Οι Δήμοι στη μετά COVID εποχή…

on .

Από σήμερα έως τις 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη. Ένα καθοριστικής σημασίας συνέδριο, αφού μετά από δυο χρόνια «αμηχανίας» λόγω της πανδημίας, η αναγκαιότητα να βρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση την «περπατησιά» της είναι επιτακτική. Είναι ώρα για προτάσεις και έργα με αναπτυξιακό αποτύπωμα. Και οι Δήμοι, πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και ενισχυμένη δυναμική, ως μοχλοί ανάπτυξης στη μετά Covid-19 εποχή.
Βιώσιμη ανάπτυξη για τον άνθρωπο, με τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον. Υπάρχει η ανάγκη και για ανάταξη της οικονομίας της Ελλάδας και των τοπικών κοινωνιών μέσω των Δήμων. Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία στις περιοχές της χώρας, προκειμένου να έχουμε αναπτυξιακό αποτύπωμα. Όσον αφορά την κυβέρνηση, οι αποφάσεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτυπώνονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Υπάρχει μεγάλη ανησυχία από Δήμους που δεν είδαν μέχρι σήμερα τα έργα τους να εντάσσονται στο πρόγραμμα. Και είναι λογικό αφού πολλοί Δήμοι, κατέθεσαν τις προτάσεις τους εμπρόθεσμα αλλά λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, στόχος είναι όλοι οι Δήμοι να φτάσουν σε ένα σημείο εντάξεων, γι’ αυτό και προωθήθηκε μια ΚΥΑ βάσει της οποίας παρακάμπτονται οι ημερομηνίες και σειρά θα πάρουν πρώτα οι Δήμοι που δεν έχουν εντάξει κανένα έργο! Σκοπός είναι αυτοί οι 60 Δήμοι, που μέχρι σήμερα δεν το έχουν κάνει, να εντάξουν τις προτεραιότητές τους ώστε ΟΛΟΙ δίκαια και ξεκάθαρα να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι το 50% του «πλαφόν».