Εκπρόσωποι συμφερόντων και στην Περιφέρεια Ηπείρου!

on .

ΒΙΑΣΤΗΚΑΝ να χαρούν κυρίως οι Αρχές του τόπου και διάφοροι δήθεν μεγαλοσχήμονες, επειδή η στήλη απουσίασε επί τρεις εβδομάδες. Τον ξεφορτωθήκαμε τον... ασεβή, είπαν, αλλά ματαίως πανηγύρισαν. Τα... μπάνια του λαού και προσωπικοί λόγοι μας ανάγκασαν να λείψουμε. Και πλέον είμαστε εδώ πάλι στη γωνιά μας για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Καταλαβαίνουμε ότι τους χαλάμε το όνειρο, αλλά τα έχει η ζωή αυτά. Συνεχίζουμε λοιπόν με περισσότερη... «ασέβεια» διότι την προκαλούν, τόσο που με την εκδήλωσή της προκαλούμε τριγμούς στη... Συνταγματική τάξη, σύμφωνα με αναιδώς εκφρασθείσα κωμικοτραγική άποψη.
ΔΕΙΤΕ όμως ένα παράδειγμα από τα τόσα, για ποιό λόγο οργιζόμαστε. Την Τετάρτη συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου για να γνωμοδοτήσει για δυό υδροηλεκτρικά έργα στο Γρεβενίτι του Δήμου Ζαγορίου. Η απόφαση ήταν θετική. Ίσως αναρωτηθείτε ποιό είναι το πρόβλημα, αφού ούτε η πρώτη θετική απόφαση είναι ούτε και η τελευταία που θα ληφθεί. Στην προκειμένη όμως περίπτωση συνέβη τούτο το πρωτοφανές: Ο επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης του ΚΙΝΑΛ (πρώην ΠΑΣΟΚ) και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε κώλυμα και γι’ αυτό απείχε από τη συνεδρίαση, για να συμμετάσχει στη συνέχεια ως εκπρόσωπος της εταιρίας που θα φτιάξει τα υδροηλεκτρικά!
ΔΗΛΑΔΗ, ο άνθρωπος που εξελέγη για να προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών, των πολλών και το περιβάλλονπαραιτήθηκε από αυτή την αποστολή για όσο χρειάζονταν, για να υπερασπιστεί το συμφέρον μιάς εταιρίας, επιχειρηματιών που θέλουν υδροηλεκτρικά σε προστατευόμενη περιοχή Natura στο Ζαγόρι, που φιλοδοξεί να αποτελέσει προστατευόμενο μνημείο της Unesco! Για αυτές τις υπηρεσίες του ο κ. Δημητρίου σίγουρα αμείφθηκε και ασφαλώς δε θα επρόκειτο για πενταροδεκάρες. Άλλωστε και για εκείνον το διακύβευμα δεν ήταν μικρό, οπότε άξια η αμοιβή του όποια κι αν ήταν. Δεν είναι δα και μικρή υπόθεση επικεφαλής παράταξης να μεταβάλλεται ανενδοίαστα σε εκπρόσωπο επιχειρηματικών συμφερόντων.
ΓΙΑ να δείτε πόσο σοβαρό είναι αυτό που συνέβη, σκεφτείτε τον αρχηγό ενός κόμματος να εμφανιστεί στη Βουλή και να πει: «Δε συμμετέχω με την ιδιότητα που έχω στη συζήτηση για το τάδε νομοσχέδιο, αλλά ως εκπρόσωπος της δείνα εταιρίας»! Πως θα σας φαίνονταν άραγε; Σίγουρα θα προκαλούνταν θύελλα αντιδράσεων, μέχρι που θα υποχρεώνονταν σε παραίτηση και δικαίως. Τώρα, στην περίπτωση του κ. Δημητρίου ούτε γάτα- ούτε ζημιά, που λέει και η παροιμία, χωρίς να υψωθεί οργίλη φωνή από κανέναν, ούτε και εκ των Περιφερειακών Παρατάξεων! Προφανώς το θεώρησαν απολύτως φυσιολογικό, για να μην υποθέσουμε ότι ενδόμυχα θα είπαν πως... «κάποιες φορές όλοι το ίδιο κάνουμε», δηλαδή εξυπηρετούν συμφέροντα. Εκείνοι κρυφά ενώ ο κ. Δημητρίου φανερά!
ΒΕΒΑΙΩΣ ούτε η Περιφερειακή Αρχή ήταν αντίθετη. Ο αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Βασίλης Γοργόλης υπερθεμάτισε της κατασκευής των υδροηλεκτρικών, αμφισβητώντας μάλιστα και την πλειοψηφία με την οποία ελήφθη η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Γρεβενιτίου, έκρινε ότι δεν βλάπτεται το περιβάλλον, με τον δήμαρχο Ζαγορίου κ. Γιώργο Σουκουβέλο να μην είναι απολύτως αντίθετος, δηλώνοντας όμως ότι σέβεται την απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου. Κάπως έτσι αποφασίστηκε, πήγαν περίπατο οι διακηρύξεις της Περιφέρειας περί του ενδιαφέροντος για το περιβάλλον, ενώ με σφοδρότητα αντέδρασε η «Λαϊκή Συσπείρωση» χωρίς όμως να αναφερθεί στο μέγα θεσμικό ατόπημα του κ. Δημητρίου.
ΑΥΤΑ απέφυγαν σχεδόν όλοι να τα παρουσιάσουν και να τα σχολιάσουν. Ίσως γιατί στην υπόθεση έχει εμπλοκή και η Μητρόπολη Ιωαννίνων! Της οποίας ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος πριν από ένα χρόνο ενέκρινε την απόφαση του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Βουτσάς, για την κατασκευή από εταιρία υδροηλεκτρικών έργων σε ποτάμια της περιοχής, των οποίων η χρήση της είχε παραχωρηθεί από το Δήμο Ζαγορίου! Δεν είμαστε φυσικά σε θέση να γνωρίζουμε την συμφωνία της Μονής με την εταιρία, αλλά ένας ακόμη λόγος που η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ενέκρινε το αίτημα, μπορεί καθένας να εικάσει ότι θα ήταν και η ανάμιξη του Μητροπολίτη, με τον Αρχιμανδρίτη της Μονής Βουτσάς να είναι εξάδελφος του Περιφερειάρχη.
TTT
ΤΩΡΑ ελάτε να μας πείτε ότι πρέπει να αποτίουμε τιμή και σεβασμό προς εκπροσώπους των Αρχών του τόπου, όταν χωρίς δισταγμό και προσχήματα μεταβάλλονται σε dealer συμφερόντων, όπως πχ ο κ. Δημητρίου. Ενδεχομένως θα μας πείτε ότι επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος και έτσι δρα. Σύμφωνοι ως προς το πρώτο σκέλος, αλλά για να προωθήσει (και όποιος άλλος) τα επιχειρηματικά του σχέδια, δεν μπορεί για κανένα λόγο να χρησιμοποιεί το όργανο στο οποίο εξελέγη να εκπροσωπεί τους Ηπειρώτες, την Περιφέρεια εν προκειμένω. Δυστυχώς όμως τέτοιες πρακτικές είναι συνήθεις πλέον και για αυτό γίνονται αποδεκτές, με τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη να τρίβει τα χέρια του περιχαρής, που έχει παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο «τσεπάκι» του και που συχνά τον ξεπερνούν σε εξυπηρετήσεις- οπότε και συχνά τους λέει χωρίς περιστροφές ... «μη μιλάτε»!
ΟΥΤΕ να σκεφτούμε λοιπόν δε θέλουμε πόσες αποφάσεις έχουν παρθεί και που εξυπηρετούσαν επιχειρηματικά συμφέροντα, είτε στην Περιφέρεια είτε στους Δήμους (και δη των Ιωαννιτών) ή στη Βουλή. Διότι αν το κάνουμε θα παρεκτραπούμε και δεν το θέλουμε, παρ’ ότι επιβάλλεται (και το κάνουμε) να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους κι ας θυμώνουν όσοι παριστάνουν τους θιγμένους, βουτηγμένοι όμως μέχρι το λαιμό στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Αυτοί που έχουν το θράσος να μας κάνουν κηρύγματα δεοντολογίας και σεβασμού των εκπροσώπων των θεσμών, τους οποίους όμως οι ίδιοι εξευτελίζουν...