Αρνητές εμβολίων και Εκκλησία…

on .

- Το 4ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι προ των πυλών. Προειδοποιούν οι επιστήμονες, το δείχνουν οι καθημερινοί αριθμοί κρουσμάτων, ανησυχούν οι πολίτες...
Όλοι; Όχι βεβαίως! Υπάρχουν οι αρνητές της μάσκας και των προληπτικών μέτρων, υπάρχουν και οι αρνητές των εμβολίων. Δυστυχώς και στις δύο κατηγορίες «αρνητών» δεσπόζουσα θέση έχουν άνθρωποι της Εκκλησίας!
Κληρικοί, αλλά και θρησκευτικές οργανώσεις οι οποίες αντιδρούν, θεωρώντας τα «έργα του διαβόλου». Η επιστήμη- γι’ αυτούς - είναι μεν έργο του Θεού, αλλά εξαιρουμένης της μάσκας και του συγκεκριμένου εμβολίου…
Η Ιερά Σύνοδος προσπαθεί να πείσει ότι σε θέματα υγείας πρέπει να εμπιστευόμαστε την επιστήμη κι όχι τις ανεύθυνες διαδόσεις. Ο Αρχιεπίσκοπος και επιφανείς μητροπολίτες και τη μάσκα φόρεσαν και το εμβόλιο έκαναν. Όμως οι… άπιστοι παραμένουν ακλόνητοι και δυστυχώς επικίνδυνοι για την κοινωνία.
Τι κι αν εύχονται «υπέρ υγείας», «υπέρ μακροζωίας» κ.ο.κ. Αυτές οι ευχές εξαιρούν την πανδημία του κορωνοϊού!
Πρωτοστατούν ορισμένοι κληρικοί, που έχουν τη δική τους θεωρία, την οποία και διακινούν (ή ακόμη και την επιβάλλουν με τον τρόπο τους) ανάμεσα σε πιστούς, οι οποίοι κατά βάση είναι μεγάλης ηλικίας και καλών προθέσεων. Το αποτέλεσμα το δείχνει ο αριθμός των ανεμβολίαστων.
Τώρα μάλιστα που έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και δεν υπάρχει το «άλλοθι» της έλλειψης ραντεβού, σε όλους είναι γνωστά πρόσωπα του κοντινού ή φιλικού τους περιβάλλοντος που δεν εμβολιάστηκαν και για ποιο λόγο. Και οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν σχέση άμεση ή έμμεση με την Εκκλησία!
Αναφερόμαστε βεβαίως για την εικόνα που υπάρχει στο Νομό Ιωαννίνων, στον οποίο κάτι δεν πάει καλά και με τις δύο Μητροπόλεις του. Σ’ αυτή των Ιωαννίνων, ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος επιβάλλει μεν σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας στους ναούς της πόλης, δίνοντας πρώτος το παράδειγμα του εμβολιασμού, όμως δεν μπορεί να ελέγξει τις «υπόγειες αντιδράσεις» κληρικών (ελάχιστων μεν, αλλά ικανών να δημιουργήσουν κλίμα) που αντιστρατεύονται μέτρα και εμβολιασμούς, αλλά και λαϊκών όπως συνέβη με την υπόθεση του Γηροκομείου «Ζωσιμαδών».
***
Το πρόβλημα όμως είναι κατά πολύ οξύτερο στην ακριτική Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.
Με όλο το σεβασμό προς τον Μητροπολίτη κ. Ανδρέα, επισημαίνουμε ότι, τα μηνύματα που έρχονται από ενορίες και ενορίτες της Μητρόπολης, δείχνουν να επικρατεί μια άναρχη κατάσταση στο ζήτημα της τήρησης των μέτρων, αλλά και της ενθάρρυνσης του αντιεμβολιασμού από κληρικούς και το περιβάλλον τους.
Υπάρχουν ναοί στους οποίους η μη τήρηση αποστάσεων και η μη χρήση μάσκας είναι κανόνας. Μάλιστα προσελκύουν και αρνητές και από άλλες περιοχές, των οποίων οι ιερείς είναι σχολαστικοί, θέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο τους μόνιμους κατοίκους ή και αποτρέποντάς τους από το να εκκλησιάζονται.
Υπάρχουν και κληρικοί οι οποίοι όχι μόνο δεν τηρούν ουδέτερη στάση έναντι των εμβολίων, αλλά τάσσονται ανοικτά (με το μανδύα της πνευματικής καθοδήγησης) κατά αυτών.
Το φαινόμενο το είχε επισημάνει ο «Π.Λ.» πριν αρκετές εβδομάδες. Όμως η κατάσταση αντί να βελτιωθεί, χειροτέρευσε!
«Ο Θεός να βάλει το χέρι» του ώστε να μη αρχίσουμε να μετράμε θύματα στα ήδη ερημωμένα χωριά μας από το 4ο κύμα της πανδημίας.
Πριν φθάσουμε στο έσχατο σημείο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας θα πρέπει να θέσει τους ιερείς της Μητρόπολής του ενώπιον των ευθυνών τους.
Να τους ζητήσει να σεβαστούν τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στο θέμα εμβολιασμού, οι οποίες ελήφθησαν με τη δική του μάλιστα συμμετοχή και παρουσία.
Να τους καλέσει να ενημερώσουν το εκκλησίασμά τους για τα μέτρα, αλλά και για τον εμβολιασμό.
Στην ανάγκη να απαλλάξει των καθηκόντων τους, για όσο διάστημα χρειαστεί, όσους κληρικούς επιμένουν στις αντιρρήσεις, στις δοξασίες, στην εναντίωσή τους με την επιστήμη.
Η αδιαφορία, η ανοχή σκοτώνει… Ως εδώ και μη παρέκει!

«ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ»