Το ρεπορτάζ που αλλάζει την πολιτική στην Ήπειρο...

on .

 ΕΙΝΑΙ από εκείνες τις φορές που ο ρόλος μιάς έγκυρης εφημερίδας δικαιώνεται και μόνο με ένα μικρό ρεπορτάζ. Αυτό συνέβη με όσα έγραφε ο «Πρωινός Λόγος» την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, σχετικώς με την ανάγκη αλλαγής της ηγεσίας στην Ήπειρο.

Δεν είναι που έκρινε απολύτως απαραίτητη αυτή την αλλαγή στο Δήμο Ιωαννιτών αναφερόμενος στην ανεκδιήγητα αποτυχημένη δημαρχία του κ. Ελισάφ, αλλά που ετέθη απρόσμενα απέναντι στον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη. Σε αυτόν, τον οποίον στήριζε όλα τα χρόνια που πέρασαν η Ν.Δ. και που o ίδιος εμφανίζονταν ως κατεξοχήν εκφραστής της -και των Νεοδημοκρατικών κυβερνήσεων. Για να κάνει κατάχρηση της εμπιστοσύνης που του έδειξε και με το

πέρασμα του χρόνου να αποδειχθεί πως καταχράστηκε και της εμπιστοσύνης που του έδειξαν οι Ηπειρώτες, μη μπορώντας πια να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής, όπου όλα αλλάζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς.
ΦΥΣΙΚΑ βρίσκουν κι εμάς απολύτως σύμφωνους όσα η εφημερίδα παρέθετε -αλίμονο αν συνέβαινε το αντίθετο για ένα τέτοιο θέμα- χωρίς να σημαίνει πως ταυτίζονται σε όλα οι απόψεις μας. Μιά διαφωνία μόνο· ο κ. Καχριμάνης δε στέρεψε από ιδέες, όπως σημείωνε. Δεν είχε ποτέ πρωτοποριακές ιδέες, για να στερέψει τώρα, για να πει κάποιος πως τις εξάντλησε καινοτομώντας. Καμιά καινοτομία, όλα θυσία στο βωμό της ανάπτυξης και στήριξης ενός βουλιμικού πελατειακού συστήματος, ακολουθώντας μιά παραδοσιακή πολιτική συνταγή· τα ρουσφέτια, τις απευθείας αναθέσεις, την αλαζονεία, τον ετσιθελισμό, την πανεπιστημονοσύνη, το διαίρει και βασίλευε, την απαίτηση αναγνώρισης της αυθεντίας του. Αυτό ήταν και είναι ο κ. Καχριμάνης, που πλέον έντρομος διαπιστώνει ότι «τρίζει η καρέκλα» της εξουσίας του, επί της οποίας με την ψήφο του λαού φυσικά, κάθεται αμειβόμενος επί δεκαετίες και που δήλωσε με έπαρση πως θα διεκδικήσει και στις εκλογές του 2023, ομιλών ως να προέκυψε από παρθενογένεση και ως ουδεμία ευθύνη να φέρει για την κατάντια της Ηπείρου!
ΑΛΛΑ αυτά είναι γνωστά, όπως και οι οικογενειακές επιχειρηματικές επιδόσεις του Περιφερειάρχη, που πλέον απασχολούν ολοένα και περισσότερους πολίτες και τη Δικαιοσύνη. Θα τα λέμε αυτά κι άλλα πολλά, αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό το θέμα μας σήμερα. Τη θέση του «Πρωινού Λόγου» σχολιάζουμε, μιάς παραδοσιακής κεντροδεξιάς εφημερίδας, πραγματικά όμως ακηδεμόνευτης. Αυτό το έχει αποδείξει άλλωστε με τη φιλοξενία απόψεων που συχνά έρχονται σε αντίθεση με τις δικές της, σεβόμενη πρωτίστως την είδηση και το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση. Αυτή η εφημερίδα λοιπόν, που θεωρείται ότι εκφράζει τον κόσμο της κεντροδεξιάς, που μέχρι τώρα στήριζε τον κ. Καχριμάνη και τις επιλογές του, χωρίς περιστροφές του είπε ...«αρκετά πιά, πήγαινε στο σπίτι σου», προκαλώντας σεισμικές δονήσεις διαρκείας. Γιατί όμως τώρα; Διότι προφανώς είναι αρκετά νωρίς (από τις εκλογές) για να μην μπορεί κανείς να κάνει πονηρές σκέψεις, οπότε ανοιχτός ο δρόμος για όποιες διαδικασίες.
ΤΗΝ αλήθεια είπε, αυτά που λένε πολλοί και που ακόμη περισσότεροι αποφεύγουν να εκφράσουν για ... ευνόητους λόγους. Καταλαβαίνετε, για να κάνουν τις δουλειές τους, ανταποκρινόμενοι στον εκμαυλισμό των συνειδήσεών τους, φυσικά για τον εναπομείναντα λίγο χρόνο εξουσίας του κ. Καχριμάνη. Για να επιχειρήσουν να ...πλαισιώσουν βεβαίως τον επόμενο, αν έχει κι εκείνος τη νοοτροπία του κ. Καχριμάνη. Εξέλιξη που όλοι οι μη αποδέκτες τέτοιας ευμένειας απεύχονται. Διότι το ζητούμενο είναι η ανάδειξη ηγετών με αρχές, με ρεαλιστικούς οραματισμούς και σχεδιασμούς για να βγει η Ήπειρος από το τέλμα και η πόλη των Ιωαννίνων από την αναξιοπρέπεια εξαιτίας της μίζερης πολιτικής που ασκεί ο δήθεν κοσμοπολίτης κ. Ελισάφ, που δεν υστερεί δυστυχώς σε τίποτε του κ. Καχριμάνη, δέσμιος κι αυτός του δικού του μικρόκοσμου.
ΟΜΩΣ, βασική προϋπόθεση είναι η συνειδητοποίηση ότι η εξυπηρέτηση μικρών ή μεγάλων συμφερόντων, δε σημαίνει προκοπή του τόπου και δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που λέμε γενικό συμφέρον. Εμείς αυτό αντλήσαμε ως επιβεβλημένη πολιτική αντίληψη από το ρεπορτάζ της εφημερίδας, που χάλασε τον ύπνο ορισμένων. Όσοι το διάβασαν προσεκτικά, σίγουρα θα συνειδητοποίησαν ότι μπαίνουμε σε μία νέα εποχή, όχι φυσικά σαν κι αυτή την αποτυχημένη του δημάρχου των Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ, αλλά κυριολεκτικώς νέα, απαλλαγμένη από μικροπολιτικές τακτικές και φαύλη νοοτροπία, που οδηγεί σε οπισθοδρόμηση. Ότι είναι καιρός να προβούμε σε ανατροπή κατεστημένων αντιλήψεων, μήπως και ο τόπος μας βγει από το μαρασμό και κατακτήσει τη θέση που του αξίζει στον κόσμο των ραγδαίων εξελίξεων και αλλαγών.