Οικονομία, Πανδημία και Περιφέρεια στο «απόσπασμα»!

on .

l Ζώντες την σκληρή πραγματικότητα, την οικονομική κατάσταση και το μοντέλο «ανάπτυξης» στη χώρα μας και δη στην ύπαιθρο χώρα, δεν μπορεί να μην αισθάνεται ο καθένας μας απογοήτευση από σχεδόν όλους που κυβέρνησαν! Από πού να ξεκινήσει και που να φτάσει κανείς!

Μερικά στοιχεία-νούμερα παραθέτω:

- 179 μέρες το χρόνο χρειαζόμαστε να δουλεύουμε για να πληρώσουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

- 71,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 - έτος πανδημίας θα πληρώσουμε για φόρους.
-44 δισεκατομμύρια ευρώ ξοδεύουμε και με πολύ μεγάλη οικονομία για διατροφή, ένδυση, «διασκέδαση» και λοιπές δαπάνες.
- 22% συντελεστής φόρου για εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ-δηλαδή τσάκισμα, διάλυση της μεσαίας τάξης-για την οποία όλα τα κόμματα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, για την φτωχοποιημένη τάξη, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να φτιάξουν μια δίκαιη, ποιο αναλογική με περισσότερους συντελεστές φορολογική κλίμακα π.χ. 10.001 έως 15.000 € συντελεστής 10%, 15.001 έως 20.000 € 15% κ.ο.κ.
Γιατί η ίδια φορολογική κλίμακα, φορολογική αντιμετώπιση των φτωχών περιφερειών και δη της Ηπείρου-της πιο φτωχής περιφέρειας της χώρας μας; Κίνητρα δεν πρέπει να υπάρχουν; Έτσι θα γυρίσουν οι νέοι στα ερημωμένα χωριά μας; Να επιχειρήσουν και να αναστήσουν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής;
Δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι η πατρίδα μας, με αυτό το μοντέλο «ανάπτυξης», με αυτόν τον ρόλο της Α-Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ζητάει «ελεημοσύνη» από την κεντρική εξουσία και να στηρίζεται μόνο στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ!
Για ποιο πρόγραμμα 2.0 –Ταμείου Ανάκαμψης-30 δισ. ευρώ συζητάμε, όταν γνωρίζουμε ότι όλα έχουν σχεδιαστεί από τις Βρυξέλλες-δηλαδή Γερμανία, λίγο Γαλλία και λοιπές πλούσιες χώρες της Ε.Ε. υπέρ των μεγάλων και ξένων πολυεθνικών εταιριών πρώτα και μετά των Ελληνικών σε σύμπραξη με τις ξένες εταιρίες.

Είναι σχεδόν γνωστό ποιοι είναι οι υποψήφιοι για την πράσινη ενέργεια, την καινοτομία κλπ.
Καλά είναι τα κεφάλαια για την ψηφιοποίηση του κράτους, του δημοσίου και την καινοτομία. Μήπως και γίνουμε ποτέ κράτος, δημόσιο που σέβεται τον πολίτη όπως τα προηγμένα της Βόρειας Ευρώπης.
Ποια ανεργία και πόσο θα μειωθεί, όταν έχουν ήδη φύγει στο εξωτερικό 600.000 νέοι και δη επιστήμονες;
Αν η χώρα δεν παράγει, δεν δημιουργήσει στην περιφέρεια, στα ερημωμένα χωριά μας μικρές επιχειρήσεις, συνεταιριστικές επιχειρήσεις- εάν δεν υπάρξει συνεταιριστικό και αλληλέγγυο πνεύμα συνεργασίας, στον πρωτογενή τομέα παραγωγής- που είναι πλούσιος, λόγω κλίματος και περιβάλλοντος, δεν θα έχει μέλλον και θα είμαστε μια ζωή αποικία που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ξένων και των «εταίρων» μας!
Ήταν στραβό το κλήμα το έφαγε και ο γάιδαρος…