «εγγόνι», το Ταμείο Ανάκαμψης του οποίου τη διαχείριση σήμερα έχει το ΤΑΙΠΕΔ που είναι η δεύτερη θυγατρική της ΕΕΣΥΠ, δηλαδή «πιάσε το αυγό και κούρευτο» που λέει και ο θυμόσοφος λαός μας.
Τον «κλάδεψαν» τον πρώην υπουργό από την θέση του μη εκτελεστικού προέδρου στην ΕΤΑΔ, γιατί ως όφειλε παρέδωσε στοιχεία για τον έλεγχο που πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πιο συγκεκριμένα από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του ΥΠΟΙΚ, όμως ή ιστορία φαίνεται πως έχει πολύ ουρά και πως θα δυσκολευτούν πολύ να την… σκεπάσουν.
Τα ερωτήματα για το θέμα των προσλήψεων, τη στρατιά των συμβούλων κάθε είδους, τους παχυλούς μισθούς και τις παροχές παραμένουν στο τραπέζι και οι εξηγήσεις των Διοικήσεων αυτής της διευρυμένης… οικογένειας που σας περιγράψαμε είναι ελλιπείς. Σε μια περίοδο όπου τα νοικοκυριά κι οι πολίτες δοκιμάζοντες από τις εκρήξεις στις τιμές του ρεύματος, της βενζίνης, του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και τις μεγάλες ανατιμήσεις των προϊόντων στο ράφι -που τους προκαλούν ασφυξία από τα μέσα κιόλας του μήνα- είναι απαράδεκτο να υπάρχουν προκλητικές παροχές για τους λίγους και εκλεκτούς του Υπερταμείου και των θυγατρικών του.
Είναι προκλητικό, ας πούμε, το μηνιαίο όριο των εξόδων της πιστωτικής κάρτας που τους παρέχεται να σκαρφαλώνει, από τα 500 ευρώ, στα 3.000. Άλλο να σου καλύπτουν έξοδα παράστασης σε ένα επαγγελματικό ταξίδι για τις ανάγκες της εταιρίας και άλλο να… βλασταίνουν τα όρια των πιστωτικών καρτών. Για αυτό σίγουρα χρειάζεται μια πιο πειστική απάντηση!

*Ο Αλέξανδρος Κοντοπάνος είναι Διευθυντής του «1voice.gr».