Πρώτη μέρα στο σχολείο: Χρήσιμες συμβουλές για παιδιά & γονείς!

on .

• Στις 13 Σεπτέμβρη πρόκειται να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς!
Οι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται στα σχολεία με πιστοποιητικό εμβολιασμού (όσοι είναι 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή δήλωση αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα. Σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα σε σχολική αίθουσα δε θα υπάρξει οριζόντιο κλείσιμο του σχολείου ή των τμημάτων, όπως γινόταν στο προηγούμενο σχολικό έτος, αλλά θα εφαρμόζονται νέα μέτρα.
Η πρώτη μέρα στο σχολείο αποτελούσε και αποτελεί μία ιδιαίτερη ημέρα για το κάθε παιδί. Πολλά παιδιά αισθάνονται έντονο άγχος και φόβο, όταν ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και κυρίως αυτά που θα πάνε πρώτη φορά στο Δημοτικό, αλλά και το Γυμνάσιο. Όσον αφορά το Γυμνάσιο, αποτελεί κάτι περισσότερο από μία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, πρόκειται για το μεταβατικό στάδιο από την παιδικότητα στην ωριμότητα. Το μεταβατικό αυτό στάδιο ονομάζεται ήβη ή αλλιώς εφηβεία.
Η εφηβεία είναι μία ηλικιακή περίοδος που ξεκινά περίπου από τα 10 - 14 χρόνια και μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 19. Πρόκειται για τη «μεταμόρφωση» του παιδιού σε ενήλικα, μία μεταμόρφωση που δεν είναι διόλου εύκολη, καθώς το παιδί, με την «αρωγή» των ορμονών, βρίσκεται σε μία αντίφαση, όπου από τη μία πλευρά θέλει να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει μακριά από το σπίτι, ενώ από την άλλη φοβάται να εγκαταλείψει τη φωλιά του και την οικογενειακή θαλπωρή.
Η εφηβεία χαρακτηρίζεται από έντονες ανησυχίες και ανασφάλειες. Κυρίως με την αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος, σκέψεις και φόβοι στροβιλίζονται στο μυαλό ενός εφήβου. Αρχικά, ο μαθητής δε θα είναι πλέον ο μεγάλος του σχολείου, το «εκτάκι», αλλά ο μικρότερος, που δε θα υπολογίζουν και ίσως να μη σέβονται οι μεγαλύτεροι. Ακόμη, η σωματική του διάπλαση θα τον «προδίδει» ότι είναι ο μικρός, καθώς στο Γυμνάσιο η διαφορά ηλικίας είναι περισσότερο εμφανής σε σχέση με αυτή του Δημοτικού τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια. Ως αποτέλεσμα έχουμε στην εφηβεία τα αγόρια να προσπαθούν να είναι περισσότερο μυώδη και ελκυστικά, ενώ τα κορίτσια με περισσότερες καμπύλες και θελκτικά. Οι έφηβοι στο Γυμνάσιο ενδιαφέρονται πολύ για την εικόνα τους και έχουν πολλές ανασφάλειες για την εξωτερική τους εμφάνιση! Ένας ακόμη αγχογόνος παράγοντας για έναν έφηβο σε σχέση με το νέο σχολικό περιβάλλον είναι η προσαρμογή του σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας. Πλέον δε θα έχει μόνο έναν δάσκαλο, αλλά πολλούς καθηγητές, οι οποίοι θα εναλλάσσονται διαρκώς καθιστώντας δύσκολη την αναγνώριση των ικανοτήτων του, αφού οι διδακτικές ώρες μαζί τους θα είναι περιορισμένες και ο ανταγωνισμός με τους συμμαθητές του μεγάλος.
Ακολουθούν οι σκέψεις και τα συναισθήματα της μαθήτριας Εύας Τάσση, η οποία μας περιγράφει πώς αισθάνεται τώρα που μπαίνει στην εφηβεία, αλλά και πώς φαντάζεται την Α’ Γυμνασίου: « Απ’ όταν μπήκα στην εφηβεία αντιμετωπίζω αρκετά προβλήματα με τον εαυτό μου και με τα πάντα γύρω μου. Κάθε μέρα έχω αρκετά νεύρα και τσακώνομαι με όλους, αλλά οι άλλοι έχουν πάντα δίκιο. Αρκετές φορές θα κλάψω χωρίς λόγο και δε θα μιλάω σε κανέναν. Αυτό γίνεται από τότε που πήγα στην έκτη δημοτικού. Με βοηθάνε πολύ οι γονείς μου για να τα ξεπεράσω όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά δε γίνεται τίποτα! Η εφηβεία είναι το χειρότερο πράγμα για εμένα, γιατί δεν μπορώ να αντιμετωπίσω τα προβλήματα που μου προκαλεί. Έχω αρχίσει να ντρέπομαι για το σώμα μου, γιατί το θεωρώ άσχημο. Κάθε μέρα έχω κακή διάθεση και δεν μου αρέσει τίποτα, θέλω να είμαι κλεισμένη μέσα στο δωμάτιό μου. Δεν έχω όρεξη να παίξω με τους φίλους μου ή να κάνω πράγματα γενικά. Έχω απομακρυνθεί αρκετά από αυτούς που κάναμε παρέα στο δημοτικό. Πιστεύω πως τώρα που θα πάω στο Γυμνάσιο θα είναι πολύ ωραία, γιατί θα κάνω καινούριους φίλους και όπως πάντα σε ένα σχολείο θα υπάρχουν και τα κακά παιδιά που κάνουν bullying. Εγώ αν δεχτώ ποτέ bullying δε θα δώσω σημασία! Νιώθω αρκετά χαρούμενη που θα κάνω καινούριες παρέες και λίγο λυπημένη γιατί θα χάσω τους παλιούς μου φίλους. Ο χώρος του καινούριου μου σχολείου θα είναι υπέροχος πιστεύω! Αυτά είχα να πω για την εφηβεία μου! Πιστεύω την περνάω πολύ άσχημα!»
Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς:
3 ξεκινήστε μία μικρή προετοιμασία από το σπίτι συζητώντας με το παιδί για τους φόβους και τις ανησυχίες του για το νέο σχολικό περιβάλλον. Εξηγήστε του με ενθουσιασμό πως πρόκειται για μία θετική αλλαγή στη ζωή του, όπου θα αποκτήσει νέες εμπειρίες και θα γνωρίσει νέους φίλους. Σε καμία περίπτωση μην του μεταδώσετε το άγχος και τους φόβους σας!
3 επισκεφθείτε μαζί το σχολείο μερικές ημέρες νωρίτερα, έτσι ώστε να εξαλείψετε τον φόβο του αγνώστου
3 πηγαίνετε σε ένα βιβλιοπωλείο και επιλέξτε μαζί τη νέα του σχολική τσάντα και τη γραφική ύλη. Οργανώστε και σημειώστε αναλυτικά σε μία ατζέντα το καθημερινό του πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, των ωρών μελέτης αλλά και του ελεύθερου χρόνου του. Τα όρια πρέπει να μπαίνουν από την αρχή και ο έφηβος τα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ
3 ήδη από τις πρώτες ημέρες οφείλετε να είστε δίπλα του στο διάβασμά του. Στο Γυμνάσιο τίθενται οι βάσεις στα πιο απαιτητικά μαθήματα, όπως είναι τα αρχαία, τα μαθηματικά, η φυσική, η χημεία. Προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί σας, όσο περισσότερο μπορείτε, καθώς και να ανακαλύψετε μαζί τις κλίσεις του
3 υπενθυμίστε του τους κανόνες υγιεινής και πως ακόμη και αν έχει κάνει το εμβόλιο, δεν θα πρέπει να ξεχνά, να πλένει συχνά τα χέρια του με νερό και σαπούνι, να εφαρμόζει αντισηπτικό χεριών, να καλύπτει το στόμα του με τον αγκώνα του σε περίπτωση που θέλει να βήξει ή να φτερνιστεί
Καλή σχολική χρονιά!
Το απόφθεγμα της ημέρας:
Εφηβεία είναι η ηλικία που τα παιδιά σταματούν να κάνουν ερωτήσεις, επειδή ξέρουν όλες τις απαντήσεις.