Το «Brοadway» του Χρήστου Μασσαλά στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ρότερνταμ

on .

BROADWAY MASSALAS 9 1 22

• Άρωμα Ηπείρου θα έχει το 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, καθώς η ταινία «Broadway» του Γιαννιώτη σκηνοθέτη Χρήστου Μασσαλά (γιος του τακτικού αρθρογράφου του «Π.Λ.» καθηγητή και πρ. Πρύτανη του Πανεπ. Ιωαννίνων Χρ. Μασσαλά), θα κάνει πρεμιέρα στο ιστορικό αυτό φεστιβάλ, διεκδικώντας το μεγάλο βραβείο «Big Screen Award».
Λόγω των υγειονομικών μέτρων που επιβάλλει η πανδημία η φετινή φεστιβαλική διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση διαδικτυακά, από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2022, για διαπιστευμένους επαγγελματίες του κινηματογράφου και δημοσιογράφους.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που είναι συμπαραγωγός του «Broadway», από την ίδρυσή του, το 1971, μέχρι σήμερα το φεστιβάλ του Ρότερνταμ καταξιώθηκε ως ένα από τα πιο δημοφιλή του κόσμου χάρη την επιμονή του ν’ αναδεικνύει νέα ταλέντα, με ξεχωριστή κινηματογραφική ματιά και καλλιτεχνικό ρίσκο, αλλά και για τη συνέπειά του στην προβολή και διάδοση του παγκόσμιου ανεξάρτητου κινηματογράφου.
Η ευρωπαϊκή πορεία του «Broadway» θα έχει και δεύτερο σταθμό εντός του τρέχοντος μηνός. Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στο Ρότερνταμ θα ακολουθήσει η γαλλική στο φεστιβάλ Premiers Plans της Ανζέρ, που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου.

Το «Broadway» και ο Χρ. Μασσαλάς
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Χ. Μασσαλά, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του μια πλούσια και επιτυχημένη διαδρομή με τις μικρού μήκους ταινίες του, καθώς αυτές έχουν συμμετάσχει σε πάνω από 200 διεθνή φεστιβάλ (ανάμεσά τους αυτά των Καννών και του Λοκάρνο). Η τελευταία, το «Copa-Loca», 2017, ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου ενώ στην Ελλάδα τιμήθηκε με το βραβείο ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Το «Broadway» χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου κι αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του Sundance Screenwriters Lab και του Atelier του φεστιβάλ των Καννών. Η θεματική του είναι γύρω από τις περιπέτειες μιας συμμορίας πορτοφολάδων και χορευτών σε μια σύγχρονη Αθήνα, πολύχρωμη αλλά και σκοτεινή.

Οι συντελεστές της ταινίας
Σκηνοθέτης / Σεναριογράφος: Χρήστος Μασσαλάς
Παραγωγός: Αμάντα Λιβανού (Ελλάδα)
Συμπαραγωγοί: Bertrand Gore (Γαλλία), Cristian Nicolescu (Ρουμανία)
Συμπαραγωγός: Χρήστος Μασσαλάς
Συνθέτης: Gabriel Yared
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός
Μοντάζ: Γιώργος Λαμπρινός
Σκηνογράφος: Άννα Γεωργιάδου
Ενδυματολόγος: Μάρλι Αλειφέρη
Χορογράφος: Chali Jennings
Ήχος: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Βάλια Τσέρου, Vincent Verdoux
Μακιγιέζ: Ιωάννα Λυγίζου
Κομμωτής: Χρόνης Τζίμος
Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Σεφερλή, Γιώργος Στεργίου
Eρμηνείες: Έλσα Λεκάκου, Φοίβος Παπαδόπουλος, Στάθης Αποστόλου, Rafael Papad, Salim Talbi, Χρήστος Πολίτης, Νίκος Αρβανίτης, Παντελής Δεντάκης, Αντώνης Κορωναίος
Ειδική Συμμετοχή: Ελένη Φουρέιρα, Λάκης Γαβαλάς,
Σε παραγωγή της Neda Film (ΕΛΛΑΔΑ), σε συμπαραγωγή με τη Blue Monday Productions (ΓΑΛΛΙΑ) και τις Digital Cube & Avanpost (ΡΟΥΜΑΝΙΑ)
Με την υποστήριξη των: Eurimages, ΕΚΚ, ΕΡΤ Α.Ε., Centre National de la Cinématographie, Paris Région, Onassis Culture, Société des auteurs, compositeurs et éditeurs de musique (SACEM), Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).
Διεθνείς Πωλήσεις: Le Pacte