Ο κορωνοϊός και οι ευθύνες πολιτών, ειδικών, κυβέρνησης!

on .

ΔΕΝ πρόκειται για κάτι νέο, αφού όλοι ζούμε τον εφιάλτη της πανδημίας του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις της στην οικονομία και στην καθημερινότητά μας. Δε θα μπούμε στη διαδικασία να αναζητήσουμε πόσο είναι εναρμονισμένος με το Σύνταγμα ο διαχωρισμός των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη, ούτε αν θίγονται βάναυσα τα ατομικά δικαιώματα. Φρόντισε η ηγεσία να τα περιβάλλει με το μανδύα της νομιμότητας, οπότε θα ήταν άχαρη και ανούσια κάθε τέτοια συζήτηση. Λέμε «θα ήταν», διότι οτιδήποτε αφορά τις ατομικές ελευθερίες είναι πάντοτε επίκαιρο και ενδιαφέρον. Η ανάλυση όμως τώρα, που η πανδημία ενέσκηψε απειλητικότερη, είναι άνευ αντικειμένου.
ΔΕΝ ανήκουμε στους λεγόμενους ...«ψεκασμένους» ή αρνητές των εμβολίων, δεδομένου ότι έχουμε κάνει το εμβόλιο και στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια εμβολιασμού. Λέμε, όμως, με παρρησία ότι στον τομέα αυτόν, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, απέτυχαν παταγωδώς. Σκεφτείτε, ότι έχουν στη διάθεσή τους ένα γιγαντιαίο μηχανισμό επικοινωνίας, ειδικούς συμβούλους, τα περισσότερα και μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης στο πλευρό τους (έστω και εξαγορασμένα μέσω εκατομμυρίων ευρώ) και δεν μπόρεσαν να πείσουν τους πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού! Την ίδια ώρα που επιχειρήσεις με πολύ λιγότερα μέσα και χρήματα, τους πείθουν να αγοράσουν τα προϊόντα τους!
ΤΩΡΑ, «τη νύφη θα πληρώσουν» κυρίως οι επιχειρήσεις της εστίασης, μικρές και μεγάλες. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι υποβλήθηκαν σε rapid test, ακόμη κι αν πρόκειται να καθίσουν σε εξωτερικό χώρο. Επιπτώσεις θα υπάρξουν σε όλο το φάσμα της αγοράς, στην οικονομία γενικότερα, αλλά και στο ήδη γονατισμένο Σύστημα Υγείας, όπου καλούνται να παράσχουν θεραπεία σε νοσούντες από κορωνοϊό και γιατροί ειδικοτήτων, που δεν έχουν καμιά σχέση με αυτή τη νόσο. Κι αυτό διότι περί τους επτά χιλιάδες υγειονομικούς έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, αρνούμενοι να εμβολιαστούν! Παράδοξο, τουλάχιστον, να μην μπορούν να πειστούν ούτε γιατροί για τη χρησιμότητα του εμβολίου -καίτοι το συνιστούν!- γεγονός που καθιστά διπλή την αποτυχία.
ΞΕΡΕΤΕ, οι παλινωδίες των «ειδικών», οι αναλύσεις για ενδεχόμενες παρενέργειες (όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν), οι συζητήσεις για το αν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς ή όχι -την ώρα που άλλος τρόπος δεν υπάρχει για την αντιμετώπιση της πανδημίας- τα αντιφατικά και εν πολλοίς βιαστικά στο παρελθόν μέτρα της Πολιτείας, έχουν αποτρέψει σχεδόν τον μισό Ελληνικό πληθυσμό να εμβολιαστεί! Το κακό βεβαίως είναι ότι δεν καταβάλλεται καμιά προσπάθεια εμβολιασμού των εν Ελλάδι αλλοδαπών και δη των διαβιούντων σε δομές φιλοξενίας, ούτε καν των Ρομά! Αυτοί δεν αρρωσταίνουν κι ούτε πεθαίνουν από τον κορωνοϊό; Ποτέ δε θα το μάθουμε, ως να αποτελεί ταμπού οποιαδήποτε αναφορά σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες.
ΕΙΝΑΙ κι άλλα περίεργα, όπως επί παραδείγματι για ποιό λόγο χρειάζεται rapid test ή εμβολιασμός για να πιείς καφέ, αλλά όχι για να μπεις σε super market, σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή στην εκκλησία! Ευλόγως διερωτώνται οι πολίτες, εκεί δε μεταδίδεται ο άτιμος αυτός ιός; Δεν μας το εξηγούν κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες, για να θεριεύουν οι αμφιβολίες σε όσους διατηρούν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και πολύ περισσότερο όταν ακούνε ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό στους ανεμβολίαστους! Άντε μετά από κάτι τέτοια να πειστούν οι «αρνητές» να εμβολιαστούν, με τον κορωνοϊό να σαρώνει και στην Ήπειρο, κυρίως δε στην περιοχή των Ιωαννίνων.
ΔΕΝ είμαστε σε θέση να υποδείξουμε τι πρέπει να γίνει, πώς και πότε. Δεν είναι και δική μας δουλειά άλλωστε. Επισημάνσεις κάνουμε σχετικώς με το επίκαιρο και καυτό θέμα της πανδημίας και των μέτρων, με την προσδοκία ότι ίσως προληφθεί κάτι ή έστω διορθωθεί, που δεν το πιστεύουμε. Τα πράγματα θα τραβήξουν το δρόμο τους και μακάρι να μην είναι αυτή η πορεία τόσο επώδυνη όσο μέχρι τώρα δείχνει. Ας συνειδητοποιήσουν, όμως, κυβέρνηση και όσοι αρμόδιοι για τη δημόσια Υγεία, ότι διέπραξαν χονδροειδή λάθη, με τα γνωστά αποτελέσματα. Βεβαίως, αν οι πολίτες έχουν ευθύνες, κι εκείνοι που διαχειρίζονται τις τύχες μας έχουν τις δικές τους. Και για το ότι δεν κατάφεραν να θωρακίσουν επαρκώς το Σύστημα Υγείας, τόσο ώστε να αντέχει σε τέτοια φαινόμενα, με δεδομένο ότι γνώριζαν για τα «κύματα» της πανδημίας…