Τα ευτράπελα της μάσκας…

on .

Από τον ίδρυσή του το ελληνικό κράτος πάντα χρωστούσε στους δανειστές του. Ο δανεισμός ήταν μία αδήριτη ανάγκη για να ορθοποδήσει η χώρα!

Και αυτή η κακή συνήθεια, συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας… Μία ολόκληρη χώρα, τη «βγάζει με δανεικά», αλλά τουλάχιστον κράτησε τις «αρχές και τα ιδανικά»! 

Και ατομικά, ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, «έτσι τη βόλευε», με δανεισμούς και …οικονομικούς σπαραγμούς! Αλλά οι δανειστές, Τράπεζες και ιδιώτες, «με… αυτό το άθλημα βγάζουν το ψωμί τους»! Δανείζουν και οι όροι τους είναι σκληροί, αλλά αναγκαστικά, απ’ τους δανειολήπτες … αποδεκτοί! Στη σημερινή εποχή, το σπορ του δανεισμού, έφτασε στο απροχώρητο!
Οι πολλές υποχρεώσεις και η ανέχεια του νεοέλληνα, τον οδήγησαν εκεί! Και όσο οι Τράπεζες κλείνουν τη στρόφιγγα, οργιάζουν οι ιδιώτες, αλλά και βγαίνουν… τα δεφτέρια στην αγορά! Η φράση «γράψτα, θα σε πληρώσω στο τέλος του μήνα», είναι καθημερινή! Ακόμη και μικρές αγορές, μπαίνουν στο.. δεφτέρι! Ψωμί, λάδι, κρέας, πηγαίνουν για… εξόφληση στον επόμενο μήνα! Ειδικότερα στη σημερινή εποχή, της πανδημίας και του κορωνοϊού, οι μάσκες είναι… καλό, που δεν «έπεσαν ακόμη»!
Η μάσκα «καμουφλάρει» αυτόν… που χρωστάει και έτσι περνάει… ως άγνωστος, μπροστά απ’ το μανάβη και το μπακάλη που ακόμη χρωστάει! Ούτε φαίνεται αν κοκκινίζει από ντροπή! Αν μάλιστα είναι μάσκα «υψηλής προστασίας», τον κάνει πραγματικά.. αγνώριστο!
Και έτσι η μάσκα προφυλάσσει, όχι μόνο απ’ τους ιούς, αλλά βγάζει απ’ το… αδιέξοδο και όσους …χρωστούν της Μιχαλούς!

*Ο Γιάννης Μπούγιας είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής