Ακρίβεια και ανεργία…

on .

 Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην πολύ κακή διαμόρφωση -επιλογή των κυβερνήσεων- του αποτυχημένου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας μας. Άραγε, έχουμε σκεφτεί όλοι μας τι παράγουμε σαν χώρα με εισαγωγές στο 80%; Πώς μπορούμε να επιβιώσουμε με αυτή τη κατάσταση;
Με την μεγάλη ενεργειακή κρίση και την πανδημία covid19 τινάχτηκαν στον αέρα όλοι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Απίστευτες αυξήσεις -τις βλέπουν όλοι δεν χρειάζεται να τις υπενθυμίσουμε- σε βασικά αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες, χωρίς την απαιτούμενη κρατική μέριμνα για τους φτωχούς και αδυνάτους.
Εάν συνεχιστεί έτσι η οικονομική κρίση, σίγουρα στο όχι μακρινό μέλλον δεν θα έχουμε επάρκεια τροφίμων και βασικών αγαθών, αφού αφήσαμε στην τύχη του τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, με συνέπεια την φυγή των νέων και την ερήμωση των χωριών μας.
Χωρίς ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα και επιστροφή των νέων στα χωριά ώστε να ξεκινήσει άμεσα η παραγωγή στην πατρίδα μας, το πρόβλημα με την επάρκεια τροφίμων και βασικών αγαθών θα επιδεινωθεί και οι προβλέψεις θα είναι πολύ δυσοίωνες! Χρειάζονται δηλαδή άμεσα, γενναία μέτρα και κίνητρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ανεργίας, των νέων κυρίως όπως:
- Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και βασικά αγαθά, στα είδη πρώτης ανάγκης.
- Πολύ ισχυρά κίνητρα, οικονομικά και φορολογικά, για την επιστροφή των νέων στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, στα ερημωμένα χωριά μας με το πολύ καλό κλιματολογικό περιβάλλον που έχουμε, παράγοντας καλά και ποιοτικά προϊόντα, καλύπτοντας και την επάρκεια των τροφίμων.
- Όχι άλλα επιδόματα ανεργίας ΟΑΕΔ, ανάπτυξη παραγωγής και πλήρες ωράριο -8ωρο εργασίας χρειαζόμαστε για επιβίωση και μείωση της ανεργίας.
Καλή, πολύ καλή η ανάπτυξη του τουρισμού και των νέων τεχνολογιών -καινοτομίας, κανένας δεν διαφωνεί, αλλά αυτά είναι λίγα, δεν φτάνουν! Ο τουρισμός με καλές προϋποθέσεις καλύπτει μόνο το 10% περίπου του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) και οι τεχνολογίες καλύπτουν λίγες θέσεις εργασίας.
Η δεκαετής οικονομική κρίση και η πανδημία τα δύο τελευταία χρόνια έχουν επιβαρύνει πολύ την υγεία όλων μας -μιλάνε οι αριθμοί και η Αμερικανική παροιμία λέει «για να έχεις καλή υγεία, για να υγιαίνουμε, πρέπει να έχουμε δουλειά», όπως μου είπε καλός φίλος μου που έζησε στις ΗΠΑ.
Κύριοι, κυρίως της κάθε κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχετε τεράστιες ευθύνες, γιατί τα τελευταία 40 χρόνια δεν έχετε εκπονήσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για το αβέβαιο μέλλον της χώρας μας. Είναι καιρός να ενσκήψετε στα τεράστια παραγωγικά, διαρθρωτικά, οικονομικά και φορολογικά προβλήματα και να το κάνετε.
Τα 10 τελευταία χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, η φυγή των 600.000 νέων στο εξωτερικό για βρουν δουλειά, το σταμάτημα της οικοδομής, το κλείσιμο των μικρών καταστημάτων και η αντικατάσταση με τις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες -που ο παραγόμενος πλούτος μεταφέρεται στις πατρίδες τους- η διάλυση της μεγάλης, κάποτε μεγάλης, μεσαίας τάξης, η αποδιοργάνωση της παιδείας -σε καμία χώρα του κόσμου κάθε νέα κυβέρνηση και νέος υπουργός δεν αλλάζει το εκπαιδευτικό σύστημα και δεν πειραματίζεται στα κεφάλια των φτωχών και ανήμπορων να σπουδάσουν εκεί που σπουδάζουν τα παιδιά της εξουσίας και του μεγάλου πλούτου- αλλά και η πολύ υψηλή ανεργία των νέων μας που είναι το μέλλον, δεν μπορεί να συνεχιστούν άλλο! Θα υπάρξουν σίγουρα συνέπειες για όλους, μην το ξεχνάτε! Το μέλλον των νέων μας δεν μπορεί να περιμένει!