Με τον COVID-19 πάθαμε αλλά ακόμη δεν μάθαμε!

on .

 Εδώ και δύο χρόνια περίπου ο πλανήτης μας ταλανίζεται από την πρωτοφανή πανδημία από τον κορωνοϊό και φυσικά το ίδιο ισχύει και για τη χώρα μας. Τα πάντα ήρθαν επάνω - κάτω.

Συναγερμό χτύπησαν οι ειδικοί παθολόγοι, οι ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές, οι λοιμοξιολόγοι, με ανακοινώσεις, άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές. Έτσι συμβαίνει πάντοτε όταν παρουσιάζεται μια πανδημία και εκατομμύρια ανθρώπων χάνονται ή

νοσούν. Πάθαμε λοιπόν, θα πρέπει όμως να μάθουμε. Παρεκτροπές και προσωπικές τακτικές, είναι πάντοτε βλαπτικές και επικίνδυνες.
Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή κι όχι καθένας να λέει ό,τι τον συμφέρει και η καθημερινότητα, δηλαδή η ενημέρωση από τα Μ.Μ.Ε πρέπει να ‘ναι συνετή και όχι επιπόλαια. Δεν είναι κουραστικό να ακούμε για χρήση μάσκας, πλύσιμο χεριών, ατομική υγιεινή, προστασία των άλλων όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε. Όλα αυτά, καλό είναι να γίνουν μέρος στην καθημερινότητά μας.
Δυστυχώς πάθαμε, και Θεός φυλάξοι, μπορεί κι άλλα να πάθουμε, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν μάθαμε. Εδώ πρέπει ως απλοί πολίτες, να τονίσουμε ότι οι μεν και οι δε, όταν βγαίνουν στην τηλεόραση ή στα ΜΜΕ πρέπει να έρχονται σε επιστημονική συνεννόηση και να μη θέλουν ο καθένας να περάσει οπωσδήποτε την άποψή του, έστω και με απλά επιστημονικά επιχειρήματα. Τρόποι υπάρχουν πολλοί.
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι αποδείχτηκε περίτρανα πως τα εμβόλια συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα επιτεύγματα της επιστήμης και ότι χάρη σε αυτά σώζονται εκατομμύρια ζωές.
Όμως υπάρχουν και οι αντιρρησίες με διατυπωμένες απόψεις, διαφωνώντας με τους πρώτους κι ακόμη αντιρρησίες συνειδήσεως (θρησκευτικών, πολιτικών, φιλοσοφικών πεποιθήσεων) οι οποίοι τονίζουν ότι τα εμβόλια έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Γι’ αυτό δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Κι όμως για τη ζωή μας, που είναι και με τα χίλια βάσανα καθώς λέει ο λαός μας γλυκιά, όλα μπορεί με κατανόηση να εφαρμοστούν. Άλλωστε, ερωτώ πιο φάρμακο ή εμβόλιο δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες;
Κοντολογίς, πρέπει ο COVI-19 που τόσα πάθαμε να μας διδάξει και να μας μάθει πολλά. Αυτό ας είναι το γενικό μας συμπέρασμα. Ο COVID-19 και οι μεταλλάξεις του θα νικηθούν, έτσι θ’ απολαύσουμε το καλοκαίρι μας και τους επόμενους μήνες με ασφάλεια. Προσοχή και σύνεση λοιπόν όλοι μας!