Η επόμενη ημέρα των πυρκαγιών… (Το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου)

on .

 Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές παρακολουθούμε όλοι από τα ΜΜΕ τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Βαρυμπόμπη, την Αρχαία Ολυμπία, την Εύβοια και συνεχίζουν να πλήττουν και άλλα σημεία της πατρίδας μας.

Η έκταση της καταστροφής, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι τεράστια στη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας. Επιπλέον η ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί με ρίπους από τα καμένα δένδρα και έχει γίνει αποπνικτική.
Άπαντες ελπίζουμε ότι οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τη συνδρομή της Αεροπορίας και με τη βοήθεια του

Τριαδικού Θεού θα καταφέρουν να δαμάσουν τις φλόγες.
Όλη αυτή η καταστροφή όμως –η οποία επαναλαμβάνεται σχεδόν κατ’ έτος, θα πρέπει να μας κάνει όλους να είμαστε σε εγρήγορση και να σκεφτούμε την επόμενη ημέρα της καταστροφής, καθώς και το ποια βοήθεια θα μπορούσαμε όλοι να προσφέρουμε στο φυσικό περιβάλλον ώστε να αναγεννηθεί το δυνατόν συντομότερο.

Το παράδειγμα των Βρετανών
Αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση ότι η διάσωση του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας, τόσο της Πολιτείας όσο και των πολιτών. Η μόνη λύση, κατά την εκτίμηση του γράφοντος, για να το επιτύχουμε αυτό, είναι η μαζική δενδροφύτευση σε όλη την Ελλάδα από τον Έβρο και την Κόνιτσα, μέχρι τη Ρόδο και το ακριτικό μας Καστελόριζο. Και αν αυτό κάποιοι το θεωρήσουν αδύνατο, πρέπει να ενημερωθούν ότι στο μακρινό Ηνωμένο Βασίλειο από την 1η Οκτωβρίου 2021 ξεκινά η δράση: «PLANT A TREE FOR THE JUBILEE -THE QUEEN’S GREEN CAPONY (Q.G.C.)»- “ΦΥΤΕΨΕ ΕΝΑ ΔΕΝΔΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΒΗΛΑΙΟ-Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ”. Οι υπήκοοι της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών στο θρόνο του Η. Β. από την ίδια, καλούνται, για να την τιμήσουν, να δεντροφυτεύσουν την πατρίδα τους.
Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τα ανωτέρω εκτεθέντα στοιχεία, αν υπάρχει καλή θέληση, μπορεί και στον τόπο μας να γίνει άμεσα από όλους μας μια σημαντική πράξη για να βοηθήσουμε ουσιαστικά το περιβάλλον. Η πυρκαγιά έκανε το καταστροφικό της έργο. Δεν χρειάζεται να μείνουμε «όμηροι» της καταστροφής. Αντί να καταριώμαστε το σκοτάδι, ας κάνουμε κάτι θετικό, ας ανάψουμε ένα κερί.
Πολίτες και Πολιτεία δίνοντας το καλό παράδειγμα προς τους νέους μπορούμε να δώσουμε λύση στη μάστιγα της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος είναι ένα δώρο για τις επόμενες γενιές και αφορά όλους μας. Και κυρίως αφορά τα παιδιά μας στα οποία πρέπει να παραδώσουμε, τουλάχιστον, όσα εμείς παραλάβαμε από τους προηγούμενους και τίποτε λιγότερο αφού «κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί» όπως λέει κι ο ποιητής.

* Ο Κωνσταντίνος Χασόγιας είναι Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.