ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: 29 χρόνια Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας!

on .

 «Η καρδιά μας είναι γεμάτη ευχαριστία και δοξολογία στον Θεό, διότι παρά τις δυσκολίες και παρά όλους τους φόβους που υπήρχαν τελικά μας αξίωσε και είχαμε όλη αυτή την ευλογημένη πορεία.

Το υπογραμμίζω, δεν ήταν η πορεία ενός προσώπου, ήταν η πορεία της Εκκλησίας μας. Δεν ήταν η πορεία του Αρχιεπισκόπου, είναι η πορεία όλων μας και είμαστε ευγνώμονες για τις γνωστές και άγνωστες σε εμάς ευεργεσίες του Κυρίου», τόνισε ο κ. Αναστάσιος κατά την 29η επέτειο, 2 Αυγούστου 1992 -2 Αυγούστου 2021, ενθρόνισής του ως Αρχιεπισκόπου στην Αλβανία.
Και αυτή η πορεία είχε και πολλές δυσκολίες, είχε και πολλούς θριάμβους... Και συνεχίζονται και οι δυσκολίες και ο θρίαμβοι. Όπως συνεχίζεται η απεριόριστη αγάπη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου προς το λαό της Αλβανίας, που εκφράζεται πολλαπλά, αλλά κυρίως με μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά προς όλους αδιακρίτως, στην οποία ξέρουν ότι θα βρουν οικειότητα, απλότητα και ειλικρίνεια.
Στα 29 χρόνια στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Αλβανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, παρουσιάζει μια πολυποίκιλη προσφορά, εκκλησιαστική και κοινωνική, με οικουμενικές διαστάσεις, που έχει ως αποκορύφωμά της και αποτέλεσμά της την αγάπη, την ειρήνη, την πρόοδο, την αλληλοκατανόηση, τη συνύπαρξη και την αλληλεγγύη. Μια προσφορά, που τον ανέδειξε όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, φωτεινό παράδειγμα ήθους και πνευματικότητας
Διαθέτει τα χαρίσματά του, αλλά και τον εαυτό του, αφιερώνοντας θυσιαστικά όλες του τις δυνάμεις, στην οικοδομή, αλλά και στα προβλήματα του λαού. Ο Μακαριώτατος με την ταπεινότητά του, με τον ώριμο λόγο του, με την ενάρετη βιοτή του, με τα αξιοθαύμαστα έργα του σε διάφορους τομείς, αφήνει αποτυπώματα, που ένα-ένα αποκαλύπτουν το μεγαλείο του Θεού. Αλλά και χαράσσει διαδρομή, που καρποφορεί πλούσια. Δεν έχει αναδειχθεί τυχαία σε φωτισμένο υπόδειγμα θρησκευτικού ανδρός και ηγέτη.
Είναι ευρέως γνωστό, αλλά και ευρέων διαστάσεων, το έργο, μέσα σε σκληρές, έως εχθρικές, μερικές φορές, συνθήκες ειδικά στο αρχικό στάδιο, του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Όμως είναι σφραγισμένο και διαποτισμένο με την αγνότητα της καρδιάς του, γι’ αυτό συνέβαλε καθοριστικά όχι μόνο στην αναγέννηση εκ θεμελίων της Εκκλησίας της Αλβανίας, αλλά και στην αναζωογόνηση της αλβανικής κοινωνίας. Και όσους τον πολέμησαν τους συγχώρησε, άνοιξε την αγκαλιά του για όλους και σήμερα είναι μια προσωπικότητα αγαπητή και αποδεκτή στον αλβανικό λαό και αναγνωρισμένη διεθνώς.
Οι βηματισμοί του, διακριτικοί και συνάμα ουσιαστικοί, με σεμνό και ταπεινό φρόνημα, απέδωσαν καρπούς πολλούς. Λειτουργικούς, ποιμαντικούς, κοινωνικούς εκπαιδευτικούς, φιλανθρωπικούς. Δημιουργήθηκαν υποδομές όχι μόνο στο χώρο της Εκκλησίας, ανακαινίστηκαν ναοί και μοναστήρια ή χτίστηκαν καινούργις εκκλησίες, αλλά και στο κράτος (δρόμοι, υδραγωγεία, τεχνικά και αγροτικά έργα κλ.π).
Επίσης επένδυσε πολλά στο χώρο της εκπαίδευσης. Και δικαιώνεται συνεχώς. Χορταίνει και ξεδιψάσει πεινασμένες και διψασμένες νεανικές ψυχές. Τις οδηγεί σε αληθινές πηγές. Και του το αναγνωρίζουν με τη γλυκόφωνη καμπάνα της δόνησης του εσωτερικού τους κόσμου, που μετατρέπεται σε χείμαρρο πνευματικότητας, μέσω του οποίου εξωτερικεύονται αισθήματα και συναισθήματα.
Τα Εκπαιδευτήρια, που ίδρυσε σ΄ ολόκληρη την Αλβανία, είναι πρωτότυπα και προσφέρουν ουσιαστική μάθηση και διαμορφώνουν ήθος, καλλιεργώντας ψυχικά χαρίσματα. Αναπτύσσουν διάφορες δραστηριότητες, όπως μαθητικούς διαγωνισμούς φωτογραφίας και ζωγραφικής, προγράμματα πληροφορικής και άλλα, ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού, εκδρομές κ.λπ., γεγονός, που σε συνδυασμό με το καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, τα κατατάσσει στα πρωτοπόρα της Αλβανίας. Και τα κατόρθωσε αυτά, που φαίνονται ακατόρθωτα, με ανεξάντλητη αγάπη, που αντλεί από τη χάρη του Θεού και τη στήριξη του λαού.
Συντονίζει το ρυθμό του σώματος και της ψυχής του στην πορεία της προσωπικής του ευθύνης, βάσει της αποστολής του. Γι' αυτό οι Ορθόδοξοι και όχι μόνο της Αλβανίας θεωρούν τον Αναστάσιο πηγή ανάστασης για τη χώρα τους.
Τις ανάγκες του ποιμνίου, πέρα από την άμεση βοήθεια, υλική και ηθική, τις αντιμετωπίζει θεραπευτικά στην προοπτική της ψυχικής ανάτασης των ανθρώπων, που θα τους φέρει κοντά με την αληθινή ζωή, που είναι ο Χριστός. Άρα δεν περιορίζεται σε μια ενδοκοσμική θεώρηση των πραγμάτων, αλλά προσανατολίζει σε μια οντολογική προοπτική. Δημιουργεί και ταυτόχρονα νοηματοδοτεί πνευματικά τους στόχους του.