Τι προϋποθέτει το πάρκο υψηλής τεχνολογίας!

on .

 Την εποχή αυτή με το κέντρο υψηλής τεχνολογίας στο προσκήνιο, ο Πρωθυπουργός, οι CEO και τα υπόλοιπα στελέχη των γερμανικών εταιριών που επισκέφτηκαν αστραπιαία την πόλη από την δική τους σκοπιά εξέφρασαν με τον δικό τους τρόπο το «φτιάξτε το αλλά εμείς δεν ποντάρουμε σε αυτό». Αν δούμε το πολύ πρόσφατο παρελθόν (πριν περίπου 5 χρόνια), εμφανίστηκε η πρώτη «γερμανική» πολλά υποσχόμενη και λίγο μετά η δεύτερη πολλά υποσχόμενη επίσης και πραγματικά κράτησαν τον λόγο τους και έφεραν δουλειά στον τόπο δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Σαφέστατα λοιπόν η υποδοχή μας σε αυτό το γεγονός μεγάλη. Γιατί όχι άλλωστε να μην χαρούμε, μιας και αρκετοί νέοι της περιοχής έχουν δουλειά και δεν χρειάστηκε να φύγουν σε άλλες πόλεις ή ακόμη χειρότερα να μεταναστεύσουν.
Έτσι λοιπόν και χρήματα παράγονται «εδώ», και οι εργαζόμενοι αμείβονται «εδώ» και η πόλη με την σειρά της έχει καλύτερο κύκλο οικονομίας. Φυσικό επόμενο λοιπόν είναι πως και οι εταιρείες αυτές πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους «εδώ» και έτσι λοιπόν το μοντέλο win-win δούλεψε (άλλωστε όποια εταιρία εξωτερικού και να ερχόταν θα δούλευε). Να τονίσουμε όμως εδώ πως αρκετές τοπικές επιχειρήσεις προσφέρουν επίσης δουλειά «εδώ» και παρόλη την μεγάλη τοπική επαγγελματική-μετανάστευση παρέμειναν όρθιες και στήριξαν την τοπική αγορά με κόστος, και άλλες ακόμα με μεγαλύτερο κόστος μιας και αναγκάστηκαν και κατεβάσουν ρολά στο βωμό των brands.
Επανερχόμενος όμως, στο πάρκο υψηλής τεχνολογίας αφενός δεν μπορούν να χωρέσουν όλοι, αφετέρου δεν το έχουν ανάγκη όλοι. Όπως αναφέρθηκε δημόσια, οι προαναφερόμενες «γερμανικές» έχουν τη δυνατότητα με ιδία κεφαλαία να στεγαστούν σε δικές τους κτιριακές εγκαταστάσεις χωρίς την συνδρομή της πολιτείας ή της Περιφέρειας ή του Δήμου (να μην τους έχουν και υποχρέωση) όπως φαίνεται δεν έχουν λόγο να δεσμευτούν. Πρόκειται για μια επένδυση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα αναφέρεται πως θα υλοποιηθεί σε μια διετία. Μεγάλα ποσά που με την σωστή επένδυση μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα επιτεύγματα τα οποία και θα μπορούσαν να ξεπηδήσουν μέσω συνεργιών, αλλά με απαραίτητο κάλεσμα «Ελληνικών» εταιρειών στη «Στέγη», με σκοπό να υπέρ-ξεπεράσουν το ποσό της επένδυσης που ίσως και να δημιουργήσει ακόμα και ορατή αύξηση του ΑΕΠ. Να προσέξουμε όμως, διότι όταν η οικονομική παραγωγή αυξάνεται, δεν σημαίνει πάντα ότι είναι κάτι καλό γιατί θα πρέπει να εξετασθεί το πώς παράχθηκε το αποτέλεσμα αυτό.
Θα πρέπει με κατάλληλους χειρισμούς με τη συμβολή κι συμβουλή και του Επιμελητηρίου να «πείσουν» τους μικρούς να κάνουν το άλμα και να συμμετέχουν σε σχήματα με οδηγό την «καινοτομία». Η λέξη «καινοτομία» μοιάζει να έχει ξεχαστεί στην χώρα εδώ και χρόνια για λόγους όπως η ρουτίνα και η οικονομική καθίζηση των τελευταίων ετών που «την» βούλιαξε κυριολεκτικά και γκρέμισε όνειρα και προσδοκίες πολλών.
Επανερχόμενος λοιπόν στις γερμανικές «φίλες» των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, εφόσον ευρέθησαν κερδοφόρες στην περιοχή μας, θα πρέπει να συνδράμουν προς την κατεύθυνση της «καινοτομίας» και όχι μόνο να στηρίζουν τα προϊόντα τους μέσω της «ελληνικής» εργασίας. Με την τεχνολογική γνώση και εξειδίκευση που διαθέτουν θα πρέπει να βοηθήσουν ή και να βοηθηθούν από «ελληνικές». Το θέμα εδώ δεν έχει να κάνει με το τι χρώμα σημαία κουβαλάει η πολυεθνική αλλά με την ανάπτυξη της τοπικής και κατ´ επέκταση της εγχώριας οικονομίας με εξαγόμενο προϊόν την «καινοτομία».
To «success story» του τεχνολογικού πάρκου ως τώρα θα πρέπει να προσμετρήσει διότι από τη στιγμή της ίδρυσης του, μεταφέρει την τεχνογνωσία που παράγεται από το πανεπιστήμιο στην αγορά, με στόχο εργαζόμενοι και επιχειρήσεις να προωθούν την «καινοτομία» σε συνεργασία µε ερευνητικά ιδρύματα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Όμως είναι πολύ μακριά από όλες τις απόψεις το San Francisco από την Ήπειρο και τα Γιάννενα από τη Silicon Valley. Συνεπώς το να αναφερόμαστε ότι είμαστε ή θα γίνουμε Silicon Valley μάλλον δεν μας ταιριάζει αυτή τη στιγμή (μη δικάζοντας το μέλλον) αλλά και καλό είναι να μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας αν δεν λύσουμε άλλα πιο σημαντικά.
Το πλάνο δεν μοιάζει ξεκάθαρο. Ενώ είναι αρκετοί εκείνοι (πιστεύω) που θέλουν να υλοποιηθεί ένα έργο τέτοιου βεληνεκούς μοιάζουν όλα μπερδεμένα. Παρόλα αυτά αδυνατώ να πιστέψω ότι και οι ίδιοι που «πλανάρουν» ξέρουν τι θέλουν να κάνουν. Δεν έχουν μεταφέρει ξεκάθαρη εικόνα στους Ηπειρώτες και στους Επενδυτές. Άλλο σχεδιασμός κτηρίου και οικονομική μελέτη, άλλο σχεδιασμός βιωσιμότητας με κέντρο την «άγνωστη μελλοντική καινοτομία» και άλλο να εκτελέσουν μεσιτικό έργο για «αλλοδαπές». Να τονίσουμε δε, πως «καινοτομία» δεν παράγει μόνο η πληροφορική, αλλά το σύνολο των επιστημών όλων των κλάδων.
Κάνουμε ένα βήμα μπροστά και θα πρέπει να είναι σταθερό. Ναι, στο κέντρο Τεχνολογικής Καινοτομίας, οτιδήποτε άλλο όμως να συζητηθεί και να επαναξιολογηθεί με τη συμβολή και των τοπικών επιχειρήσεων καθώς η οικονομία φαίνεται να ξαναπαίρνει μπροστά, ενώ τα κονδύλια του «Ελλάδα 2.0» να δημιουργούν προοπτικές επενδύσεων αρκετών δισ. ευρώ. Εκτός λοιπόν από τις κτηριακές εγκαταστάσεις οι επιχειρήσεις αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό στην πληροφορική, την ενέργεια, τη βιομηχανική παραγωγή κ.α. όμως η προσφορά δεν μοιάζει να καλύπτει τη ζήτηση. Οι δεξιότητες που συνδυάζουν την τεχνική εξειδίκευση και τα τεχνικά προσόντα που απαιτούν τα νέας γενιάς έργα του 4.0 Industry, λείπουν. Καινοτομία πλέον στην εποχή μας, και ιδιαίτερα στη χώρα μας είναι να παράγεις και επαγγελματικά κατάλληλα καταρτισμένους ανθρώπους.

* Ο Νίκος Στασινός είναι IT Solution Architect / Data Science - PhD candidate, MSc, BSc, HND, GDPR Certified. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και διατηρεί επιχείρηση ανάπτυξης λογισμικού στα Ιωάννινα. Εργάστηκε σε πολυεθνικές εταιρίες του τραπεζικού κλάδου και των τηλεπικοινωνιών. Είναι βραβευμένος για καινοτόμα έργα ενώ παράλληλα είναι υπ. Διδάκτωρ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με κατεύθυνση την επιρροή της πληροφορικής στη νομοθεσία.