Στη δίνη της κρίσης...

on .

ΜΑΚΡΙΑ από εμάς κάθε σκέψη για... γεωπολιτικοστρατιωτικές αναλύσεις σχετικώς με την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Υπάρχουν τόσοι πολλοί δήθεν γνώστες του θέματος, των αιτίων δηλαδή που προκάλεσαν την πολεμική σύρραξη και των επιπτώσεων, που η δική μας άποψη δε θα συνεισφέρει τίποτε το ουσιώδες. Ασφαλώς όμως αποδοκιμάζουμε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, που οδηγούν σε μια επικίνδυνα έκρυθμη κατάσταση την υφήλιο, κυρίως όμως την Ευρώπη. Άλλωστε ένας πόλεμος στη γηραιά Ήπειρο μόνο καλός οιωνός δεν είναι, αλλά θα αρκεστούμε σε κάποιες σκέψεις που αφορούν την πατρίδα μας.
Η ΧΩΡΑ μας ανήκει στη Δύση, είπε σε ...πατριωτικούς τόνους ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για να αιτιολογήσει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία για να πολεμήσει (αμυνθεί) κατά της Ρωσίας. Ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δε θα πει κιόλας ότι δεν μπορεί να χαράξει μία εθνική εξωτερική πολιτική τέτοια, που να χτίζει συμμαχίες για την υπεράσπιση των δικαίων της, τα οποία τίθενται υπό αμφισβήτηση και μάλιστα από μέλος της Συμμαχίας, την Τουρκία δηλαδή και απαθείς παρατηρητές τους Συμμάχους και εταίρους, ασκούμενους σε ευχολόγια! Μια Τουρκία, που ανέλαβε ...ειρηνευτικό ρόλο στη ΡωσοΟυκρανική διένεξη, χωρίς να παραλείψει να καταδικάσει την Ρωσική εισβολή!
ΚΑΤΑ την άποψή μας λοιπόν ήταν λάθος του πρωθυπουργού, που με προσωπική του απόφαση η χώρα μας ενεπλάκη σε μια Σλάβικη πολεμική σύρραξη. Για να βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μία σειρά αντιποίνων από πλευράς Ρωσίας και μάλιστα σε μια περίοδο που η οικονομία μας βρίσκεται στο χειρότερό της σημείο, με όλα να δείχνουν ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς νέες δανειακές δεσμεύσεις και βύθιση σε πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, η οποία ενέσκηψε πριν από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τις συνέπειές της ήδη τις ζούμε όλοι, με παράλληλη έκρηξη των τιμών των καταναλωτικών αγαθών, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια επιχειρήσεις σε λουκέτα και τα νοικοκυριά σε περαιτέρω φτωχοποίηση και απόγνωση.
ΜΕ παράδοση σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες η Ελλάδα, θα δικαίωνε τον ιστορικό της ρόλο αν αρκούνταν στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα να επιδίωκε την ανάληψη διαμεσολαβητικού ρόλου. Άφησε όμως στην Τουρκία αυτό το προνόμιο, η οποία μονίμως βγαίνει κερδισμένη σε διεθνές επίπεδο. Αυτή είναι η οδυνηρή πραγματικότητα και είναι απορίας άξιον που ο κ. Μητσοτάκης σπεύδει στο παλάτι του Ερντογάν για να συνομιλήσει μαζί του! Να συζητήσει τώρα (και για άλλη μια φορά...) για ποιο θέμα, όταν ο «σουλτάνος» εγείρει τις γνωστές απίθανες και ταπεινωτικές αξιώσεις;
ΤΟ επιχείρημα για την απόλυτη συμπαράταξη της Ελλάδας με τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι σε μία πιθανή πολεμική εμπλοκή με την Τουρκία θα έλθουν ως αρωγοί μας, μάλλον καταρρίπτεται αν ληφθεί υπόψη η στάση των συμμάχων και εταίρων μας κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Εξ άλλου μόνο κερδισμένη δε βγήκε η χώρα μας από τη συμμετοχή της στο βομβαρδισμό και διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από τους ΝατοΑμερικανούς, επειδή έτσι εξυπηρετούνταν τα συμφέροντά τους -όχι πάντως τα Ελληνικά! Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, να μένουμε διαχρονικά μόνοι μας και να δικαιώνεται ο αείμνηστος Χρήστος Σαρτζετάκης που ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει το περίφημο... «Η Ελλάς είναι Έθνος ανάδελφον»!
ΕΝ πάση περιπτώσει, τα προβλήματα στο εσωτερικό και εξωτερικό οξύνονται, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται ως μη έχουσα σοβαρό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης. Αν δε λύσει εγκαίρως το ακανθώδες θέμα της ενέργειας και της ακρίβειας, θα ζήσουμε «κατοχικές ημέρες» και μάλιστα αναπάντεχα αφού μας διαβεβαίωναν ότι η οικονομία ανθεί. Που θα πει ότι δεν προετοίμασαν οι κυβερνώντες το λαό για τους ενεδρεύοντες κινδύνους και πλέον απροετοίμαστος παρακολουθεί με δέος τις εξελίξεις που σοκάρουν. Η «επιστράτευση» προπαγανδιστικών μηχανισμών δια των τηλεοπτικών σταθμών που μας βομβαρδίζουν ανελέητα με τρομοκρατικές ειδήσεις και σχολιασμούς, δεν αρκεί για να ελεγχθεί το κύμα οργής που γιγαντώνεται. Ας το έχουν υπόψη τους...