Χάθηκε η ευκαιρία να δείξουν ομοψυχία τα ελληνικά κόμματα…

on .

Καλοδεχούμενη η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία! Μακάρι να υπήρχε αντίστοιχη και με άλλες χώρες! Ιδιαίτερα χρήσιμη για την ασφάλεια της χώρας μας είναι η πρόνοια για αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης στη μία από τις δύο χώρες.
Μια μοναδική ευκαιρία, για να δείξουν τα κόμματα τόσο στην Τουρκία, όσο και στον Ελληνικό λαό, ότι υπάρχει ομοψυχία για την αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής, δυστυχώς χάθηκε! Είναι θλιβερό που ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταψήφισε, πέφτοντας στην παγίδα κάποιων στελεχών της που θέλουν την Ελλάδα ανυπεράσπιστη και προτεκτοράτο της Τουρκίας. Όσο για το κομμουνιστικό κόμμα είναι δέσμιο των παραδοσιακών αγκυλώσεών του και δεν θα περίμενε κανείς διαφορετική στάση.
Απαραίτητη, επίσης, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων μας δυνάμεων. Παράλληλα, όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως, θα πρέπει να αξιοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό του Ελληνισμού, για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα των έξυπνων όπλων, χωρίς άλλη καθυστέρηση, όπως κάνει το Ισραήλ, ώστε να μπορέσουμε ως Ελληνισμός να αντιμετωπίσουμε την Τουρκική απειλή, που με την πάροδο του χρόνου γίνεται ακόμα πιο έντονη.
Ελπίζουμε τόσο η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όσο και η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, να χρησιμοποιηθούν για την προστασία και την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.
Οι επανειλημμένες αναφορές του πρωθυπουργού, ωστόσο, σε «διαφορές» με την Τουρκία και όχι στη μία και μοναδική που σχετίζεται με τη χάραξη της ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο, και σε «θαλάσσιες ζώνες», καθώς και η δήλωσή του για «αμοιβαίες υποχωρήσεις» με την Τουρκία, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιες είναι αυτές οι υποχωρήσεις, με μια Τουρκία η οποία μόνο απαράδεκτες διεκδικήσεις προβάλλει και διεκδικεί με την ισχύ των όπλων σε βάρος της πατρίδας μας και της Κύπρου, ελπίζουμε να μην είναι προάγγελος παραχωρήσεων εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνεπώς ουσιαστική αχρήστευση της αμυντικής αυτής συμφωνίας.
Τι να περιμένει όμως κανείς, όταν για σύμβουλο εθνικής ασφαλείας έχει ο πρωθυπουργός έναν γνωστό υπέρμαχο της «πολιτικής σχολής» Σημίτη και του ΕΛΙΑΜΕΠ, που ουσιαστικά θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε προτεκτοράτο της Τουρκίας ή που δεν έχουν κανένα ενδοιασμό για παραχώρηση στην Τουρκία ακόμα και νησιών και βραχονησίδων για εξημέρωση δήθεν του θηρίου;
Πολιτική του γονάτου! Πολιτική του ενός ανδρός! Σαν να πρόκειται για παραχωρήσεις – πράγμα που δε θα το έκαναν ποτέ – ιδιωτικής και όχι εθνική περιουσία και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων!
Ένα συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, αμύνης και ασφάλειας, στο οποίο θα συμμετείχαν όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί των τριών όπλων, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης, και ειδικοί Τουρκολόγοι και καθηγητές γεωπολιτικής εγνωσμένου κύρους, ένα τέτοιο συμβούλιο θα χάρασσε μια μακροχρόνια πολιτική, την οποία θα έπρεπε να υπηρετούν όλοι οι ασκούντες την εξουσία. Κάτι ανάλογο που γίνεται στην Τουρκία, της οποίας όλοι οι πολιτικοί ακολουθούν πιστά τους μακροχρόνιους εθνικούς σχεδιασμούς. Γνωρίζει κανείς κάποιον Τούρκο πολιτικό που να διαφωνεί με τις επεκτατικές βλέψεις κατά της χώρας μας και της Κύπρου;
Παράλληλα με τη συμφωνία με τη Γαλλία η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο Αμερικανικό στρατόπεδο! Στρατιωτικές βάσεις και διευκολύνσεις σε όλη την επικράτεια! Με τη Σούδα στην Κρήτη να είναι μια από τις σημαντικώτερες ναυτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Μεσόγειο.
Και βέβαια όχι μόνο δεν είναι κακό, αλλά χρήσιμο και αναγκαίο να έχει μια χώρα συμμάχους, και μάλιστα από τους πιο ισχυρούς, αν όχι τον ισχυρότερο, της γης, όταν εξυπηρετείται με αυτές τις συμμαχίες το εθνικό συμφέρον.
Το ερώτημα είναι, κατά πόσον με την αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος. Ή μήπως παραμυθιαζόμαστε τώρα, για να απογοητευτούμε αύριο!
Σε τέτοιας μορφής συμφωνίες δίνεις και παίρνεις. Αυτό που παίρνει η χώρα μας ως αντάλλαγμα από τη συμφωνία με τη Γαλλία είναι σαφές και σημαντικό για τα εθνικά μας συμφέροντα. Οι παραχωρήσεις και διευκολύνσεις προς τις ΗΠΑ εξασφαλίζουν την ασφάλειά της; Εξασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα; Ιδιαίτερα έναντι της Τουρκίας;
Όταν δηλώνεις δεδομένος και προβλέψιμος, όπως είπε σχεδόν με υπερηφάνεια ο πρωθυπουργός σε παλαιότερη δήλωσή του και μάλιστα στην Αγγλική γλώσσα, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και γεωπολιτικές ανατροπές, πιστεύει κανείς ότι έτσι κερδίζει για τη χώρα σου περισσότερα; Ή μήπως με το να είσαι απρόβλεπτος και μη δεδομένος; Ή τουλάχιστον να παριστάνεις ότι είσαι απρόβλεπτος και μη δεδομένος;
Η κυριώτερη απειλή για τη χώρα μας για δεκαετίες τώρα προέρχεται από τη νέο-οθωμανική Τουρκία, μια απειλή που χρόνο με το χρόνο γίνεται πιο χειροπιαστή, όσο η Τουρκία βασισμένη στην ενίσχυση της πολεμικής της μηχανής με εγχώρια οπλικά συστήματα υπερβαίνει το μέτρο και φθάνει στην ύβριν με την αρχαιοελληνική έννοια, την υπερβολική αλαζονεία που πηγάζει από την αίσθηση της δύναμης. Και θα πρέπει να προβληματίσει τα κόμματα και τον λαό το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Τουρκία κατόρθωσε να αναπτύξει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αμυντική της βιομηχανία, σε αντίθεση με τη χώρα μας.

* * * 

Ένα άλλο δεδομένο είναι ο ταχύτατος υπερεξοπλισμός της Τουρκίας που θυμίζει το ανάλογο Γερμανικό ναζιστικό παρελθόν του Χίτλερ, που αιματοκύλισε τον κόσμο. Η Τουρκία δεν κρύβει τις προθέσεις της. Επιδιώκει να γίνει μεγάλη περιφερειακή ή μάλλον παγκόσμια δύναμη και μάλιστα πυρηνική. Οπότε σε μια τέτοια περίπτωση ο κίνδυνος για τη χώρα μας θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Αν με την αμυντική συμφωνία που συνάπτει η χώρα μας αναλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την υποχρέωση να αποτρέψουν έμπρακτα οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας, αν επιπλέον στηρίζουν την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια, αν είναι πρόθυμες να εκδιώξουν την κατοχική Τουρκία από την Κύπρο. Αυτές θα έπρεπε να είναι οι προϋποθέσεις για μια τέτοια σχετικά μακροχρόνια συμφωνία. Συμβαίνει αυτό;
Πιστεύουμε πως όχι. Και αυτό επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες επαμφοτερίζουν στη σχέση τους με τη χώρα μας και την Τουρκία ή μάλλον, ότι και να κάνει η Τουρκία, δεν πρόκειται ποτέ να την εγκαταλείψουν…

* * * 

Το ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν την αγορά των πολεμικών πλοίων και την αμυντική συμφωνία της χώρας μας με τη Γαλλία, το έπραξαν και για άλλους λόγους, αλλά κυρίως επειδή αυτό εξυπηρετεί τους σκοπούς του ΝΑΤΟ. Έτσι το βλέπουν οι Αμερικανοί, όπως ρητά το δηλώνει το Στέητ Ντηπάρτμεντ, δηλαδή ότι η χώρα μας «εκπληρώνει τις Νατοϊκές δεσμεύσεις της για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες»!

Χωρίς ρητές δεσμεύσεις, τα μεγάλα λόγια των Αμερικανών, ότι δηλαδή η αμυντική συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και των ΗΠΑ θα βοηθήσει στην προάσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και των κοινών στόχων αμύνης και ασφαλείς μεταξύ στενών συμμάχων του ΝΑΤΟ, είναι έπεα πτερόεντα τουλάχιστον όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια της πατρίδας μας από τις νέο-οθωμανικές επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της χώρας μας.
* * *

Εκμεταλλευόμενη τόσο την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, όσο και – ας το ελπίσουμε – την αντίστοιχη με τις ΗΠΑ, η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει, μετά από διαβούλευση και με τις δυο χώρες, πρώτο, στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια και, δεύτερο, στη χάραξη και ανακήρυξη της ΑΟΖ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ