Οι Ταλιμπάν και ο «Ταλιμπανισμός»!

on .

Μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ξανάρχεται έντονα στην επικαιρότητα η συζήτηση για τον «Ταλιμπανισμό», δηλαδή την ακραία και ανεξέλεγκτη μορφή θρησκευτικής και πολιτικής και κοινωνικής έκφρασης και επιβολής, που μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, με διάφορους τρόπους και από διάφορους φορείς.

Ο «Ταλιμπανισμός» δεν μπορεί να έχει σχέση με καμία θρησκεία, αν και εμφανίζεται με θρησκευτική μορφή, γιατί το περιεχόμενό του έχει σκοταδιστικό και βίαιο χαρακτήρα, κάτι που δεν αρμόζει σ' έναν κόσμο, που θέλει να λέγεται προοδευμένος και σύγχρονος και πολιτισμένος.
Δυστυχώς, «Ταλιμπανίστικες» μεθόδους, δηλαδή φανατικές και εμμονικές προσεγγίσεις και ενέργειες, άλλοτε συνειδητές και άλλοτε ασυνείδητες, άλλοτε με συμφεροντολογικά κίνητρα και άλλοτε από αφέλεια, παρατηρούμε μερικές φορές, σ' όλο το φάσμα της κοινωνίας.
Και σαφώς οι Ταλιμπάν είναι σε αντίθεση με το επίσημο και μετριοπαθές Ισλάμ, το οποίο συμπυκνώνει και προσδιορίζει εννοιολογικά, με τις δικές του ιδιαιτερότητες βέβαια, τη βασική θέση των θρησκευμάτων, που είναι «υποταγή» προς το θέλημα του Θεού.
Με το Ισλάμ η Ορθοδοξία οφείλει να είναι σε διάλογο, με σκοπό την καταξίωση και την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων, καθώς πλέον και στην Ελλάδα συμβιώνουμε με τον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και ως χώρα βρισκόμαστε γεωγραφικά κοντά του.
Παρά τις βαθιές θεολογικές διαφορές Χριστιανισμού και Ισλαμισμού και τη διαφορετική κουλτούρα και τις δραματικές συγκρούσεις του παρελθόντος, είναι αμοιβαίο χρέος, μεστό προσδοκίας, να βρεθεί κοινός τόπος αλληλοκατανόησης και πολιτιστικής και θρησκευτικής.
Όμως στον «Ταλιμπανισμό» η κατάσταση ξεφεύγει και δημιουργεί πολύ φόβο και πολλούς κινδύνους και μεγάλη απειλή για την κοινωνική συνοχή, όταν προτεραιότητα είναι ο «ιερός» πόλεμος κατά των «απίστων».
Έτσι ο «Ταλιμπανισμός» εναντιώνεται οριζόντια και κάθετα στη συνύπαρξη και στην καταλλαγή με όποιους έχουν αντίθετη στάση ζωής και άλλες απόψεις. Με την πρόσμιξη διάφορων πολιτικών κινήτρων (ο «Ταλιμπανισμός» είναι ένα ολόκληρο σύστημα), τα οποία κατά την αντίληψή τους δεν βρίσκονται σε αντίθεση με τα θρησκευτικά πιστεύω τους, οι Ταλιμπάν παραβιάζουν κάθε κώδικα ηθικής, στ' όνομα της ηθικής!
Επικαλούμενοι τη γνώση και την αυστηρή τήρηση των νόμων της Σαρίας δεν αποθαρρύνονται, παρότι οι συνθήκες ζωής αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, να χρησιμοποιούν με μανία αντικοινωνικές και ενίοτε βάρβαρες και βίαιες μεθόδους, όπως η καταπίεση και υποβάθμιση των γυναικών (επιτρέπεται η σύναψη γάμων μικρής διάρκειας, μιας ώρας, ημέρας, εβδομάδας), η καταδίωξη των μειονοτήτων και των αλλοθρήσκων, η καταστροφή μνημείων άλλων πολιτισμών, η έλλειψη ελευθερίας έκφρασης κ.λπ. Ειδικότερα τις γυναίκες οι Ταλιμπάν τις αντιμετωπίζουν εξοντωτικά και τις θεωρούν σκλάβες.
Με το σκεπτικό ότι η γυναίκα πρέπει να είναι υπό τον άνδρα, πέρα από την ενδυμασία (όπου οι γυναίκες έχουν σκεπασμένο το κεφάλι τους με τη μαντήλα και το πρόσωπό τους με το μαύρο πέπλο «τσαντόρ»), την κακοποιούν, την εξευτελίζουν, την κρατούν αγράμματη και στο περιθώριο, δεν της επιτρέπουν να εργαστεί, της απαγορεύουν τη διασκέδαση, την ακρωτηριάζουν (ο ακρωτηριασμός καλείται γενικά, κατ' ευφημισμό, «γυναικεία περιτομή»), της επιβάλλουν τη ζώνη αγνότητας και γενικά της συμπεριφέρονται αποτρόπαια και καταπιεστικά.
Οι φανατικοί Ταλιμπάν και ο «Ταλιμπανισμός» τους, που βασίζονται στην επιδίωξη της κυριαρχίας, της ισχύος και της δύναμης, και δεν φροντίζουν, να βελτιώσουν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του λαού, αλλά εφαρμόζουν υπερβαλλόντως τα πειθαρχικά στοιχεία της κοσμοθεωρίας τους, με τη σκληρή και οπισθοδρομική τακτική τους απομακρύνουν κάθε δυνατότητα προόδου και δημιουργούν σύγχυση, μίσος, προκατάληψη και διαχωρισμό.
Προτείνουν καθαρά και απερίφραστα τη δημιουργία μιας ενωμένης Ισλαμικής κοινότητας και αυτή η πρόταση συνοψίζεται στο σύνθημα: «Ούτε Ανατολή, ούτε Δύση. Το Ισλάμ είναι η μόνη λύση».
Εκείνο, που χρειάζεται, στο σύγχρονο κόσμο, που βρίσκεται σε συνεχή αλληλεξάρτηση, δεν είναι ο φονταμενταλισμός και η απόρριψη, που πρεσβεύει ο «Ταλιμπανισμός», αλλά δημιουργική ενέργεια και έμπνευση για το μέλλον.