Περί της κριτικής σε Περιφερειάρχη – Δήμαρχο!

on .

Σημείωση «Π.Λ.»: Υπέρτατος κριτής για κάθε άποψη και θέση, που βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσα από τις στήλες του «Π.Λ.», είναι ΜΟΝΟ οι αναγνώστες μας και ουδείς άλλος! Διαβάζουν όλα τα κείμενα που αυτούσια φιλοξενούνται, κρίνουν, συγκρίνουν και ανεπηρέαστοι σχηματίζουν τη δική τους γνώμη. Στα πλαίσια του γενικού αυτού κανόνα, οι στήλες μας είναι ανοιχτές για όλες τις απόψεις, χωρίς καμία δική μας παρέμβαση. Στη συνέχεια δημοσιεύουμε τις απόψεις του φιλολόγου κ. Χάρη Λεοντάρη:

 Ο κάθε Περιφερειάρχης και ο κάθε Δήμαρχος Ιωαννίνων από τη θέση που κατέχουν είναι λογικό να βρίσκονται συνεχώς στο δόκανο της κριτικής από την κοινωνία. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι αιρετοί άρχοντες διαμορφώνουν σε μεγάλο

βαθμό τις συνθήκες εκείνες που επηρεάζουν τη ζωή των συμπολιτών σε πολλές δράσεις και ανάγκες.
Όμως, όταν η κριτική αποβλέπει σε ιδιοτελείς σκοπιμότητες ή σε μικροκομματικές επιδιώξεις είναι επιζήμια και δεν συμβάλλει καθόλου στη βελτίωση των δημοσίων πραγμάτων και στην αποδοτικότερη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό ακριβώς παρατηρούμε να εκδηλώνεται στον τόπο μας σε βάρος του κ. Καχριμάνη και του κ. Ελισάφ από την πρώτη ημέρα της εκλογής τους. Ορισμένοι μάλιστα κατά τρόπο εργολαβικό επαναλαμβάνουν συνεχώς το ίδιο τροπάριο «περί ανικανότητας και ακαταλληλότητας» του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου.
Καταρχήν θεωρώ ότι αυτοί, οι φερόμενοι ως «σωτήρες» του τόπου, προσβάλλουν την πλειονότητα των συμπολιτών, οι οποίοι τους ψήφισαν για τον πρώτο ρόλο ή σέβονται θεσμικά την ιδιότητά τους. Δεν μπορεί κάποιοι να παριστάνουν τον προστάτη των τοπικών συμφερόντων και να απαξιώνουν ανθρώπους που ο κόσμος με την ψήφο του και τους τιμάει και τους εμπιστεύεται να διαχειρίζονται τις υποθέσεις της Περιφέρειας και του Δήμου.
Βεβαίως η κριτική είναι πάντα χρήσιμη, αρκεί να είναι απαλλαγμένη από ατομικά συμφέροντα και από προσωπικά σύνδρομα, καθότι όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί βρίσκονται σε γυάλινο πύργο και εκτίθενται σε δημόσια θέαση. Αλλά στην περίπτωση του Καχριμάνη και του Ελισάφ είναι φανερό ότι οι κατ’ εξακολούθηση κριτές λίγο νοιάζονται για το καλό της Περιφέρειας και του Δήμου Ιωαννιτών.
Τα κίνητρά τους είναι θολά και εκπέμπουν νότες παραφωνίας και υποκρισίας. Βρίθουν από προσωπική εμπάθεια και από σύνδρομα προσωπικής περιπέτειας. Γι’ αυτό μηδενίζουν το έργο τους, περιφρονούν τους συμπολίτες και επιδιώκουν να γενικεύσουν την απαξίωση προς τους εκπροσώπους μας.
Ξεχνάνε ότι ο Περιφερειάρχης για χρόνια έχει τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας της Περιφέρειας Ηπείρου και λειτουργεί πέρα από κόμματα, παράγοντες και ομάδες. Άρα το έργο του αποτελεί το κύριο κριτήριο επιλογής του από τους ψηφοφόρους. Ο δε Δήμαρχος Ιωαννίνων ανέτρεψε κατεστημένα, τζάκια, ονόματα και κόμματα, προβάλλοντας μαζί με το προσωπικό του κύρος νέες ιδέες και νέους προσανατολισμούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και κανείς δεν μπορεί αξιόπιστα να αμφισβητήσει και των δύο αιρετών την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα στη δουλειά τους και στα καθήκοντά τους.
Και οι δύο γνωρίζουν άριστα τα προβλήματα του χώρου τους και καθημερινά πείθουν τους συμπολίτες για την ικανότητά τους να διαχειρίζονται την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Έτσι ερμηνεύεται το γεγονός ότι η κοινωνία γυρίζει την πλάτη της σε κριτικές προσωπικές και κλείνει τα αυτιά της κατά τρόπο περιφρονητικό στις σειρήνες.
Οπωσδήποτε υπάρχουν παραλείψεις και καθυστερήσεις, αλλά ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος δεν είναι παρόντες στα μεγάλα ζητήματα του τόπου και στις προκλήσεις. Τούτο αποδεικνύεται από τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις και των δύο σε δράσεις που σχετίζονται με έργα, με θεσμούς, με κοινωνική πολιτική κ.α.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι χώρος όπου ο καθένας μπορεί να ικανοποιεί τα προσωπικά του συμπλέγματα, τις ιδεοληψίες και τις εξαρτήσεις από ομάδες ή κόμματα. Ίσως να λησμονούν ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για το γενικό καλό του τόπου και μένει παγερά αδιάφορος για τις προσωπικές στοχεύσεις και φιλοδοξίες του καθενός. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι ορισμένοι θέλουν να ξεχωρίζουν και να παριστάνουν τους «Κιγκινάτους» πάντα βέβαια με βάση το αντάλλαγμα…
Επιτέλους, ας καταλάβουν ότι βάλλουν κατά του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου με όπλα άσφαιρα και άκαπνα. Οι κατ’ επάγγελμα κριτές ας περιμένουν τους δρομείς στο τέρμα της τετραετίας για να διαπιστώσουν σε ποιους θα απονείμει η κοινωνία τα αριστεία.