Προϋποθέσεις για Συνύπαρξη…

on .

Ζούμε την εποχή της πολυπολιτισμικότητας και της ξενοφοβίας. Τι πρέπει να κάνουμε ώστε η παρουσία των μεταναστών (όχι των εισβολέων) να είναι πιο εύκολη γι’ αυτούς και πιο επωφελής για τους αυτόχθονες;
Τα μέλη μιας κοινωνίας πρέπει να διαθέτουν κοινά στοιχεία που να τους επιτρέπουν να συμβιώνουν. Ο σεβασμός των νόμων και των θεσμών είναι η πρώτη απαίτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κουλτούρα των μεταναστών, διαφορετική από αυτή της πλειοψηφίας, έχει προορισμό να συμμετάσχει στη χορωδία που εκφράζει την κουλτούρα της χώρας. Βέβαια, κάποια έθιμα των μεταναστών έρχονται σε αντίθεση με τους νόμους της χώρας υποδοχής. Σε τέτοιες περιπτώσεις, σε μια δημοκρατική χώρα υπερισχύει ο νόμος του εθίμου. Αν ο νόμος δεν παραβιάζεται τότε αυτά δεν μπορούν να απαγορευτούν.
Η καλή συνύπαρξη ανάμεσα στους μετανάστες και τους κατοίκους της χώρας υποδοχής απαιτεί μια κοινή πολιτισμική βάση, δηλαδή ένα σύνολο γνώσεων πάνω στους κώδικες που ισχύουν σ’ αυτή την κοινωνία. Ο ρόλος αυτός είναι της εκπαίδευσης και έχει σκοπό να δημιουργήσει εκείνο το περιβάλλον που θα επιτρέψει στις διάφορες κουλτούρες να επικοινωνούν μεταξύ τους. Το πρώτο και σημαντικότερο πολιτισμικό στοιχείο είναι η γλώσσα, η καλή γνώση της οποίας είναι ουσιώδης για τη συμμετοχή στην κοινή ζωή και την απόκτηση οποιουδήποτε στοιχείου του πολιτισμού. Εκτός από τη γλώσσα οι κάτοικοι μιας χώρας έχουν επίσης ανάγκη από κοινή μνήμη. Οι νέες γενιές των μεταναστών οφείλουν να μάθουν την ιστορία της χώρας στην οποία ζουν και που πιθανότατα θα ριζώσουν.
Το να είμαστε άνθρωποι σημαίνει να μεταναστεύουμε. Όλοι είμαστε μετανάστες ή παιδιά μεταναστών ή εγγόνια πρόσφατων ή πανάρχαιων μεταναστών. Η μετανάστευση έχει αποφέρει πολλά οφέλη στις χώρες υποδοχής (κυρίως της δυτικής Ευρώπης): οι μετανάστες δέχονται να κάνουν επαγγέλματα που περιφρονούν οι αυτόχθονες, συμβάλλει στην ανανέωση του πληθυσμού (αυξάνοντας το ποσοστό των ενεργών πολιτών), ενισχύει το επιχειρηματικό πνεύμα και την καινοτομία και προσφέρει στους αυτόχθονες την ευκαιρία να δουν τον εαυτό τους και με τα μάτια ενός άλλου.
Ο τρόπος που βλέπουμε τους άλλους σηματοδοτεί τον πολιτισμό μας. Το να είσαι πολιτισμένος δε σημαίνει να έχεις κάνει ανώτατες σπουδές ή να έχεις διαβάσει πολλά βιβλία. Άλλωστε, ξέρουμε ότι οι γνώσεις δεν εμπόδισαν πράξεις αποτρόπαιες. Το να είσαι πολιτισμένος σημαίνει να είσαι ικανός να σέβεσαι τους άλλους ανθρώπους, έστω κι αν έχουν πρόσωπα και ήθη διαφορετικά από τα δικά σου και ακόμη ότι ξέρεις να μπαίνεις στη θέση τους για να δεις τον εαυτό σου με τα μάτια των άλλων.
Στις σημερινές συνθήκες, η πλειονότητα ανέχεται την πολιτισμική διαφορά με τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση ανέχεται την αντιπολίτευση.
Χρειαζόμαστε ακόμη πολύ δρόμο να κατανοήσουμε το μήνυμα του Διαφωτισμού: η έλλειψη ανεκτικότητας είναι προϊόν αλαζονείας…
E-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.